Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:20, 23 wrz 2020

Do góry

Hit odwiedzin - zestawienie hortensji z rdestem

Mnie się podoba to zestawianie jest świetne.
Do raju daleko - u Ewy 09:07, 23 wrz 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Pięknie .W każdym calu pięknie.
Moje zawilce już nie kwitną.
Hortki masz prześliczne.
Dębowe zakątki 09:00, 23 wrz 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Tworzysz fajną nową rabatę Będę kibicować
Zdjęcia jak zawsze mistrzowskie

Dzięki Ewuś

Na razie i do wiosny już będzie to tak wygalało.
Wczoraj kosiłam trawę .I skoszona trawę rozłożyłam na nowej rabacie.
Kilka lilii wykopałam i na nowa posadziłam. I tulipany też żeby na wiosnę były jakieś kolorki.
Miałam trochę kory to wyłożyłam na część nowej rabaty .
Nie wystarczyło na całość. Ale już na wiosnę wyłożę . Po przesadzeniu hortek i traw
Jeszcze za pięknie nie jest. Ale jakoś tam już to wygląda
Tej rabaty z hortkami nie będzie.

Problem z pomidorami koktajlowymi 08:58, 23 wrz 2020

Do góry
Dzień dobry,

jestem początkujący w temacie roślin. Posadziłem miesiąc temu pomidorki koktajlowe do domowej doniczki. Pięknie rosły do momentu gdy kilka dni temu zaczęły pojawiać się białawe/żółtawe plamki na liściach, na większości plamek widoczne są również czarne kropki (tak jak na zaznaczonym fragmencie). Liście zaczęły powoli więdnąć i wysychać. Czy jest to objaw jakiejś choroby czy może raczej niepoprawnej pielęgnacji?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:47, 23 wrz 2020

Do góry
Łomatkobosko!!!
1501!!!

Ta to pędzi jak pośpieszny!

Miłej jesieni Ci życzę Mrokasiu

Ogród bez reguł 06:45, 23 wrz 2020

Do góry
Kochana moja Siostro Robotnico (i jej dzielny Tato)!
Podziwiam, chwałę i macham porannie!

Miłego!

Mój ogród pod lasem 06:38, 23 wrz 2020

Do góry
malgol napisał(a)
Trudno nadrobić tak długa nieobecność,ale chociaż kilka fotek pokażę na dowód ,że sezon przetrwałam.Busz się gdzie niegdzie zrobiL wiec tetrisowe robię plany na wiosnę

Małgosiu jak pięknie! Warto było czekać cały sezon, żeby takie zdjęcia zobaczyć!
Masz bardzo spójny leśny ogród. Jesteś dla mnie kopalnią inspiracji do mojego nowego przedsięwzięcia nad jeziorem.

Miłego dnia życzę i cieplej jesieni!

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 06:12, 23 wrz 2020

Do góry
effka napisał(a)

Wiesz co przycięłam je jakoś w połowie lata nie patrząc na żadne terminy cięć bo były po prostu za wysokie. Wiosną tne je bardzo nisko przy ziemi. Rzeczywiście fajnie się zagęściły.

Oo to ja nie wiedziałam,że derenie się tnie na wiosnę a kiedy dokładnie?
Ptasi gaj 23:28, 22 wrz 2020

Do góry
CD

Na koniec efekt renowacji podlogi.

Kiedyś będzie tu ogród 23:09, 22 wrz 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale masz wspaniały zwierzyniec w ogrodzie
Dziękuję Zuzanno. Większość z tych gości jest miło widziana u mnie. ale u ciebie tez nie brakuje zwierzątek- jeża zazdroszcze.

Basieksp napisał(a)
Ale super tyle żyjątek szaraczki i te wszystkie ptaki ja u siebie nie mam tylu gości ale co roku odwiedza nas jeż
Basiu jeż to moje ogromne marzenie, choć pewnie nigdy się nie spełni. Teren za bardzo rolniczy i za dużo luźno latających psów.

Kiedyś będzie tu ogród 23:04, 22 wrz 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Gratuluję zielonego światła. Nie ma to jak móc działać.

Nie syp granulek, to straszna trucizna, niemal jak DDT. W każdym razie taki sam łańcuch pokarmowy truje. Z pewnością u Ciebie gdzieś jeże tuptają i pierwsze padną ofiarą. Nawet zjedzenie trawy po której przesunął się taki otruty ślimak bywa śmiercioniosne dla mniejszych zwierzaków... w tym kotów

Ale takie jak na zdjęciu łączące się w pary i składające sryliony jajeczek koniecznie niszcz - choć wiem że czasu na obejście włości nie bardzo masz

Już zaobserwowano sikorki i mazurki wcinające gąsienice ćmy bukszpanowej, jest nadzieja. Widzę jak mazurki, sroki i sójki polują na dorosłe motyle. Z pewnością ćmą też nie gardzą
Gosiu zielone światło mam, ale na załatwienie sprawy poszło sporo kasy i na grodzenie nie ma. Ale cos tam będziemy myśleć. Jeszcze czeka mnie w przyszłym roku wymiana linii wysokiego napięcia - i znów kopanie słupa.

Co do granulek to dałaś mi Gosiu do myślenia. Tylko jak nie one to co? Wprawdzie unicestwiam egzemplarze które mi wejdą w drogę, ale na codzienne zbieranie z hektara nie ma szans.
Ale jak ryzykować, że np. taki żabuch padnie...?
Ptasi gaj 23:01, 22 wrz 2020

Do góry
CD

Czy nie piękny kosmos niski sonata, to jeden krzaczek ok 60 cm wysokości.
Poprawek moje nieszczesniki wysokie

Zaczynam po raz kolejny... 22:58, 22 wrz 2020

Do góry
Robię porządki na telefonie i jeszcze takie zdjęcia znalazłam sprzed roku.
Na tym ugorze teraz jest posiana trawa i tworzę tą rabatę. Z tego terenu wywieźliśmy kilka wozów kamieni.

I dom po rozbudowie, jeszcze w trakcie prac zewnętrznych.

Kiedyś będzie tu ogród 22:56, 22 wrz 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Zajączki słodziaki. I jak takim maluszkom nie pomóc.
Ta róża śliczna jest i poważnie się zastanawiam czy jej sobie nie zamówić. Ale chyba przez zimę przemyślę temat, bo na razie nie wiem gdzie posadzić.
Zdjęcia jak zawsze mistrzowskie.
No własnie- jak nie pomóc. A później narzekam, że mi coś zjadły. Pokrętna natura człowieka.
Róża piękna, a miejsce Gosiu napewno jej znajdziesz. Warto.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Twój ogród Aniu jest dowodem i potwierdzeniem tego o czym pisałam w tym tygodniu, Dzięki temu, że on nie z tych pod linijkę pełno w nim życia wszelakiego Uwielbiam takie ogrody
Dziękuję Sylwio. Bardzo ci dziękuję za takie słowa. Choć tych moich odłogów z pojedynczymi roślinkami ogrodem jeszcze nazwać nie można. Ale widzę, że liczebność i różnorodność fauny u mnie się zwiększa i o to chodzi. znaczy się idę w dobrym kierunku.

Ptasi gaj 22:54, 22 wrz 2020

Do góry
Foty Gracilimusow może Polinka zajrzy

W zeszłym roku posadzone

W tym roku najwyższe moje trawy ok 2 metrów bez kwiatów bardzo mocne trawy

Bonica ma bardzo dużo paczkow czy Zdążą się rozwinąć

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:37, 22 wrz 2020

Do góry
polinka napisał(a)
Przezimowal w altanie bez problemu i ładnie wystartował na wiosne. Po czym w lipcu zaczął się koszmarnie wykladac. Dodam, że gnojowki nie dostał ani kropli
Chcąc nie chcac, musiałam wbić palili i związać Gracilimusy.

