Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Rustykalne wariacje 22:41, 03 cze 2013

Do góry
Z rustykalnych ozdób zrób sobie obeliski i podpory z gałązek leszczyny lub brzozy, wykorzystaj stare garnki i inne naczynia na rosliny kwitnące. Kosze z wikliny, kule z wikliny połóż na rabatach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Jeżówki, szałwie omszone, astry bylinowe, kocimiętki, lawenda, róże.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:24, 03 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aga wygooglałam świder do drenaźu. Chyba coś takiego kupię i zrobimy odwierty pod drzewami. Ipo obawia się o nasze ogrody..... Wczoraj z nim rozmawialam..,

oooo.......taki świder to i u mnie by się przydał, u mnie już bajoro się robi. Nie wiem jak brzozy to zniosą
Piaskownia na zakręcie 13:59, 03 cze 2013

Do góry
Witam i ja Ewo .Tak odległośc miedzy nami jest do pokonania bez problemu faktycznie nie mamy daleko do siebie Przeczytałam pierwszy wpis i pomyslałam ze za ten piasek to jeszcze podziekujesz bo są stokroć gorsze gleby Po obejrzeniu wszystkich zdjęc stwierdziłam ze masz duzo lepszą od mojej Choc masz piasek to bez kamieni Na piasku wiele roslin rosnie ale na kamieniach to nic niestety.Masz sliczne tło w postaci lasu Dostrzegłam moje ukochane brzozy i ten brzydki betonowy płot Nie napisałabym tych słów ale osmieliłas mnie krytykujac go sama Pomysł masz doskonały, kiedy pnącze się rozrosnie sladu po nim nie będzie .Masz kilka roslin które sama posiadam choc nie mam ich wiele jeszcze .Ubiorek póki co mi nie kwitnie jeszcze, choc rozrasta sie ładnie Ekiant tez mam ,Tak w ogóle to zatrzymałam sie z usmiechem nad słowami że tylko twoje rece uparawiaja ogród No cóz mamy wiele wspólnego a wiem jak ciezko jest w pojedynkę, jedna stronę obrobisz to druga zarasta i tak na okrągło .Rosnie ci pomoc bo to chlopak prawdziwy i widzę ze jeszcze chętny do pracy Minie mu kiedy skonczy 13 lat a potem byc moze wróci z mocniejszymi dłonmi Twój agrest jest na pniu?Mam jeden krzew i liczę w tym roku na owoce .W ub roku miałam sporo truskawek a w tym nie mam Nie zdązyłam przygotowac jesienią warzwnika jak nalezy i zabrakło sadzonek. Brakuje mi swoich truskawek. W przyszłym juz do tego nie dopuszczę.Masz masę roslin i fajne plany Oprócz tego wszystko cię cieszy, nawet złoty robaczek To mi się u ciebie podoba jakbym siebie widziała gapię się na kazdego robala z zachwytem i zainteresowaniem .Mam wielkie G... a i tak mnie cieszy Rób fotki i wklejaj bo kazdy postep jest radoscią .Rosliny masz sliczne i bardzo ładnie ci rosną czy nie myle sie Rh tez masz?Dziekuję za wizyte u mnie zapraszam czesciej (ja tez babcia) Pozdrawiam serdecznie
Ogród do kwadratu 23:07, 02 cze 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
Witam Trafiłem do Twojego wątku za sprawą komentarza u Marzenki... i postanowiłem, że skoro Marzenka mówi, że Twój ogród jej się bardziej podoba od jej samej, to uznałem, że coś w tym prawdy musi być. Powiem jedno... ekstra. Najbardziej podobają mi się te wyniesione rabaty... ja natomiast zmieniłbym ławy przy palenisku, na bardziej nowoczesne, najlepiej czarne...a miejsce przy palenisku bym czymś wyłożył albo nawet ciekawym żwirem Dodałbym jeszcze jakieś drzewa typu brzozy Doorenbos czy Fascination albo jakieś strzyżone buki To chyba tyle jeśli chodzi o moje pomysły Pozwolę sobie podesłać Tobie kilka stron z ogrodami w podobnej stylistyce Pozdrawiam i będę często zaglądał.
http://jothompson-garden-design.co.uk/gardens/
http://www.andysturgeon.com/portfolio/
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/show-gardens/chelsea-2010/

