Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Pszczelarnia 01:30, 02 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A teraz pokazuję zakupy. "Dziwny jest ten świat" - kto to widział, żeby w lutym kupować piwonie i lilie? Ale były, musiałam kupić, bo mam na nie miejsce. Lilii jeszcze dokupię, bo doczytałam artykuł Danusi i zobaczyłam kolekcję Przemka.
Nie rozumiem, dlaczego tak zwane liliowe nowości muszą być prawie 2 razy droższe? Dziwi mnie to, zwłaszcza, że wcale nie przetestowane przecież .

[/quote
Wygląda na to,że ostania pozycja z pełną lilią to ta odmiana co kwitnie u mnie .Ciekawa jestem ile dałaś .Bo u mnie pełne lilie w tym roku to 15 zł i 13 zł szt.Po 8 zł trąbkowate lilie.Prawie wszystkie rośliny takie np. jak serduszka w odmianach to koszt rzędu 12 zł za karpę W niektórych torebkach nic się nie wyczuwa ,w innych lilie już kiełkują na poważnie ,a przecież w gruncie kwitną w lipcu dopiero
Lilie trzeba okrywać te wkopywane wiosną lub wykopywać ,ale u ciebie jest cieplej Tej pełnej różowej nie okrywam kwitnie co sezon
Pszczelarnia 22:03, 01 mar 2012

Do góry
A teraz pokazuję zakupy. "Dziwny jest ten świat" - kto to widział, żeby w lutym kupować piwonie i lilie? Ale były, musiałam kupić, bo mam na nie miejsce. Lilii jeszcze dokupię, bo doczytałam artykuł Danusi i zobaczyłam kolekcję Przemka.
Nie rozumiem, dlaczego tak zwane liliowe nowości muszą być prawie 2 razy droższe? Dziwi mnie to, zwłaszcza, że wcale nie przetestowane przecież .

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 22:03, 01 mar 2012

Do góry
Lata temu, jak zaczynałam się interesować ogrodem i posadziłam pierwsze lilie azjatyckie, to pojawiły się i poskrzypki. Nie niszczyłam ich, bo nie wiedziałam, że to one paskudzą, myślałam że to takie ładne czerwone chrząszczyki. Bo, coby o nich nie mówić, są ładne.
Truizmem będzie, jak napiszę że piękne lilie, najbardziej mi się podoba, że w kępie rośnie kilka sztuk takich samych. Tworzy to świetny efekt.
Lilie - Lilium 21:21, 01 mar 2012

Do góry
Joanka niezłe okazy pokazałaś, myślałam że te lilie Cię przewrócą
Ogrodnik mimo woli 20:39, 01 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ania!!!!!!!! Bo na rośliny "chabazie" mówi mój ojciec. Skąd znasz to słowo? Mnie bardzo zajmują regionalizmy w języku. Ale tu na Ogrodowisku używamy polszczyzny takiej czystej (no prawie, każdy się stara a jak się nie stara, jest napominany).

Kupiłam lilie i piwonie! Pokażę po robocie.

Pokaż koniecznie..lilii i piwonii nigdy dosć

A słowo "chabazie" wyniosłam z białostocczyzny A żę u mnie wszystko rośnie na wiariata i posadzone na wariat..wiec okreslenie jest jak najbardziej na miejscu ...

My też używamy tego słowa na co dzień
Zielony Punkt - ogród Finki 17:03, 01 mar 2012

Do góry
Marto,dzięki za rady w moim wątku Wprawdzie nie podjęłam jeszcze decyzji,ale nie o tym teraz u Ciebie Mam tyle ogrodów do zwiedzenia, tyle ciekawych artykułów do przeczytania...
Muszę szybciej czytać,bo wiosna zastanie mnie przy komputerze
W ubiegłym tygodniu kupiłam w OBI 2 karpy pustynnika ( zapakowane w foliowe woreczki wypełnione trocinami).
A dziś wybrałam się na spacer do Twojego ogrodu i co widzę ? Pustynniki

finka napisał(a)
Hanko, mój Pustynnik rośnie na tym miejscu już cztery lata, a zakwitł pierwszy raz dopiero w zeszłym roku.A takie mu warunki zapewniłam...i piaseczek i nawozik...i nic, ale wreszcie się odważył. A 3 maja gdy był atak zimy to był szczelnie przykryty i na szczęście nic mu się nie stało o dziwo, bo inne rośliny np. lilie nawet pod włókniną poskręcały pędy i teraz albo nie mają pąków albo są dziwolągami.
A zimą przykrywam pustynnika słomą z sianem...niby głupi pomysł (zaproszenie dla myszek), ale na razie się sprawdza.
Ciekawe co w ziemi siedzi...a może jakiś podjadek sobie go schrupał????

Proszę, poradź, co z nimi zrobić? Chyba za wcześnie, by je posadzić w ogrodzie, a może przetrzymać w donicach z ziemią ? Jeżeli tak, to można na razie dać do ziemi kwiatowej ? A co potem
Ogrodnik mimo woli 14:40, 01 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania!!!!!!!! Bo na rośliny "chabazie" mówi mój ojciec. Skąd znasz to słowo? Mnie bardzo zajmują regionalizmy w języku. Ale tu na Ogrodowisku używamy polszczyzny takiej czystej (no prawie, każdy się stara a jak się nie stara, jest napominany).

Pokaż koniecznie..lilii i piwonii nigdy dosć

A słowo "chabazie" wyniosłam z białostocczyzny A żę u mnie wszystko rośnie na wiariata i posadzone na wariat..wiec okreslenie jest jak najbardziej na miejscu ...
Ania i róże i cała reszta :) 12:52, 01 mar 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Właśnie dlatego Aniu kupiłam, bo przybędzie na pewno róż w moim ogrodzie. A im przecież musi coś towarzyszyc

Irciu, polecam też dzwonki różnej maści, ostróżki, naparstnice, lilie i szałwię .
Moje poletko 11:29, 01 mar 2012

Do góry

Pięknie opowiadasz historię ogrodu i zmagań związanych z jego zagospodarowaniem .Lilie i róże fantastycznie rosną .I wejście z różami na łuku zachęca do odwiedzenia .
Ogrodnik mimo woli 11:25, 01 mar 2012

Do góry

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 22:56, 29 lut 2012

Do góry
Cudne masz te lilie
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:36, 29 lut 2012

Do góry
Tez podziwiam Twoje lilie są piękne,,,,choć sama mam tylko jedną
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:32, 29 lut 2012

Do góry
Moje lilie w ub.r. mocno zniszczyły szkodniki gryzące. Myślałam, że to poskrzypka liliowa, ale nie. Nie udało mi się przyłapać ich na gorącym uczynku. Pewnie żerowały nocą
Gdyby takch pięknych dni, jak dzisiejszy, było więcej, robota w ogrodzie mogłaby ruszyć 'z kopyta'!
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:24, 29 lut 2012

Do góry
Wandziu twoje lilie piękne - wszystkie. Ale chyba najbardziej podobają mi się te czysto białe z pomarańczowymi pręcikami. W Obi lilie drogie. Nie kupiłam żadnej. Najbardziej jestem ciekawa w tym roku białych tulipanów, które wsadziłam na jesieni. Razem około 40 sztuk. Mam nadzieję że wzejdą wszystkie. Nie jest to powalająca ilość, ale to już coś. Jeżeli chodzi o lilie, to będą w tym roku moje pierwsze. Ale byłam w ogrodzie kuzynki, która jest wielbicielką lilii i pamiętam tylko że cudnie pachniały.
Moje poletko 11:48, 29 lut 2012

Do góry
Róże i lilie to chyba Twoje ulubione kwiaty. Przejrzałam sobie cały wątek dla przypomnienia. Ja się trochę boję sadzić róże ze względu na mszyce. Ale przez to, że tyle się tu naoglądam na forum to kusi mnie coraz bardziej.
Moje poletko 11:25, 29 lut 2012

Do góry
Ja już lilie przestałam sadzić ( oprócz tygrysiej), bo u mnie one są jednoroczne. Jakieś zwierzątka je zjadają, zapewne ze smakiem. Twoje są śliczne.
Moje poletko 11:14, 29 lut 2012

Do góry
Celinko, piękne lilie Miłego dnia
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:17, 29 lut 2012

Do góry
Magdala, jeśli chodzi o trawy, to jeszcze rok temu mówilam tak samo jak ty. Że w ogóle mnie nie interesują, że są suche itp. No a zobacz, teraz zamówilam ich całą dostawę A lilie to zupełnie inna sprawa. Regale też lubię, bo niesamowicie pachną.

Irciu, ja bym ci radzila potrzymać lilie ile się da w chłodnej piwnicy. Do momentu, kiedy zaczną wypuszczać zielone pędziki. A wtedy do doniczek w domu.

Andziulko, żurawkom obrywam te stare liście od spodu, ale to tylko ze względów estetycznych. Niedługo podrzucę im Azofoski i trzeba ją trochę zmieszać z ziemia, żeby azot nie uleciał w powietrze

Irenko, Bogusiu,Celinko, Bożenko, AniuDS -- dziękuję za odwiedzinki i serdecznie pozdrawiam w dzisiejszym słonecznym dniu
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 23:43, 28 lut 2012

Do góry
Lilie, lilie.... muszę musowo dokupić i to jak najszybciej.
Moje poletko 20:22, 28 lut 2012

Do góry
Celinko moje lilie to 'Asiatic White'. Tak nazwa jest na opakowaniu. Cz he też sadzi się tak wcześnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies