Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogrodowy pamiętnik 19:38, 29 sie 2020

Do góry
Kupiłam dzisiaj w szkółce hortki Magical Mont Blanc. Nie było w czym wybierać i prawie ostatnie 3 kupiłam.

Wykopałam Magical Candle i przesadziłam w inne miejsce a w to miejsce dałam te. Głupota roku ale tak mi się spodobała ta "górska" odmiana że nie było szans odwieść mnie od tego zamiaru .

Między polem, a lasem. 19:20, 29 sie 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Trzech mniejszych nie wsadziłam, bo nie wiem, jak je podsadzić. Planuję hakonką (mam 7 w doniczkach, ale chyba jeszcze dokupię). Zastanawiam się tylko, czy zostawić ją samą, czy może coś jeszcze, np. jeżówki.

A przejścia tu po lewej nie zostawiasz???

Traw bym dookoła drzew nie sadziła tylko porozrzucała byle jak.
Tu jedną, tam trzy....
Ptasi gaj 19:15, 29 sie 2020

Do góry

A możesz powiedzieć, co to za miskant. Mam taki sam, ale coś mi z opisem sprzedawcy się nie zgadza. Kupiłam jako graziella, a na wszystkich zdjęciach mają białe pióropusze i rdzawe liście. A mój jest taki sam, jak Twój.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:49, 29 sie 2020

Do góry
Nieczasowa jestem ostatnio. Na ogród czasu brak.
Udało się zrobić 10 słoiczków soku pomidorowego. Dojrzewają dynie, gruszki i maliny jesienne.
Rabata zachodnia na starcie do jesiennej odsłony.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:41, 29 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Taaaak, odkąd zaczęłam przygodę z ogrodem mam inny stosunek do deszczowych dni, szczególnie w lato .

Bardzo lubię deszczowe dni. Dają sposobność do regeneracji. Można odpuścić to i owo bez wyrzutów sumienia.

Zmieniają kolor.

Różowa gaura dopiero teraz się rozpędza.

Ciekawe, czy dane mi będzie doczekać wypiętrzonych koliście kępek hakone?

Między polem, a lasem. 18:33, 29 sie 2020

Do góry
Trzech mniejszych nie wsadziłam, bo nie wiem, jak je podsadzić. Planuję hakonką (mam 7 w doniczkach, ale chyba jeszcze dokupię). Zastanawiam się tylko, czy zostawić ją samą, czy może coś jeszcze, np. jeżówki.

Między polem, a lasem. 18:30, 29 sie 2020

Do góry
Nie wytrzymałam.
Pożyczyłam od kolegi taki oto pojazd i pojechałam.

Tym oto sposobem 7 klonów jest na miejscu. Muszę je jeszcze porządnie opalikować.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:26, 29 sie 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)

Kiedy mieszkałam w mieście, jesień była najmniej przyjemną porą roku. Właśnie ten deszcz i mgły... Za nic nie chciało się wyjść na dwór! Teraz, gdy mam ogród, inaczej patrzę na pory roku i zaczynam rozumieć Was, gdy przedkładacie jesień nad gorące lato. Dopiero tutaj prawdziwie odkrywam uroki jesieni

Lato zniewala, zwłaszcza, kiedy doskwierają ponad 30 stopniowe upały. Opalanie to już nie moje klimaty.
Jesień to dobry czas. Przynosi uspokojenie. Miękkie światło sprzyja delektowaniu się barwami.
Cieszę się, że już nadchodzi.

Okolice ussuryjskiego w II części sezonu zawsze przyciągają obiektyw.

Żółtolistna barbula kwitnie już od dawana. Zielonolistna dopiero w pączkach.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 18:23, 29 sie 2020

Do góry
Agapanty mi w tym roku zastrajkowały... pogoda ?
Za to ismeny zakwitną pierwszy raz

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:18, 29 sie 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dziekuje za wszstkie zyczenia

Troche fotek zrobilam ogrodowi

A to pierwszy raz u Ciebie widzę. Ależ mi się podoba
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:53, 29 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękny busz. Nie doczytalam co z tym murem bo wiem, że były różne propozycje.
Wszystko w tym roku pędzi jak szalone, więc trzeba non stop siedzieć i coś robić aby nie zarósł.

Czy masz jeszcze rumień na nodze? Podejrzewam, że był to kleszcz, podrapslas bo to swędzi i rozdział swoje bakterie po ciele. Już upłynął miesiąc zrób badania na boreliozę. Państwowo tych badsn przynajmniej u nas nie robią więc trzeba prywatnie kosztuje to ok 90 zł i z wynikiem do innej pani doktor. Zresztą na wyniku badań będziesz miała czy masz bakterie czy nie.
Jeżeli tak koniecznie musisz dostać antybiotyk przez ok 1 miesiąca codziennie. Lepiej to sprawdzić niż przez całe życie mieć kłopoty ze stawami, sercem a nawet na mózgiem.

Radzę bo też mnie ugryzł i nie miałam pojęcia co się ze mną dzieje. Wzięłam pełna dawkę antybiotyku i jest dobrze.