Sławko sio!!!
Ogród do kwadratu 22:59, 02 cze 2013

Do góry
Witam Trafiłem do Twojego wątku za sprawą komentarza u Marzenki... i postanowiłem, że skoro Marzenka mówi, że Twój ogród jej się bardziej podoba od jej samej, to uznałem, że coś w tym prawdy musi być. Powiem jedno... ekstra. Najbardziej podobają mi się te wyniesione rabaty... ja natomiast zmieniłbym ławy przy palenisku, na bardziej nowoczesne, najlepiej czarne...a miejsce przy palenisku bym czymś wyłożył albo nawet ciekawym żwirem Dodałbym jeszcze jakieś drzewa typu brzozy Doorenbos czy Fascination albo jakieś strzyżone buki To chyba tyle jeśli chodzi o moje pomysły Pozwolę sobie podesłać Tobie kilka stron z ogrodami w podobnej stylistyce Pozdrawiam i będę często zaglądał.
http://jothompson-garden-design.co.uk/gardens/
http://www.andysturgeon.com/portfolio/
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/show-gardens/chelsea-2010/
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:41, 02 cze 2013

Do góry
Narysuj przynajmniej jak to schematycznie wygląda, 7 półkoli, czyli falująca rabata?

Jeśli słoneczna to polecam różne berberysy niewysokie, wrzosy i wrzośce, trawy.
Na przemian w takiej rabacie będzie nudno, pogrupuj rośliny po kilka sztuk, ale niekoniecznie je powtarzaj rytmicznie, bo rzeczywiście teraz trudno to ogarnąć.

Te rośliny będą pasowały

Sosna o pokroju kolumnowym, kosodrzewiny, brzozy himalajskie, miskanty, rozplenice, tawuły japońskie, lawenda, żurawki, berberysy czerwone i zólte,

To właśnie tu 19:05, 02 cze 2013

Do góry
Rzadko zaglądam, ale oglądam wszytko... i nie mów więcej, że nas czymś katujesz... fotek uważam zdecydowanie za mało jak na tak ciekawy ogród z taką imponującą ilością roślin. A Twoje kaliny to stworzone do fotek..... kaliny, brzozy, tawuły....... ślicznie to wygląda
Przyjazny ogród 13:10, 01 cze 2013

Do góry
A w nowej kompozycji o której kiedyś pisałeś? Tam gdzie cień, brzozy, 3 oczka. Lepieżnik tam by pasował.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:11, 31 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
dzięki za wszystkie głosy. Brzozy już mam więc odpada. Kiedyś myślałam o buku dawyck Gold lub miłorzębie, podoba mi się też grujecznik ale tam słońce, a wyczytałam że on słońca nie lubi. Czytałam że wiąz choruje a ja nie chce probemu. To drzewko byłoby przy domku dziecięcym czyli 60cm niżej niż świerk i śliwa (liczę że się rozrośnie wówczas da cień) i jakies dwa metry dalej. Jako że śliwa jest "czerwona" potrzebuje tam jasnego akcentu. Zgodnie z projektem mam do posadzenia jeszcze jedno drzewo ambrowca na wysokści brzóz. Cały czas bije się z myślami Narazie skłaniam się ku bukowi i miłorzębowi, zobaczymy co uda mi się zakupić.

Aniu, a masz już ambrowca?... zastanawiam się właśnie nad większym drzewem na środek rabaty..
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:03, 31 maj 2013

Do góry
dzięki za wszystkie głosy. Brzozy już mam więc odpada. Kiedyś myślałam o buku dawyck Gold lub miłorzębie, podoba mi się też grujecznik ale tam słońce, a wyczytałam że on słońca nie lubi. Czytałam że wiąz choruje a ja nie chce probemu. To drzewko byłoby przy domku dziecięcym czyli 60cm niżej niż świerk i śliwa (liczę że się rozrośnie wówczas da cień) i jakies dwa metry dalej. Jako że śliwa jest "czerwona" potrzebuje tam jasnego akcentu. Zgodnie z projektem mam do posadzenia jeszcze jedno drzewo ambrowca na wysokści brzóz. Cały czas bije się z myślami Narazie skłaniam się ku bukowi i miłorzębowi, zobaczymy co uda mi się zakupić.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 21:59, 31 maj 2013

Do góry

Rozplanowałam sobie rabaty, co myślicie?
Na razie tylko na tej jednej ustawiłam rośliny, bo chodzą za mną te brzozy i ławeczka. Przy wiacie zrobiłabym sobie rabatę żwirową.
Piszcie piszcie proszę.
Zaczytałam się teraz w wątku Ani od róż i właśnie się zastanawiam czy da radę ukryć przed mężem zakup 100 krzaczków róż , tyle tam pięknych odmian zobaczyłam
zielonastrefa 22:34, 29 maj 2013

Do góry
Mam pomysł na ogród leśny. Zrobię go na działce z garażem. W sumie to chyba nieświadomie dążyłam do tego już od kilku lat, kiedy to sadziłam brzozy, dziką różę, leśną sosnę, a teraz będą jeszcze paprocie, bluszcze i świerki pospolite Ależ się cieszę, będzie duży kawałek cienistego, leśnego ogrodu

