Śmiejesz się z mojej Matyldy, ale na forum jest już tyle Aneczek, że stwierdziłam, że jeszcze jedna to już będzie poplątanie z pogmatwaniem. Matylda, jak na razie, jest tylko jedna
Dziękuję - las jest dla mnie łaskawy i oprócz igieł, które mnie denerwują, współpraca nam się układa.
Mam tylko kilka roślin bardziej ekstrawaganckich, większość starałam się dopasować do lasu.
Jeśli masz na myśli drzewa, które wcześniej wymieniłam
"wszystkie sosny (wycinaliśmy tylko uschnięte)
- 2 jawory
- 4 klony
- 4 brzozy
- 5 dębów
- głóg (chyba)
- i jeszcze 2 drzewa w tej chwili nie pamiętam jakie"
to one wszystkie już zostaną. To co miałam wyciąć już wycięłam i były to przede wszystkim krzaki klonów.
Wiewiórki są słodkie i chodzą po tarasie jak po swoim, ogólnie są bardzo odważne. Z ręki jeszcze nie jedzą, ale myślę, że to kwestia czasu - może do końca lata się uda.
Bogdziu melduję, że usunęłam już wszystkie klony, które miały być usunięte - były to przeważnie nieforemne krzaki. Z rosnących tu wcześńiej drzew zostawiłam (piszę z pamięci, więc mogę coś pomylić)
-wszystkie sosny (wycinaliśmy tylko uschnięte)
- 2 jawory
- 4 klony
- 4 brzozy
- 5 dębów
- głóg (chyba)
- i jeszcze 2 drzewa w tej chwili nie pamiętam jakie.
Igły z trawnika wyczesujemy 2 razy w roku, liście jesienią sprzątam z grubsza, a dokładniej na wiosnę
Dobrze zrobiłaś, że ich nie posadziłaś. Żebym ja była taka mądra..widzisz jakiego masz nosa ogrodniczego Już sama nie wiem co tam wsadzić...Przez chwilę chciałam tam przesadzić perukowca, a w miejsce perukowca dać mą wielką platoniczną miłość skazaną na potępienie i wieczne niespełnienie....Zaraz wstawię fotkę tej mojej miłości
No bez Ciebie nawwt moje chcenie by nic nie pomogło Nie miałam pojęcia że jest coś takiego jak maleńkie brzózki a bardzo lubię brzozy Jeszcze raz wielie dzieki i oczywiscie daj mi namiary na ta szkółkę
No mi też sie pooba a jak to bedzie w rzeczywistosci wyglądało to się okaże jak za kilka lat mi się znudza wrzosy ktore i tak trzeba bedzie wymienić to zrobię tradycyjny a jak sie zakocham w tym widoku to bedzie juz tak na zawsze troche sie boje tylko tej wymiany wrzosów mam nadzieje ze nie czesciej niz raz na chociaz 5 lat Jeszcze raz wielkie dzieki
Nie no brzozy musza być tylko musze je gdzieś znalezc moze w jakiejś szkółce na necie znajdę
Szkoda ze ta golteria moze byc trujaca bo bardzo to ładne No z tymi grupami roślin to prawda ale czasem to tak ciężo coś samemu wymyślić ja ten skalniak już 4 rok robię!!! całe lato co roku tylko na skalniaku siedze a reszta ogrodu zaniezbana wierz mi , ze mysle duzo sama rano wstaje myse o skalniaku w ciagu dnia patrze i mysle zasypiam mysle nawet w nocy mi sie sni haha ale ten Twój pomysł moze byc fajny tylko co innego zrobic sobie to w programie a co innego na zywo mam nadzieje ze w koncu cos sie uda Dziekuje ci bardzo
zrobiłam taki szkic miedzy wrzosami trawki
Dobra, wywal te brzozy, bo to zupełnie nie takie, o które mi chodziło (mi chodziło o brzozę karłową nana, szczepione na pniu widziałam w szkółce w Bielsku). Zamiast nich posadź kolumnowe wąskie jałowce, np. sentinel lub cisy "Wojtek", aby podnieść optycznie skalniak, by nie było tak płasko. Konfiguracja 2+1 znaczy: w jednym miejscu dwa obok siebie, w innym 1 sztuka. Azalie posadź w jednym miejscu 3, w drugim 5. Jeśli rosną tam jakieś jałowce płożące, to daj je na brzeg skalniaka, by się "wylewały". Brakuje mi takiego właśnie w miejscu między 1 a 2 z prawej strony. Miskant raczej tu za wysoki, chodzi o niższe trawki w większej ilości. Poszukaj wrzosowiska na forum chyba u Kapiasów (Sebek był i robił zdjęcia). Zobaczysz, jak się tam zestawia rośliny na wrzosowisku z trawami (polecam turzyce oraz sesleria nitida. Nie zapomnij o wrzoścach.
Nanieś te korekty i pokaż. Myślę, że jest duuużo lepiej, ale to Ty wybierasz i Ty urządzasz ogród i tobie ma się podobać - pamiętaj.
Jak zrobiłaś ten projekt, to zauważyłaś, że większe grupy roślin dają efekt?
Ps niestety owoce golterii mogą być trujące. Cis także
Nie mogę Ci poświęcać aż tak dużo czasu i komentować każdego Twojego kroku ogrodniczego. Dałam Ci już wiele wskazówek, musisz troszkę sama pokombinować. Pozdrawiam, życzę owocnej pracy
Zrobiłam sobie taki przykładowy o cos takiego ci chodziło ?
co byś Agnieszko zmieniła? co dodała ?
1 azalie
2 golteria rozesłana
3 iglak który juz jest
4 iglak ktory juz jest
5 2 iglaki na pniu
6 jałowiec blue star 2 szt?
reszta to wiadomo wrzosy
2 szt miskant
brzozy
za ta pierwsza brzoza zapomniałam dodac jest berberys zółty 5 szt
Justyś dawaj te brzozy w róg w doniczkach i popatrz czy ci tak pasuje, przestawiaj aż w końcu utrafisz miejsce ...chociaż Ty jaknie przesadzisz drzewka z 5 razy to nie usiedzisz na miejscu
Dziś ,żeby poprawić sobie humor ,pojechaliśmy z M do szkółki ,kupiliśmy kolejne świerki serbskie 11 szt,2 szałwy omszone białe ,2 kolejne hosty ,goździka,4 macierzanki,bodziszka białego ,redest ,irysa białego,coś tam jeszcze z bylin ,ale nie pamięta ,limkę ładny krzak za 10 zł,klona ,M zamówił brzozy pożyteczne.
Na razie nie ruszam go z ziemi... a może powinnam? Te ciągłe deszcze raczej mu nie pomagają
Zamiast brzóz purpurea planujesz coś też o czerwonych liściach? Ja lubię klony Royal Red i Crimson Sentry i wiśnię Pissardii - bo są bezproblemowe i mają intensywny kolor przez cały sezon. Też miałam w projekcie te brzozy, ale wizualnie od razu mi się nie spodobały.