Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

WilczaGora 23:31, 08 kwi 2014

jak ja dawno u Ciebie nie byłam ....
macham z Wilczej
Luckaa 08:28, 09 kwi 2014

Sama niewiem co z tymi bukszpanami, ja dopiero w tym roku zaczęłam ukorzeniac tak jak powinnam, a żółte obwódki mają takie co kupiłąm ukorzenione w zeszłym roku, trzeba obserowac czy wypuszcza nowe listki i tyle, moje tez sa marne.
Katkak 09:49, 09 kwi 2014

Kapibara napisał(a)

Ja wycinałam 2 duze brzozy w ogrodzeniu i napisałam tylko podanie do gminy o zgodę na wycinkę, bo w ogrodzeniu i zagrażają bezpieczeństwu, a dodatkowo w samej granicy działki przy drodze, która będzie poszerzana i nie było problemu ani opłat.... Kwestia odpowiedniego uzasadnienia, chociaz brzóz trochę żal, jak każdego drzewa.

Ale orzech to drzewo owocowe, a na owocowe na szczęście zgody nie trzeba
Katkak 09:50, 09 kwi 2014

WilczaGora napisał(a)
jak ja dawno u Ciebie nie byłam ....
macham z Wilczej

Też pozdrawiam
Tusiala 09:51, 09 kwi 2014

Ło jakie duże hosty
Katkak 09:59, 09 kwi 2014

Luckaa napisał(a)
Sama niewiem co z tymi bukszpanami, ja dopiero w tym roku zaczęłam ukorzeniac tak jak powinnam, a żółte obwódki mają takie co kupiłąm ukorzenione w zeszłym roku, trzeba obserowac czy wypuszcza nowe listki i tyle, moje tez sa marne.

Ale frajda jest podwójna jak się jakąś roślinkę uda wyhodować, prawda? Ja w tym roku nadal będę próbować z hortensjami (tym razem bukietowymi) i z berberysami też spróbuję. No i jeszcze może jakiś buksik. Mam też krzewuszkę, więc może też spróbuję, a o mi tam, najwyżej komuś podaruję. W "Mai w ogrodzie" przeczytałam, że krzewy, z których łatwo zrobić sadzonki to: berberys, bukszpan, budleja, dereń, forsycja, perukowiec podolski, pęcherznica kalinolostna, pigwowiec, tawuła, żylistek, krzewuszka. Jest także napisane, że najlepszy okres na to przypada na koniec maja i czerwiec. Ja kilka z w/w roślinek mam u siebie, więc spróbuję, a co mi tam, a zabawa przednia. Szkoda, że nie mam pęcherznicy, albo perukowca żółtego (strasznie mi się podoba). A może obie spróbujemy co nieco wyhodować, a potem się zamienimy? To by dopiero zabawa była
Katkak 10:00, 09 kwi 2014

Tusiala napisał(a)
Ło jakie duże hosty

Na punkcie host mam małego hopla i od lat je kocham Z nasion zebranych w listopadzie próbuję coś tam wykombinować. Może nawet coś się w tej doniczce dzieje, coś tak się delikatnie zazielenia, ale za wcześnie na radość, pożyjemy, zobaczymy
Tusiala 10:02, 09 kwi 2014

Mam nadzieję, że Ci się uda
Katkak 10:11, 09 kwi 2014

Tusiala napisał(a)
Mam nadzieję, że Ci się uda

Ja też Takie roślinki cieszą serce jeszcze bardziej
Katkak 10:26, 09 kwi 2014

Moja żółta magnolia już w pełnej krasie