"Ogród japoński po polsku" 19:23, 29 maj 2013

Do góry
Zakupiłam z Archonu Poradnik Ogrodowy, który zawiera 7 koncepcyjnych projektów ogrodów. Dzięki niemu "złapałam" pomysł na część ogrodu, gdyż w poradniku jest ogród w stylu orientalnym i kształt działki jakby "żywcem zdarty" z mojej
No i właśnie... w rogu ogrodu są zaprojektowane trzy brzozy (myślałam o odmianie Gracilis), ale rozważam też zamianę brzóz na grujeczniki japońskie pendulum... a może zrobić kombinację np. dwie brzozy i jeden grujecznik lub na odwrót tj. dwa grujeczniki i jedna brzoza...
Może ktoś ma u siebie takie drzewa i może podpowiedzieć jakie one będą szerokie.... mile widziane zdjęcia poglądowe...
Pomysł na ogród 16:19, 29 maj 2013

Do góry
bonita napisał(a)
Masz piękny ogród i piękne zdjęcia. Masz sosenki- najzwyklejsze a jakie urocze, masz brzozy,które śnią mi się po nocach, ognisko w zagłębieniu ( u nas będzie okrągłe), altanę,która mi się bardzo podoba ( mogę odgapić?. Sosenek w ogrodowisku nie polecają,ąle my już wsadziliśmy i nie mam sumienia ich wywalać. Podcinasz je ,by do góry za mocno nie rosły?
Wpadnij do mnie czasem z radą , proszę ogromnie

witaj i dziękuję za miłe słowa
kiedyś ktoś mi zarzucił że na siłę zmieniam krajobraz
a ja jednak twierdzę że nie bardzo to robię , można by rzec że rośliny które są kwintesencją ogrodu są "miejscowe"
sosen nie przycinam i pozwalam im rosnąć , ale w przyszłym roku trochę je poreguluję
nie wywalaj swoich drzewek - sosna jest piękna i taka naturalna
dziękując za zaproszenie wpadnę na pewno
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:47, 28 maj 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Graby super. Pablin i rh świetnie tam pasują i jeszcze ten pieniek brzozy..mmm
Tricolor puść samopas. W mojej okolicy jest jeden taki okaz kilkunastoletni i fajnie wygląda

Chyba go zbyt blisko żywopłotu grabowego posadziłam... Najwyżej z tej strony będę go podcinać.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:38, 28 maj 2013

Do góry
Graby super. Pablin i rh świetnie tam pasują i jeszcze ten pieniek brzozy..mmm
Tricolor puść samopas. W mojej okolicy jest jeden taki okaz kilkunastoletni i fajnie wygląda
Ogródkowy chaos u monitki 22:34, 28 maj 2013

Do góry
Umbrę - na poprzedniej fotce widać pieniek. W narożniku jednym śliwę wiśniową pissardi, trzy brzozy. Poluje jeszczę na buka rohan Obelisk i grujecznika.
Pomysł na ogród 21:11, 28 maj 2013

Do góry
Masz piękny ogród i piękne zdjęcia. Masz sosenki- najzwyklejsze a jakie urocze, masz brzozy,które śnią mi się po nocach, ognisko w zagłębieniu ( u nas będzie okrągłe), altanę,która mi się bardzo podoba ( mogę odgapić?. Sosenek w ogrodowisku nie polecają,ąle my już wsadziliśmy i nie mam sumienia ich wywalać. Podcinasz je ,by do góry za mocno nie rosły?
Wpadnij do mnie czasem z radą , proszę ogromnie
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 19:52, 28 maj 2013

Do góry
Krzak aroni i pigwowca planuje na jesień przesadzić do sadu, a na ich miejsce wsadzić brzozy Strasznie się na nie uparłam. Zlikwiduje też maliny przed żywopłotem, tzn przeniosę. Myślałam żeby posadzić dalej thuje ale może jakieś iglaki i przy nich postawię ławeczkę, będzie tutaj słońce rano, będę miała miejsce na poranną kawkę, bo taras mam od strony zachodniej. No właśnie i na rabacie przy tarasie też chyba by się przydał jakiś zimozielony, co myślicie?

Pokaże też Wam moje skrzynie, powinnam je jeszcze pomalować, ale pogoda nie sprzyja.

Rododendronowy ogród II. 19:47, 28 maj 2013

Do góry
Krys napisał(a)

Bożenko orliki cudne kupiłaś,nie mogę się napatrzeć na Twój ogród a powiedz prosze brzozy które są u Ciebie to jakaś odmiana czy te pospolite?

Wykopane zza płotu. m się uparł miec je w ogrodzie . Dla mnie za wysokie ale czasem muszę ustąpic.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies