Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:13, 01 lis 2013

Do góry
Ela - ani to przyjemnosć, ani to czyste Na kręgosłupie czuję każdy mięsień

Borbetka - narobiłam się, ale jak napisała Ela.. efekt tego widać I cieszy Ale synuś bardziej sie narobił.. bo fugowanie to tylko część roboty.... kilka dni na kolanach, a rękawic nie nałoży, bo nie umie w nich robić..

Marta - na kolanach do sukcesu... czasami trzeba i tak.. a w ogrodzie to chyba faktycznie standard

Ola - dokładnie jest tak jak piszesz

Agata - to był mus

Agnieszka - dokładnie na emotce to ja..na kolanach i góra - dół pół dnia i w dodatku na tempo bo beton wiązał szybko

Hogata - o to musisz zapytać się mojego eMusia....

Pszczółka - a ja Twoja Fanką... czyli mamy klub wzajemnej adoracji

Łukasz - tylko my amatorzy Ale nie ma sprawy Kostkę ma każdy, a kamienie już nie.. a ja nie lubię jak każdy.. mogę mieć gorzej, ale chcę inaczej.. Taki charakter...

Agnieszka BK - dziękuję..... czekam kiedy u Ciebie będą roboty wykończeniowe

Irenka - skleroza.. może pokazywałaś ale ja już nie pamiętam... a może nie pokazywałaś??? Misiek ma najlepiej to fakt, ale jaka odpowiedzialna praca.. toć on jak kierownik brygady..za cholerkę nie dał sie zamknąć w domku..

Dzisiejsza fota dla zaglądających i zbieram sie na cmentarz .. Dużo tego nie mam...bo moja całą rodzina na drugim końcu Polski.. jestem tylko tam myślami ...

Najdłużej liście trzyma wisionka kikucośtam, wierzba i berberysy oraz brzozy, reszta łysa lub prawie łysa.

Kot nie mój a jak mój..

I pseudo królowa bylinowa ma taki porządek na zimę na bylinówkach... posprzątam wiosną, zimą zwierzątka i ptaszki maja kryjówkę

Rododendronowy ogród II. 18:11, 30 paź 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Piekne te brzozy, z tak pieknym tłem nawet listopad u Ciebie pieknie wychodzi Mało kto o tej porze moze cykać fotki ogrodowi w tak dużej perspektywie. Cudownie

Zapowiadają przymrozki więc i z brzóz liście szybko opadną i będą gołe pnie. Mnie i pnie się podobają ale to juz nie to samo co inne pory roku. Teraz tylko zdjecia mozna ogladac i wspominac. Pozdrawiam Kasiu.
Rododendronowy ogród II. 17:59, 30 paź 2013

Do góry
Piekne te brzozy, z tak pieknym tłem nawet listopad u Ciebie pieknie wychodzi Mało kto o tej porze moze cykać fotki ogrodowi w tak dużej perspektywie. Cudownie
Balkon na 5 kroków 09:35, 30 paź 2013

Do góry
cieszę się że tu trafiłam

witam serdecznie Emilko

piękne masz te donice balkonowe....podoba mi się tez sposób w jaki dobierasz roślinki....
czy tą donicę w której rośnie brzoza w jakiś sposób masz ocieploną?...czy chowasz ją gdzieś na zimę?

pytam, bo chcę u siebie na tarasie zasadzić coś na stałe....i muszę chyba skrzynie ocieplić....potem pomyślę o nasadzeniach, ale pomysł z brzozą mi się podoba....mojemu M tez by się spodobał, bo lubi brzozy

pozdr
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:32, 30 paź 2013

Do góry
tak mi się tutaj podoba mogę ciągle tu przebywać, strasznie podobają mi się brzozy , jesteś zadowolona ze swoich ?nie razi cię to że bardzo śmiecą ? ja wolę szczepioną pendula bo na duże drzewo brak miejsca ale chcę trochę cienia w ogrodzie i boję się liści, a co byś poleciła na fajne nieduże drzewo albo iglak, pozdrowienia zostawiam i dużo słońca bo u nas go jest dziś wiele
Pasje ogrodnicze Magdy 09:05, 30 paź 2013

Do góry
Takie miejsce pod bzem jest b. suche (lilaki podobnie jak i brzozy mocno wysuszają podłoże), co roku trzeba walczyć z odrostami, a do tego przez wiele godzin to miejsce jest zacieniane sąsiednim domem.
Mimo to nie wycinam starych nasadzeń, wolę potraktować je jak kolejne wyzwanie.
Z bólem serca patrzę na usuwane lekką ręką drzewa i krzewy z nieodległej działki: przy okazji remontu pod topór poszły stare jabłonie, kilka lilaków, jaśminowce. A co w zamian? Oczywiście tuje!
Małymi kroczkami do celu... 18:51, 29 paź 2013

