Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 12:57, 07 lut 2021

April napisał(a)
Nie ustajesz w planowaniu? Kształt rodzi się fajny. Ciekawe co z zawartością, co zostawisz. Rabata z ciemiernikami - jestem "za", też mam coś tego rodzaju i bardzo ją lubię. Jakie trawki dodasz do ciemierników? bo na rysunku wygląda jak trawki. Ja mam hakone macra.

Jeszcze kombinuję z kształtem. Ze 3 wersje zostały na placu boju. Liriope tą trawką jest. Ona cały czas jest zimozielona i zadomowiła się ładnie u mnie. Nawet po zimie dobrze wygląda. Ale nie każda odmiana. Mam 3 i jedna jest bardzo średnia.
kami 12:58, 07 lut 2021

Pierwszy raz w życiu zobaczyłam liriope, pojęcia nie miałam, że coś takiego istnieje.
April 13:54, 07 lut 2021

inka74 napisał(a)

Jeszcze kombinuję z kształtem. Ze 3 wersje zostały na placu boju. Liriope tą trawką jest. Ona cały czas jest zimozielona i zadomowiła się ładnie u mnie. Nawet po zimie dobrze wygląda. Ale nie każda odmiana. Mam 3 i jedna jest bardzo średnia.

U mnie liriope się nie sprawdziło. Może trafiłam na kiepską odmianę. Nie chciało mi się już sprawdzać innych.

Ja osobiście posadziłabym odwrotnie, liriope z przodu lub w szachownicę. Ale to zależy od wielkości odmian, więc Ty wiesz lepiej co ci leży.
inka74 14:11, 07 lut 2021

Poszukałam trochę i mam na 100% zieloną odmianę liriope Moneymaker i srebrną chyba Silver Dragon (tej nie jestem pewna). Te dwie bardzo ładnie się zachowują.
Natomiast trzecia odmiana, Variegata, jest bardzo brzydka po zimie i słabo przyrasta.
inka74 14:18, 07 lut 2021

Jak je posadzę to fizycznie będzie zależało od ciemierników, zobaczymy co kupię po prostu. Jak większe odmiany to pójdą na tył. Ta srebrna liriope ma u mnie ponad 30 cm wysokości w samych liściach, a zielona jest kurduplem na razie, nie więcej jak 15 cm.
SlonecznyOgrod 17:32, 07 lut 2021

To ze 3 paski kostki będziesz musiała usunąć.
To półkole to tam gdzie stała ławka przy ścieżce na przeciwko rabaty cienistej?
inka74 18:50, 07 lut 2021

5 do 6 pasków usuwam. Tak, to tam. Zostanie tam tylko miejsce na klatkę ozdobną i doniczki. Ławka jest w innym miejscu a tu zaraz obok będzie placyk z miejscem do siedzenia.
Ewik 22:31, 07 lut 2021

Bedzie sie działo link rożany fajny, moje klimaty. liriope kieds chciałam ale zrezygowałam właśnie, że słabo rośnie . muszę rozejrzeć sie za Twoją .
SlonecznyOgrod 18:40, 09 lut 2021

W którym miejscu będziesz miała placyk, od strony ogrodu czy z drugiej strony? Co tam masz garaż,wejście do domu?
inka74 19:11, 09 lut 2021

Ewcia, niestety nie ma roślin które jednakowo u wszystkich rosną. Trzeba próbować.

Darcia, placyk będzie w jednym miejscu u mnie, gdzie w ciągu dnia jest cień i jest w miarę fajny widok na rabaty wkoło - za domem. Na wysokości obecnie stojących pod ścianą krzeseł. Niewielki. Ze ścieżkami 4 metry na 2,5 m. Na mały stolik, szezlong i 2 krzesła.