Na razie i do wiosny już będzie to tak wygalało.
Wczoraj kosiłam trawę .I skoszona trawę rozłożyłam na nowej rabacie.
Kilka lilii wykopałam i na nowa posadziłam. I tulipany też żeby na wiosnę były jakieś kolorki.
Miałam trochę kory to wyłożyłam na część nowej rabaty .
Nie wystarczyło na całość. Ale już na wiosnę wyłożę . Po przesadzeniu hortek i traw
Jeszcze za pięknie nie jest. Ale jakoś tam już to wygląda
Tej rabaty z hortkami nie będzie.
jestem początkujący w temacie roślin. Posadziłem miesiąc temu pomidorki koktajlowe do domowej doniczki. Pięknie rosły do momentu gdy kilka dni temu zaczęły pojawiać się białawe/żółtawe plamki na liściach, na większości plamek widoczne są również czarne kropki (tak jak na zaznaczonym fragmencie). Liście zaczęły powoli więdnąć i wysychać. Czy jest to objaw jakiejś choroby czy może raczej niepoprawnej pielęgnacji?
Małgosiu jak pięknie! Warto było czekać cały sezon, żeby takie zdjęcia zobaczyć!
Masz bardzo spójny leśny ogród. Jesteś dla mnie kopalnią inspiracji do mojego nowego przedsięwzięcia nad jeziorem.
Gosiu zielone światło mam, ale na załatwienie sprawy poszło sporo kasy i na grodzenie nie ma. Ale cos tam będziemy myśleć. Jeszcze czeka mnie w przyszłym roku wymiana linii wysokiego napięcia - i znów kopanie słupa.
Co do granulek to dałaś mi Gosiu do myślenia. Tylko jak nie one to co? Wprawdzie unicestwiam egzemplarze które mi wejdą w drogę, ale na codzienne zbieranie z hektara nie ma szans.
Ale jak ryzykować, że np. taki żabuch padnie...?
Robię porządki na telefonie i jeszcze takie zdjęcia znalazłam sprzed roku. Na tym ugorze teraz jest posiana trawa i tworzę tą rabatę. Z tego terenu wywieźliśmy kilka wozów kamieni.
I dom po rozbudowie, jeszcze w trakcie prac zewnętrznych.
No własnie- jak nie pomóc. A później narzekam, że mi coś zjadły. Pokrętna natura człowieka.
Róża piękna, a miejsce Gosiu napewno jej znajdziesz. Warto.
Dziękuję Sylwio. Bardzo ci dziękuję za takie słowa. Choć tych moich odłogów z pojedynczymi roślinkami ogrodem jeszcze nazwać nie można. Ale widzę, że liczebność i różnorodność fauny u mnie się zwiększa i o to chodzi. znaczy się idę w dobrym kierunku.
Gracilimusy rosły ładnie do pewnego momentu po zimowym spoczynku. Oczywiście, że jest to trawa światło lubna. Zresztą prawie wszystkie traway lubią światło. Też pobierają witaminę "D" tak jak my ze słońca.
"Miskant chiński Gracillimus preferuje miejsca nasłonecznione. Brak dostępu do słońca i przewaga cienia w ciągu dnia mogą doprowadzić do wiotczenia i osłabienia liści, a w ostateczności nawet do zamierania trawy".
Więc czym prędzej przestaw trawki do słońca. Pięknie wyglądają te 3 doniczki, ale trzeba z nich zrezygnować w tym miejscu.
Też mam Gracki 3 sztuki rosną jak opętane na kompoście. Może je wstawię na wątku jakie wyglądały rok temu posadzone w czerwcu a teraz kolosy. Miały być siuksy i trzeba je przesadzić bo zasłaniają inne trawy.
Masz piękne cisy. Zapisałam sobie "Rebusta". Też muszę kupić bo chcę tawuły wyrzucić i wzamian posadzić cisy aby ochronić rododendrony przed zimowymi wiatrami.
Zbiory pomidorowe imponujące. Masz Zuzanno jakieś ulubione odmiany, które polecasz? U mni, przez gradobicie, zupełnie sezon owocowo-warzywny stracony.
Heptakodium piękne kupiłaś.
Aniu, ta New Down piękna jest u Ciebie. Długo ją masz? Co robisz, że tak kwitnie? Czy na tej pergoli jest 1 sztuka?
Moje New Down młode, sadzone w zeszłą wiosnę. Ciekawe kiedy będą takie piękne.Zastanawiam się czy nie powinnam jej dać wyższą podporę bo rośnie i opiera się tylko o ogrodzenie.
Ponieważ na moim wątku pusto, szukam pomysłu na linię tej rabaty przy tarasie
Tu gdzie teraz są leżaki, będą szły płyty chodnikowe na ogród
To samo z drugiej strony, płyty będą wychodzić na wprost z sypialni, po bokach planuję coś niskiego jak np przetaczniki, lawenda (tu też przydałyby się pomysły)
No i właśnie, najgorsze dla mnie to jak zaaranżować tego klonika na rogu? Tak by go wpasować w linie rabat?