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Jedni sadza truskawki a inni wyrywają truskawki
Ja w tym roku likwidowałam małe poletko,jakieś 100metrów kwadratowych.Zachciało mi się brzozy sadzic
Paulina,korę zamawiaj u lokalnych dostawców.Ja sobie znalazłam,zamawiałam juz kilka razy,taniej niż w ogrodniczym,dowóz gratis od 15 worków i pod sam dom.Kory to Ci jeszcze tyle pójdzie,że za głowę się złapiesz niestety(:
Ja jeszcze w tym sezonie chciałabym upolowac duże szmaragdy ale rzeczywiście ogrodnicze już "świecą"

Nie było Ci szkoda truskawek? Dawałaś pod nie folię? bo wyczytałam,że niektórzy tak dają? mi się udało, bo babcia mojego M, mieszka na wsi i dała nam ile chcieliśmy mamy u niej jeszcze zarezerwowane 20 szt. malin, bo moje chłopaki uwielbiają malinki Jola podała mi namiary, gdzie 100l jest za 10 zł, ale już nie mieli, mam dzwonić jutro, póki co potrzebuję ok. 8 worków, a jak będę potrzebowała więcej zrobię tak jak piszesz Świecą, świecą, u nas szmaragdów pod dostatkiem, ale raczej do nas się nie wybierasz?
Małymi kroczkami do celu... 17:49, 29 paź 2013

Do góry
Jedni sadza truskawki a inni wyrywają truskawki
Ja w tym roku likwidowałam małe poletko,jakieś 100metrów kwadratowych.Zachciało mi się brzozy sadzic
Paulina,korę zamawiaj u lokalnych dostawców.Ja sobie znalazłam,zamawiałam juz kilka razy,taniej niż w ogrodniczym,dowóz gratis od 15 worków i pod sam dom.Kory to Ci jeszcze tyle pójdzie,że za głowę się złapiesz niestety(:
Ja jeszcze w tym sezonie chciałabym upolowac duże szmaragdy ale rzeczywiście ogrodnicze już "świecą"
Ogród w lesie 11:21, 29 paź 2013

Do góry
Opowiem. W lesie dzieje się wiele ciekawego. Nie wiem tylko, czy zaciekawi to zapalonych ogrodników? Liście spadają z drzew tonami i choć nie mam na swojej działce zbyt dużo liściastych drzew, to grabienia jest sporo. Głównie sypią zza płotu: dęby, brzozy i osiki. Zwierzęta leśne się ożywiły. Jest sporo biegających po lesie wiewiórek. Zbierają zapasy na zimę. Zaobserwowałam też sporo ptaków, które zbierają nasiona dzikiej róży. Sroki kąpią się w wodzie, widocznie chcą być jeszcze piękniejsze zimą. Sójki-rozrabiaki to gangsterzy w lesie. Nie ma dnia, żeby jakiś mały ptaszek nie oberwał za nic. Chyba nie lubię sójek. Są jeszcze mrówki leśne. Mają w tym roku ogromne mrowisko. Wysoki jest ten ich kopiec. Szykują się do inwazji? Zakwitły po raz drugi anemony, których nie zdążyłam wykopać. Zakupiłam, wbrew zdrowemu rozsądkowi, wiele cebulek. Przeceny powinny być zabronione. Goopi ogrodniki nie zostawi przecież na pastwę niepewnego losu tylu pięknych cebul.
Goopi ogrodnik zapakuje je wszystkie do koszyka. Przewiezie do domu. Tam pod osłoną nocy, niby to od niechcenia, poprzenosi toto do piwnicy i odczeka aż mężowska czujność osłabnie. Po okresie kwarantanny wysadza i udaje, że tyle jeszcze tego ma do posadzenia. Skąd to? Namnożyło się?
W warzywniku warzywa zostały wykopane i zapakowane w słoiki. Tym samym sezon słoikowy oficjalnie uznaję za zamnknięty. Zostały jeszcze dynie. Ale z nimi damy sobie radę. Ot i cała historyja!
Pozdrawiam Was "wierne ogrodniczki".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:53, 29 paź 2013

Do góry
Oj z tymi liśćmi to niekończąca się robota, chociaż nie powiem żebym jej nie lubiła. Z frontu mam ścianę lasu mieszanego: dąbki, klony, brzozy i sosny.... sypie się 24/24
Na fotki czekam i ja. Pozdrawiam i życzę słoneczka jak na Podkarpaciu.
Marzenie o... 09:04, 28 paź 2013

Do góry
Kasiu, faktycznie, liściastych nie brakuje - fascynujący ogród i otoczenie, wspaniałe brzozy w tle. berberysy w jesiennych kolorach są piękne. wszystko tak starannie zrobione - pięknie. muszę jeszcze na spokojnie przeanalizować zdjęcie po zdjęciu.
Może niedoskonały ale..... 16:14, 27 paź 2013

Do góry
Witaj Aniu
Odpowiem tak- nie robię nic.N. Liście koszą panowie te między różami zostały, nic nie wycinam czekam tylko jak pogoda minusowa się ustabilizuje i zrobię kopczyki na te najbardziej wymagające.
Hortensje zostawiłam "na zimę"

i poobrywałam to co nie zdążyło się rozwinąć

brzozy osiągnęły stan na jaki czekałam-blaszki złota kołyszące się na wietrze

dereń zaraz pokaże czerwone pędy

berberysy i tawuły czarują kolorami

ognik

miodunce jesień niestraszna

Taki był stan na piątek i niewiele się zmieniło

Nic nie kupuję ,nic nie sadzę jedynie 10 tulipanów poszło do ziemi. Staram się za mocno nie wczytywać w wątki żeby nie mieć pokus.Czekam na wiosnę i nowe "chęci"
Brzoza - Betula 12:27, 27 paź 2013

