Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 17:33, 01 mar 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
To już nie wiem co myśleć o sarnach. Czy to pożyteczne zwierzęta czy nie ? Są bardzo płochliwe ale jak głód dokuczy to wlezą wszędzie. Aniu pokonuję na raz po 5 stron u Ciebie. Inaczej nie da rady.

Zbysiu jesteś bardzo dzielny...... ja już pokonuję strony ogrodowiska jak ta sarenka.... gdzie wskoczę tam jestem...nie idzie ogarnać nawet tego co chcę śledzic...... wiec skupiam się na swoim....i tak przybywa tych stronek Ale to już niedługo...wiosnąbedę w innym ogrodowisku...... a tam jak pójdę to do nocy mnie nie ma...... A tu wyznaczony plan jak na dziesięciolecie...
Mala_Mi 17:35, 01 mar 2012

Bogdzia napisał(a)
Ładna ta donica jakaś malowana , chyba w pszczółki, szkoda ja tłuc , może jakos wyjmiesz. Kliwia też piekna.

Nie ma najmniejszych szans na wyjęcie....... to są takie kwatki...... o fakturze wklęsłej i wypuklej..... mam do tego takei w innych rozmiarach...ale trudno. kwatek ważniejszy..nie zaryzykuję ....idzie pod młotek ...
Bogdzia 20:33, 01 mar 2012

Bardzo szkoda ale jak mus to mus.
agniecha973 20:39, 01 mar 2012

asc napisał(a)

Ania!!!!!!!! Bo na rośliny "chabazie" mówi mój ojciec. Skąd znasz to słowo? Mnie bardzo zajmują regionalizmy w języku. Ale tu na Ogrodowisku używamy polszczyzny takiej czystej (no prawie, każdy się stara a jak się nie stara, jest napominany).

Kupiłam lilie i piwonie! Pokażę po robocie.

Pokaż koniecznie..lilii i piwonii nigdy dosć

A słowo "chabazie" wyniosłam z białostocczyzny A żę u mnie wszystko rośnie na wiariata i posadzone na wariat..wiec okreslenie jest jak najbardziej na miejscu ...

My też używamy tego słowa na co dzień
agniecha973 20:44, 01 mar 2012

asc napisał(a)

Ładna ta donica jakaś malowana , chyba w pszczółki, szkoda ja tłuc , może jakos wyjmiesz. Kliwia też piekna.

Nie ma najmniejszych szans na wyjęcie....... to są takie kwatki...... o fakturze wklęsłej i wypuklej..... mam do tego takei w innych rozmiarach...ale trudno. kwatek ważniejszy..nie zaryzykuję ....idzie pod młotek ...

Też taki wymysł kiedyś kupiłam. Teraz albo do jednorocznych na dworze służy, albo cebulę w niej pędzę. Niegodna przyjąć coś innego. Tylko mi się udało kwiatka jakoś okroić, innego typu był niż Twój.
andziulka 21:08, 01 mar 2012

4 nowe stronki do czytania U gadulskich zawsze jest najwięcej gości O chabaziach nie słyszałam wcześniej
Madzenka 21:19, 01 mar 2012

Ania używaj wszystkich tych słów, cudowne są te regionalizmy, chabazie - mniam
Mój Rh Alfred też dobrze wygląda, mżaweczka służy wszystkim roślinom w ogrodzie.
Mala_Mi 21:42, 01 mar 2012

andziulka napisał(a)
4 nowe stronki do czytania U gadulskich zawsze jest najwięcej gości O chabaziach nie słyszałam wcześniej

Andziula, na Podlasiu i nie znasz tego określenia??????? Hmmmmmm
marzena 23:09, 01 mar 2012

Ania, poczytałam u Ciebie trochę, ale widzę, ze już nie daję rady przeglądać tak wielu wątków ...
o sarnach było...u mnie tez powyjadały różne zielone rośliny... ale i tak je lubię
a słowo 'chabezie' ale właśnie tak wymawiane, znam z domu, tak tata mówił na chwasty i różne dziko rosnące...
andziulka 23:16, 01 mar 2012

Słyszałam tylko jak wujek mówił ,,rosomaki" na dziko rosnące krzewy