Nie krępuję się , tylko nie mogę załadować zdjęcia z służbowego kompa. Generalnie poprowadziłabym rabartę tak, aby jej brzeg schodził sie z z linią żywopłotu przy kole żwirowym, a póżniej szła podobnym łukiem do obecnego, tylko nie tak głęboko wciętym skoro miałyby sie tam brzozy zmieścić i trawy.
o to też fajny pomysł, nie wpadłabym na to, że po drzewie można by było puścić jednak jeszcze duuuużo muszę się uczyć i odwiedzać Wasze ogrody w celu poszukiwania inspiracji! tylko kiedy, jak nie mam na nic czasu :/ nawet wieczorem oczy przed kompem mi się same zamykają :/
pozdrawiam serdecznie :*
Uwielbiam clematisy!
To bardzo wdzięczne, obficie kwitnące i piękne pnącza. Ostatnio zakupiłam dwa białe. Puściłam na brzozy fastigiata. Mam nadzieję, że biały kolor kwiatów będzie ładnie nawiązywał do białej kory.
I tak zrób postaw sobie bukszpana w dużej donicy na podwyższeniu abyś miała lepszą optykę i kulkuj, Danusia, gdzieś w artykułach o buksikach pokazywała jak do tego się zabrać https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
wpadnę zobaczyć jak Ci idzie - trzymam kciuki
Bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Na razie temat brzozy musi poczekac, ale wiadomości przyswoiłam.
Własnie tak robiłam jak mówiłas, latałam z bukszpanami po rabacie wte i we wte ale one jeszcze nie pokulkowane wiec nie dawały oczekiwanego efektu, jak posadze równiutko to wykulkuję.....nie umiałam sobie wyobrazic jak to jest. Chyba że najpierw zrobie im zarys kuli, przymierzę, wsadze i dopiero wykończę.
Dzisiaj działam.......
Buziaki !
Izus jak plany som to i wykonanie będzie a zdjęcia znowu mnie pewnie pochłoną na 2 godziny bo jak takie podsyłasz to nie sposób innych nie przeanalizować!
Trawki, bukszpany róże i brzozy .... jak dla mnie idealne połączenie no i bergenia która i ja kocham niezmiernie !
też chyba dorosłam do zapodania sobie brzózek na rabacie, a co mi tam pompa ciepła, małe posadzę to sobie korzenie drogę znajda żeby mi rurek nie powyginać ja do tego bym dodała jeszcze rozchodniki, ale nie wiem czy nie za mało słonecznie u ciebie było by dla nich.
a co do pokoiku czy garderoba czy adamowe studio to chyba zanim Adamo ten stateczek skończy to wiesz garderobę sobie gdzie indziej zrobisz a adamowi taki pokoik z takim widoczkiem po tej robocie ogrodowej się chyba należy
i przejście byś miała i miejsce na brzozy i i ławeczkę bym przestawiła bardziej między brzozy po prostu w rabacie......
i trawy i rozplenice by weszły..
Bardzo! Dziękuję Ci Tess! Teraz, to mam ochotę wyrwać te moje stare śliwki i posadzić tam brzozy Miałaś dobry pomysł z tymi trawami. Zakochałam się też w żurawkach.
Danusiowych grabek z długimi zębami do grabienia kamieni już szukam. Rozpiętość cenowa jest spora, od 25 do ponad 100zł.
Tess, spodobała się mi też twoja zielono-biała rabata z zawilcami. Myślę, że kolorystycznie pójdę w tym kierunku. Lubię białe kwiaty
Asiach, dziękuję za radę. Szczerze mówiąc, to jak bym nie musiała, to bym wcale takiego świństwa nie używała. Mam nadzieję, że to ostatni raz. Dzieci zostaną u babć na ten czas.
Pozdrawiam Wszystkich
Biegnę poszperać o mieszankach trawnikowych na wątkach.
Polecam te brzozy .... mają coś magicznego w sobie i mocno przyciągają uwagę przez białą korę ....
Dzisiaj orałam w warzywniku i są kolejne rabaty przygotowane pod nasadzenia
Nie sposób pamiętać tych wszystkich rad . Sylwia, bardzo cenię w Tobie to, że zawsze podpowiesz, cykniesz fotkę, choć pewnie te pytania często się powtarzają, Ty jesteś taka cierpliwa...
Brzozy pożyteczne poznałam dopiero tu, na Forum. Są piękne. U Ciebie to już okazały lasek. Zastanawiam się też nad nimi, już robiłam rozeznanie co do dostępności w moich okolicach. Zobaczymy, jak się plany i wizje rozwiną .
Czekam na rabatę gabionową , ale zamawiam też foto-dowód na to, że od czasu do czasu odpoczywasz na tych cud-kanapach!
Żeby je usunąć musisz mieć zgodę gminy - zawsze możesz powiedzieć, że jej nie uzyskałaś
Ja kocham brzozy, mam tylko 5 i to jeszcze małych ale za jakiś czas....
dziękuję,
jak trzy lata temu zaczynałam przygodę z ogrodem to nie wiele wie działam o roślinach dzięki ogrodowisku i projekcie Danusi jest jak jest no i jeszcze trochę pracy do tego należy dodać...
W miejscu o które pytasz są cisy tuż przy płocie, 3 świerki, obwódka z bukszpana, trochę traw, żurawki, rh, brzozy, hortensje
Melduję, że dziś postaram się o fotki, bo nudą wieje w wątku.
Zalatana jestem na nic czasu nie mam. Dylematów sporo. Chcę brzozy jak u Gabisi i do tego miejsce na ognisko, tylko miejsca trochę mało.
Miejsce na ognisko jakieś takie murowane bym chciała czy może z większej kostki granitowej w stylu nowoczesnym. Tylko inspiracji w necie brak
Działka jest na prawdę w cudnym miejscu, przed laskiem jest jeszcze rzeczka ale zanim ja tam dojdę z moim ogrodem to trochę minie, na razie będzie tam trawa no i może posadzę tam brzozy
Szkoda tylko że sąsiedzi nie dbają w ogóle o dolne części działek, i po obu stronach mam chaszcze od których muszę się jak najszybciej odgrodzić, muszę, jak dam radę to w tym roku, dosadzić kilka świerków serbskich, brzozy i derenie bo one szybko rosną i pięknie wyglądają
Marzenko - już kończę te rewolucje…
Dziś mam szczęśliwy dzień bo:
- mój Mikołaj był rano u kardiologa, bo od małego miał szmery i dziurkę w przedsionku,
a okazało się, że dziurka zarosła, szmerek ma być, bo jest chudzina i serce ma jak dzwon
- u Kulasa przy Domarze znalazłam wreszcie dorenbosy, których (pechowo dla mnie) w tym roku jak na lekarstwo. Nie są tak ładne jak moje poprzednie, ale dojrzeją.
- ponieważ brzozy miały być trzy, a są dwie to kupiłam mega wielką kule bukszpanową (ponad 120 cm),
którą planuję posadzić między te dwie brzozy. Kosztowała 250 zł jedynie. Wolałabym mieć ją z przodu, wyeksponowaną, a najbardziej w donicy koło drzwi. Ale na rabacie miejsca zero, a w donicy ją zmarnuję.