Do góry
Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć czym różni się brzoza Gracilis od brzozy Laciniata? Jak je rozpoznać i rozróżnić? Wg opisów Gracilis będzie mniejsza - do 5 m wysokości, natomiast Lacicniata większa - do 10 m. Na stronach zszp piszą, że Garcilis jest mało konkurencyjna jeśli chodzi o inne rośliny (myślę, że może chodzić o zapotrzebowanie na wodę). Szukałam zdjęć liści jednej i drugiej, bo są bardzo podobne, ale znalazłam tylko całych gałązek i trudno dostrzec ewentualne różnice.
Chciałabym mieć brzozy i wydaje mi się, że odmiana Gracilis byłaby odpowiednia, tylko chciałbym mieć pewność, że jeśli je kupię to będą właśnie te
Rododendronowy ogród II. 20:33, 26 paź 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jakie cudowne widoczki pokazujecie. Jeziorko, brzozy no i te kolory. Tylko wzdychać. Miłej niedzieli życzę

Jezioro Kasi jest duże i piękne . Miłej niedzieli Małgosiu.
Rododendronowy ogród II. 20:28, 26 paź 2013

Do góry
Jakie cudowne widoczki pokazujecie. Jeziorko, brzozy no i te kolory. Tylko wzdychać. Miłej niedzieli życzę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:17, 26 paź 2013

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Ja część liści zachowuję zawsze do ocieplania roślin , trochę liści i gałązki choiny

Madziu , tak robię, ale liści nigdy mi nie ubywa mam ich nadmiar od wiosny do jesieni i to wszystko zeszłoroczne uch mój sąsiad ma 20 letnie brzozy przy ogrodzeniu, one liścia rzucają na mój przedogródek i cały front zapraszający do Nas, więć mam mega problem, na razie buziaczki ślę
Kwiatki i rabatki u Elizy 18:05, 25 paź 2013

Do góry
Żurawek mam niewiele, ale te przebarwiają się najładniej, oczywiście nie znam nazwy

A to mój ulubiony berberys, liście utrzymuje przez całą zimę, też bezimienny

Moja szczepiona brzoza, bardzo ją lubię

Z tyłu trzy zwykłe brzozy, jeszcze zostało trochę liści...

Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:11, 24 paź 2013

Do góry
No tak, wszystko święta prawda. Za tuje 1,80 m płaciłam 10 zł, za świerk serbski 1,50 m zapłaciłam 65 zł niestety. Kupiłam parę na sąsiadującą część ogrodu. Pisząc o stylu naturalistycznym pewnie nie miałam świadomości o czym piszę. Nie mam niestety wyczucia stylu. Staram się podglądać, ale nie kopiować w 100% tylko dodać coś od siebie. Brzozy uwielbiam, myślałam o pożytecznych, ale jeszcze mam czas do zastanowienia do wiosny. Teraz już z niczym nie ruszę. Będę oczywiście dosadzać coś pasującego do tych tujek w drugim, trzecim rzędzie nasadzeń. No i będę prosić o pomoc. Dzięki za komentarz : )
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:57, 24 paź 2013

Do góry
Viola napisał(a)
Mam ogólną wizję – ogród naturalistyczny..

Jak ogród naturalistyczny, to żywotniki szmaragd raczej średnio pasują, zwłaszcza w takim szpalerze przerywanym dereniami. Nie wiem jaki chcesz efekt osiągnąć, będziesz coś przed dosadzać, robić szerszą rabatę ? Szkoda, że nie zdecydowałaś się na świerki serbskie, żywotniki jednak nie dadzą takiego efektu, bryła budynku sąsiada nadal bije po oczach i dominuje w ogrodzie i niestety tak będzie jeszcze długo. Mały świerk Nana nie zdominuje tej bryły wg mnie. Jak naturalistycznie, to raczej brzozy (widzę że masz je za płotem), przy tym nie te pospolite, ale ogrodowe dorenboos, czy fascination podsadzone np. dereniami, które lubisz i trawami, miskantami, czy lepiej trzcinnikami. Ważne jaką masz ogólną koncepcję ogrodu, gdzie widzisz rabaty o jakim kształcie, potem zapełnisz je stosownymi roślinami, w określonym stylu. Uwierz mi, mieć koncepcje to podstawa, ja jej nie miałam przez wiele lat i płaczę z tego powodu gorzko. Czasami jak się ma dobrą koncepcję, a kasy nie, to warto też poczekać na tą kasę...
To takie moje przemyślenia, może nietrafne... Pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:23, 24 paź 2013

Do góry
Tusiala napisał(a)
Dwie ale jeszcze ładniej się zrobiło a te brzozy D.... czym się różnią od zwykłych rosnących np. na rowach?

różnią się przede wszystkim korą ..... co do reszty to nie wiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies