Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w trakcie tworzenia 15:07, 17 lut 2021

Do góry
Zima nie odpuszcza, ale to chyba jej ostatnie podrygi. U mnie wczesną siewy idą pełną parą. Przygotowałam sobie infrastrukturę w szklarni papryki rosną już jak szalone. Byle do wiosny!

Ptasi gaj 14:50, 17 lut 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Oczywiście, że rudziki zimują w Polsce
Chętnie jedzą ziarna, jak się im posypie.

Dorcia witam

Będę się przyglądać teraz jak to jest czy u mnie też są.

U nas bardzo sypie śniegiem. Co to będzie potop murowany. Ok 1 stopnia na plusie.

Mazurskie klimaty Małgorzaty 14:32, 17 lut 2021

Do góry
Ooo.Widzę na forum koci temat króluje.
To moje dwie przybłędy--no mus było przygarnąć takie dwa słodkie pyszczki.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:23, 17 lut 2021

Do góry
A dzisiaj obserwowałam takiego jegomościa jak podjadał owocki berberysow

Ogród pod Krakowem 14:15, 17 lut 2021

Do góry
Jeszcze jeden pomysł do konsultacji.
Jakby piwniczka była pod altanką i przylegałaby niemal bezpośrednio do oczka wodnego? Od strony technicznej jest to wykonalne czy może być problematyczne? Zakładam że oczko nie będzie przeciekać
Wyglądałoby to tak (zdjęcie poglądowe):
Piwniczka

Nad nia altanka z tarasem wysuniętym aż do tafli wody
Z tyłu część tej altanki obudowana i tam warszat męża

Rozwiązanie miałoby ten plus, ze nie robię sztucznego pagórka nad piwniczką jak we wcześniejszej wersji, tylko od południa wprowadzam "dzikie" rabaty obok ogniska. Nie zasłaniam widoku sztucznym pagórkiem, który by mi powstał przy piwniczce. Dodatkowo z altanki widok byłby wtedy otwarty na góry.
Piwniczka dalej wypada mi w dobrym miejscu bo ją chciałam mniej więcej w środku działki.
Glina i zielsko 14:00, 17 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Zginęła literka, Brzeg. Odmianę wyhodował p. Kulas.

tu żywopłot z tego cisa
zimą jest zielony

Milko a piszą że ten cis lubi półcień lub cień a u mnie tam słońce od ok 11 do wieczora. Mam gołą działkę bez dużych drzew i bez cienia.

A jeszcze pytam co to za trawka tako sinozielona za tymi obwódkami?
Glina i zielsko 13:53, 17 lut 2021

Do góry
Zginęła literka, Brzeg. Odmianę wyhodował p. Kulas.

tu żywopłot z tego cisa
zimą jest zielony

Mały podmiejski 12:53, 17 lut 2021

Do góry
Kasiu melduję się u Ciebie
jestem pod wrażeniem sypiesz nowymi pomysłami. Widać proces twórczy

Jeśli mogę wrzucić moje 2 grosze do dyskuji.

Ogród geometryczny super pasuje do architektury budynku, tu przyłączam sie do wcześniejszych opinii.
Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"

Jakby się dogadać z sąsiadem, tym od furtki to drzewa moglibyście posadzić u siebie na posesjach na mijankę wykorzystując swoje ogrody jako wspólna przestrzeń w koronach. <-już nie pamiętam kto to napisał, ale to jest clue! Od tego moim zdaniem powinnaś wyjść.

Skupiasz się na ścieżkach ich układzie, a tak na dobrą sprawę każdy układ był dobry Można wiele godzin poświęcić żeby znaleźć ten jedyny idealny... tylko czy to najważniejsze?

Ogrody pokazane jako inspiracje były w moim odczuciu "intymne". Mając sąsiada 3-4 m za płotem z oknem na Twój ogród nie stworzysz kameralnego ogrodu. Musisz się zastanowić gdzie posadzić jakie drzewa.
Może próbuj przerysować sobie plan ogrodu na widok z geoportalu, jeśli są tam już budynki sąsiadów? Pub po prostu wyjdź do ogrodu i z coś odblaskowego połóż w miejscach gdzie chcesz się zasłonić, potem sprawdź jak to na planie wygląda i czy nie koliduje z alejkami.

Pisałaś że lubisz brzozy. Też widać je u sąsiadów. Spróbuj nimi zasłonić budynki, można poszaleć z odmianami.
brzoza tworzy ażurową zasłonę ale może wystarczy ? jakaś wielopienna? szybki szkic proszę mnie nie zjeść

nie wiem co lubisz, można pomysleć np. o jakiejś formie stożkowej lub kulistej (1.)lub też jakiegoś wyższego krzaczora (2.) posadzić np. kalinę a pod nią dac ławkę
środek bym zostawiła niższy, żeby otworzyć trochę ogród i zapożyczyć troszkę krajobrazu.