Zastanawiam się czy wpływ na rozkładanie ma tylko miejsce, czyli całkowity cien, czy coś jeszcze może być przyczyna?

Witam Polinka

Gracilimusy rosły ładnie do pewnego momentu po zimowym spoczynku. Oczywiście, że jest to trawa światło lubna. Zresztą prawie wszystkie traway lubią światło. Też pobierają witaminę "D" tak jak my ze słońca.

"Miskant chiński Gracillimus preferuje miejsca nasłonecznione. Brak dostępu do słońca i przewaga cienia w ciągu dnia mogą doprowadzić do wiotczenia i osłabienia liści, a w ostateczności nawet do zamierania trawy".

Więc czym prędzej przestaw trawki do słońca. Pięknie wyglądają te 3 doniczki, ale trzeba z nich zrezygnować w tym miejscu.

Też mam Gracki 3 sztuki rosną jak opętane na kompoście. Może je wstawię na wątku jakie wyglądały rok temu posadzone w czerwcu a teraz kolosy. Miały być siuksy i trzeba je przesadzić bo zasłaniają inne trawy.

Masz piękne cisy. Zapisałam sobie "Rebusta". Też muszę kupić bo chcę tawuły wyrzucić i wzamian posadzić cisy aby ochronić rododendrony przed zimowymi wiatrami.

Pozdrawiam

Zieleń, drewno i antracyt 22:31, 22 wrz 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Godzinę temu na termometrze miałam 5stopni. Koszmarnie zimno, ale jak pięknie

Piękne zdjęcie

Zbiory pomidorowe imponujące. Masz Zuzanno jakieś ulubione odmiany, które polecasz? U mni, przez gradobicie, zupełnie sezon owocowo-warzywny stracony.
Heptakodium piękne kupiłaś.

Jeże i ryk jeleni o świcie... ach...

Za drzwiami do ogrodu... 22:27, 22 wrz 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Metalowa pergola i ławeczka kupne(ławeczkę dostałam od Ogrodowiskowych koleżanek)
Jedna pergola drewniana też kupiona, ta z różą New Dawn, ale już furtka w niej i reszta pergoli robiona przez męża
Ta kupiona:

Ta z łukiem kupiona wkomponowana w robiony płot,furtka oraz ta pergola w tle robione

Aniu, ta New Down piękna jest u Ciebie. Długo ją masz? Co robisz, że tak kwitnie? Czy na tej pergoli jest 1 sztuka?
Moje New Down młode, sadzone w zeszłą wiosnę. Ciekawe kiedy będą takie piękne.Zastanawiam się czy nie powinnam jej dać wyższą podporę bo rośnie i opiera się tylko o ogrodzenie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:20, 22 wrz 2020

Do góry
Ponieważ na moim wątku pusto, szukam pomysłu na linię tej rabaty przy tarasie

Tu gdzie teraz są leżaki, będą szły płyty chodnikowe na ogród

To samo z drugiej strony, płyty będą wychodzić na wprost z sypialni, po bokach planuję coś niskiego jak np przetaczniki, lawenda (tu też przydałyby się pomysły)

No i właśnie, najgorsze dla mnie to jak zaaranżować tego klonika na rogu? Tak by go wpasować w linie rabat?

Tak to ma wyglądać z drugiej strony

Ogród z wilkiem zamkn. 22:19, 22 wrz 2020

Do góry

potrzebuję identyfikacji tej hortensji -posadziłam 3 sztuki ,a jedna jest zupełnie inna -mus dokupić taką jak na fotce-ale karteczki nie wiem ,gdzie dałąm ....

tu widać ,że pierwsza nie ażurowa

Miałam kiedyś Tardivę, taka koronkowa, podobna była do tej. Może to ona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies