Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 14:33, 09 lut 2021

Jeszcze trochę kotlecików poodgrzewam, wszak pora obiadowa

I znów Rabata północna

TAR 14:38, 09 lut 2021

te werbeny czaderskie Dorka ze wzgorza tez ma takie łany, dala mi kilka sadzonek, zobaczymy jak wiosna bedzie. juz bym chciala do ogrodu wyskoczyc na jakies robotki. na razie sniegu opór. uaktywnily sie ptaki drapiezne, dzis jeden wystraszyl malego bialasa i mnie lecac z wizgiem miedzy galezie gdzie skrywala sie gromada malych ptaszkow. duzy bialy slepy i odnosze wrazenie, ze chyba gluchy sie zaczyna robic, nic nie zauwazyl tylko dziamgal snieg. powiem wam,ze te drapiezne szybkie sa. jak tak krążą nad ogrodem to spokojne ale dzis jak strzala tylko mignal. mus bialasow pilnowac.
Nowa12 14:57, 09 lut 2021

Witam się i ja w galopującym wątku .
Z zaczepnym pytaniem czy nie kusiło Cię nigdy przerzedzenie tak gęstego lasu ?
April 15:21, 09 lut 2021

TAR napisał(a)
te werbeny czaderskie Dorka ze wzgorza tez ma takie łany, dala mi kilka sadzonek, zobaczymy jak wiosna bedzie. juz bym chciala do ogrodu wyskoczyc na jakies robotki. na razie sniegu opór. uaktywnily sie ptaki drapiezne, dzis jeden wystraszyl malego bialasa i mnie lecac z wizgiem miedzy galezie gdzie skrywala sie gromada malych ptaszkow. duzy bialy slepy i odnosze wrazenie, ze chyba gluchy sie zaczyna robic, nic nie zauwazyl tylko dziamgal snieg. powiem wam,ze te drapiezne szybkie sa. jak tak krążą nad ogrodem to spokojne ale dzis jak strzala tylko mignal. mus bialasow pilnowac.

U mnie werbeny nie chciały się siać. Te co mam to dzięki Kwartecikowi. Ona ma je wszędzie, w warzywniku, w żwirku, na rabatach, na ścieżkach.
Obawiam się że przez tą mroźną zimę znów będę musiała u niej wyżebrać sadzonki bo moje wymrozi.
Ja do ogrodu wyszłam na moment, obsypać rośliny śniegiem z podjazdu... czy to nie nazywa się odśnieżanie?

A propo drapieżników to fakt, wydają się powolne ale jak zaatakują to trudno nadążyć wzrokiem.
Raz mi taki krogulec zdjął ptaszka z karmnika, tuż przed moim nosem. Aż oddech wstrzymałam. Natura...
Ale nie sądzę żeby białasy były zagrożone.
April 15:24, 09 lut 2021

Nowa12 napisał(a)
Witam się i ja w galopującym wątku .
Z zaczepnym pytaniem czy nie kusiło Cię nigdy przerzedzenie tak gęstego lasu ?

Las już jest przerzedzony i to bardzo. Choć nie tak bardzo jak ja bym chciała Ale więcej się nie da. Mężaty własną piersią broni. Wycinamy tylko pielęgnacyjnie. A niestety chorują. Mam teraz chyba cztery sosny do wycięcia, zupełnie kora z nich opadła.
Kiedyś był to kawałek obsadzony zbyt gęsto, 60 lat temu, i nikt nie prowadził pielęgnacji. Więc jest dużo chudzielców wysokich. Ale tężeją z czasem. Widzę to po drutach podtrzymujących pnącza. Co rok trzeba luzować.
Alija 15:35, 09 lut 2021

Pięknie wyglądają te fioleciki-werbeny, astry z trawami. Tak lekko i zwiewnie. Super!
Mgduska 19:14, 09 lut 2021

April napisał(a)
Właśnie się zorientowałam że te fotki co pokazywałam wcześniej to nie zeszły sezon ale poprzedni.
Znalazłam zdjęcia z zeszłego roku, gdy już szalały werbeny i trzcinniki na tej rabacie.
Lepiej pokazują że tam późnym latem i jesienią jest już busz. Tylko wiosnę i wczesne lato trzeba ogarnąć

I teraz niech mi ktoś wytłumaczy, jak te rdesty to robią, że dają radę pod drzewami, albo w towarzystwie sucholubnych?
April 20:20, 09 lut 2021

Alija napisał(a)
Pięknie wyglądają te fioleciki-werbeny, astry z trawami. Tak lekko i zwiewnie. Super!

Tak, te połączenia są bardzo atrakcyjne, w wielu miejscach je wykorzystuję. I się nie nudzą
April 20:25, 09 lut 2021

Mgduska napisał(a)

I teraz niech mi ktoś wytłumaczy, jak te rdesty to robią, że dają radę pod drzewami, albo w towarzystwie sucholubnych?

Już Ci tłumaczę
Są podlewane, i rosną w półcieniu. Słońce mają między godziną 15 a 18. Te co ciut dłużej wystawione są na działanie gorącego popołudniowego słonka to mają lekko przypalone liście, jak właśnie na zdjęciu które zacytowałaś.
Te które wcześniej chowają się w cień który rzucają thuje, wyglądają bardziej świeżo i zielono.
Zobacz, odległość półtora metra od siebie, zdjęcia z tego samego dnia. Liście już znacznie zieleńsze.

Agatorek 20:28, 09 lut 2021

April napisał(a)

I znów Rabata północna

Uwielbiam werbenę wśród traw