W ogródku emerytki 12:22, 17 lut 2021

Do góry
Irenko, Ewo, dziękuję
To jeszcze tym się pochwalę

Chcę zrobić jeszcze jeden liść klonu, ale brakło mi sznurka, a na zakupy jadę dopiero w poniedziałek.
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:22, 17 lut 2021

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:11, 17 lut 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Witam wszystkich moich gosci bardzo serdecznie

kilka fotek z ostatniego sezonu

[img

Kasiu, a mogłabyś napisać co to za drzewo pierwsze z lewej strony, ze skarpetami z kosodrzewinek? Jakiś buk?? Ma ładną koronę

Do wysiewów też się zbieram i ciągle mi nie po drodze...a już czas.
Przerwa na kawę... 10:45, 17 lut 2021

Do góry
Tak wygląda to miejsce placykowe teraz jak stoję na jego środku pid samym domem

Musicie mi na słowo uwierzyć, że od domu do płotu jest 5 metrów.

Układ z ramą byłby taki, mniej na więcej. Nasadzenia do dopracowania. Lustro tylko za dolnymi drzwiczkami. Łuk bez wypełnienia. Z boku spod ambrowca i tak zabieram jedną kratkę i usuwam akebię. Tam ma być róża na płocie i miał być anioł ale nie wiem czy to nie za dużo. No ogólnie trzeba by było przeorganizować tę część rabaty na bardziej atrakcyjną. Wprowadzić coś zimozielonego.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:35, 17 lut 2021

Do góry
deren juz pokazuje kolorek

rabarbar

nie przesadzilam go jesiania, b ciagle padalo i musze oniecznie teraz, bo mi podnosi przepiorkowa chalupke, myslicie, ze da rada i bede miec z iego choc pare lodyg?

tu chyba sa sniezyce, no zobaczymy za kilka dni
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:27, 17 lut 2021

Do góry
wiosna idzie

od wczoraj zaczelo sie topic, dzis juz bardzo duzo zielonego i od razu krokusiki niespodzianke zrobily, teraz troche sloneczka i beda cieszyc kwiatkami

fiolek pod sniegiem kwitl

tu mi aparat liscie cyknal ale kwiatki tez widac troche

kapusty
Mały podmiejski 09:50, 17 lut 2021

Do góry
Męczyło mnie i ten środkowy pin z wodą podsunął pomysł
Edit, podmiana

Wieczorem opiszę co i jak.
Sezon 2017 u Hanusi 09:09, 17 lut 2021

Do góry
U mnie to samo, Irenko. Niech powoli ta biel znika.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:04, 17 lut 2021

Do góry
Przed wywiezieniem poczyściłam je, ale i tak mają szarą pleśń. No cóż, wiosną się przytnie to co przeżyło.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:02, 17 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Danusiu czy kordyliny w donicach mają szansę przetrwać tegoroczną zimę. Obecnie wyglądają źle, ale czy one odbiją czy po nich?

To będzie zależało, czy pieniek zmarznie czy nie. Jeśli będzie miękki u góry, utnij aż do twardego, jeśli to będzie nawet przy ziemi. Wstaw potem do ciepłego miejsca i nawoź nawozem płynnym np. florovitem.
Ja tak zrobiłam, bo jedna mi zrobiła się "kapluchowata" więc nie wyrzucałam a ucięłam przy ziemi. Odbijała długo, ale w jeden sezon zrobiła się taka kępa, że hej.

Jeśli nasada pnia też zmarznie to już nie odbije i do wyrzucenia.
Ja na zewnątrz nie zostawiam, w tym roku wszystkie oprócz dwóch wysokich, paskowanych z bukszpanowego, postawiłam do namiotu otoczonego podwójnie "bąbelkami"
i tam mam grzejnik olejowy. Podlałam tylko dwa razy, teraz nie mam tam dojścia.

Termometr wskazuje na plusie, więc mam nadzieję, że przetrwają. Takich ilości kordylin nie jestem w stanie przechować w garażu, a ogrzewanie szklarni wyszło
nieekonomicznie i za duży bałagan potem, a mnie jest potrzebna wysprzątana na kwiecień czy marzec.

To ta przycięta - zielona. W namiocie trzymam też pelargonie na wózkach belgijskich.

Mały podmiejski 07:41, 17 lut 2021

Do góry
Odkładaj, odkładaj. Ogród to skarbonka bez dna

Ja też odkładam i wydzielam sobie wydatki, tak łatwiej choć dłużej trwa

A jakby tego typu układ zastosować?

Zostaje podział na 3 ale jedno centralne zejście. Większe rondo przechodzace w mniejsze optycznie wydłuży perspektywę jeszcze jak nasadzeniami pokombinujesz. Ławkę można przesunąć tak aby patrzeć na rabatę a nie na ścieżkę. Można też z jakiś ścieżek zrezygnować jak rabaty za małe.
Edit: zapomniałam o tarasie, środkowe ścieżki out, nie mają racji bytu. Środkowa rabata mniejsza. Tu gryzmoliłam na planie innego układu jak widać. Ten taras po całości taki ogromny tworzy dużą optycznie bryłę dominującą nad wszystkim... Wkurzam się sama na siebie jak coś mi chodzi po głowie a nie umiem tego przelać na papier
Ogród Basi 07:33, 17 lut 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Cd. listopad

Ale mnie to zachwyciło, gdzie kupiłaś Basiu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies