Danusiu mam wielką prośbę o pomoc. Poszerzam rabatę, darń już zdjęta, aby kuć żelazo póki gorące

Na zdjęciu po lewej stronie z bordo drzewem pozwoliłam sobie nanieść Twoją propozycję, która już postanowiona. Będą turzyce jako obwódka i niskie hortensje bukietowe w środku. Brakuje mi pomysłu co podsadzić na poszerzonej rabacie z miskantami. Trawy zostaną wysunięte do przodu i posadzone po środku drzew, szerokość tutaj to 2m i wystawa południowo-zachodnia. Myślałam o obwódkach bukszpanowych przy drzewach, a w wolnych miejscach po obu stronach traw nie wiem co dać. Teraz są tam wrzosy i wrzośce, takie cegiełki z nich zrobione, ale teraz to nie mam pomysłu

Mam takie same sekwencje po obu stronach placyku z donicami. Po prawej stronie natomiast w drugim końcu tej rabaty (dwa środkowe zdj. z wiosny) jest sporo cienia, które daje brzoza. Pod cisami myślałam o hortensjach ogrodowych i azaliach, co nawiązywałoby do lewej strony z bukietówkami, a na wąskim końcowym pasku pod trzmieliną i pierisem -żurawki w linii. Ostatnie teraz po zdjęciu trawnika.
Placyk żwirowy z donicami to kolejny temat

Tutaj są plany z lustrem, klonami palmowymi, kulkami i niskimi trawami.
Nie chcę przekombinować i potrzebuję pomocy fachowca