Rozpisalam się ale jak trzeba.
Pozdrawiam i zdrowia zycze

Witaj Elu
Z murem ok. całkiem zarósł świerki serbskie osiągnęły wysokość 5 m i są na pierwszym planie. Drugi plan stanowią bluszcze. A na trzecim są wrzosowe okna lustrzane i niskie rośliny kwitnące
To tyle w tym temacie.
Z nogą też już ok. Widzę, że czytasz zaległości i dziękuję za troskę i życzliwe rady.
A życzenia zdrowia przyjmuję z wdzięcznością, bo w czasie pandemi trzeba uważać, tymbardziej, że już w grupie ryzyka jestem.

Oto mur - stan aktualny:

Ogród na piasku i z wielkim murem 17:25, 29 sie 2020

Do góry
Anemonki zdominowane przez krzak kaliny, przebijają się, i mimo wszystko kwitną

Tu przeniesiona spod krzaka kaliny na nową lokalizację, niech się rozrasta

Z trudem dojrzewają kwiaty amarantusa, wysiałam nasionka z podróży ubiegłorocznej i jakoś słabo rosną, kilka roślinek chyba w ogóle nie zakwitnie.

Ogród na piasku i z wielkim murem 17:19, 29 sie 2020

Do góry
Floksy są do przeniesienia, rosną w cieniu i pewnie dlatego co roku łapią mączniaka.
Już trzy kępy przeniosłam.

Niewiele mam samosiejek werbeny patagońskiej, w przyszłym roku wysieję zdecydowanie więcej, bo dobrze wypełnia jesienne pustki na rabacie.

Ta roślinka też zdobyła moją sympatię, bo jest bezobsługowa i też ładnie wypełnia rabaty.Zdecydowanie więcej jarzmianki! U Sylwi widziałam ciekawą odmianę, muszę zapytać o doświadczenia.

Czerwone korale kaliny - coraz bardziej czerwone
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:10, 29 sie 2020

Do góry
Rozgrzebana rabata: wwykopane liliowce, które tworzyły zwarty dywan, nie można było tam wstawić nogi, wykopane lilie, wykarczowana brzoskwinia, która corocznie miała choroby grzybowe (kędzierzawość) i nie pomagało stosowanie oprysków, po chwilowej poprawie choroba wracała. W tym roku miała 4 szt!! owoców.
Ptasi gaj 17:03, 29 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Denerwuje mnie pokładająca się stipa, ale na tym zdjęciu wygląda super
Ogród na piasku i z wielkim murem 16:42, 29 sie 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Bardzo ładny hibiskus
I podoba mi się rdest przy hortkach

Hej, Kasiu
Hibiscus (zwany różą chińską) często zimą w czasie spoczynku zaczyna kwitnąć i to chyba go osłabia, bo na wiosnę mam z nim kłopoty.
A co nazywasz rdestem? Ja myśłałam, że mam krwiściąg i taka chyba była etykieta na donicy.
Chociaż podobne są to kwiaty, to nie rozróżniam ich, bo nie wiem jakie liście ma rdest. Poszłam zrobić liście
Ogród na piasku i z wielkim murem 16:37, 29 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Śliczny ten hibiskus. Ma bardzo ciekawy kolor. Taki niehibiskusowy .

Bo to jest ten domowy (Zwany chińską różą)
Ketmie rzeczywiście mają inne kwiaty, chociaż na Węgrzech też widziałam czerwone rosnące przy domach lub na ulicy.
Ketmia
Ogród do odnowy 16:11, 29 sie 2020

Do góry

Po deszczu zyskuje wyrazistość barwa nachyłków

Niesamowity kolor odblaskowej czerwieni przybiera ten amarantus
Mój ogrodowy pamiętnik 16:00, 29 sie 2020

Do góry
Nie cięłam jeszcze kalin japońskich ale chyba powinnam bo zaczynają się z nich strachy na wroble robić. Rozumiem że w przyszłym sezonie po kwitnieniu skrócić gałęzie i nadać im jakiś kształt? Jedna z kalin w dodatku wypuściła pędy pionowo do góry. Ktoś mi coś podpowie?

Ptasi gaj 15:30, 29 sie 2020

Do góry
Aniu no są wysokie ale wiotkie. I to mnie trochę dołuje bo trzeba wiązać i podpierać.

Dzisiaj sądzę. Zasiałam naparstnice i trzeba część popikowac do donic część wsadzić do gleby. Dosyć ładne flance.
W zeszłym roku posadziłam niezapominajki dosyć sporo tego miałam i na moje nieszczęście teraz się rozsiały z milionowa ilością flanciw usuwam co chwilę. Nikt mi nie powiedział, że to trzeba sądzić w miejscu gdzie nic nie rośnie. To teraz mam tragedia wszędzie się rozsiały.
No nic wiosna trzeba usunąć lub poprzesadzac. Może do chłopa na pole niech ma kolorowo.

To moje nasadzenia naparstnicy

Aniu zrobiłam fotki kosaccow oczyszczają wodę. Mają korzeń jak zwykle irysy, ale popatrz w wodzie mają jeszcze długie białe korzonki ibtym pobierają te wszystkie nie potrzebne zanieczyszczenia w wodzie. Nie mogłam foty zrobić bo ciągle ryby chciały pozować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies