Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Sebek 22:56, 29 lut 2012

Cudne masz te lilie
Milka 10:43, 01 mar 2012

Cudne, do moich dobierają się co rok, te wstrętne, obleśne ślimaki bez skorupek!
wanda7 18:22, 01 mar 2012

Bożenko, ja uwielbiam wszystkie białe kwiaty. A ty wsadziłaś 40 białych tulipanów??? Ojej, jak to będzie cudownie wyglądać. A lilii jeszcze nia miałaś? Oj to, żałuj. Pachną nieziemsko. Szczególnie trąbkowe Regale. Wystarczy kilka sztuk, a człowiek czuje się jak w raju

Basiu, moje pąki lilii też zżera robal. Teraz już wiem, że to nie jest poskrzypka, tylko niejaką Ostępka lilianka, z którą trudno walczyć, bo nie wiadomo, kiedy dokładnie wylatuje. Próbowałam już wszelkich sposobów. NIc nie daje. Larwy siedzą głęboko w pąkach i nic ich nie bierze. Stosowałam nawet środki systemiczne, też na próżno. Będę musiała chyba zrobić przerwę w tych liliach. Może się te paskudztwa wyniosą.

Haniu, masz jedną lilię?? Jak to się stało? I dlaczego jest tylko jedna?

Celinko, ta Garden Party to faktycznie panna na wydaniu

AniuDS, u nas już wiosna pełną parą Do ciebie też już idzie

Irciu, ta lilia to "White Tiger". Bardzo jasnożółta. Piękna. Taka wiotka, wdzięczna.

Bogdziu, huśtawka to dobra rzecz. Bardzo chyba rozleniwia, co?

Sebku, Irenko, dziękuję za pochwały lilii Ślimaki nie są na szczęście moimi liliami zainteresowane.

barbara_kraj... 19:12, 01 mar 2012

Wandziu, dzięki, że znalazłaś nazwę tego szkodnika. Jak się zna przyczynę, to i postępowanie można ukierunkować. Wyczytałam, że można stosować oprysk Basudinem. Kiedy, nie podano! Ale ja myślę, że podczas tworzenia się pąków, czyli dość wcześnie. Trzeba wypróbować.
Celina 19:47, 01 mar 2012

Wandziu .wspomniałaś coś o ostępku(?) na liliach .a co ta wreda robi z liliami? Poskrzypka spotkałam w zeszłym roku pierwszy raz ,trochę mi naszkodził
Gabriela 22:03, 01 mar 2012

Lata temu, jak zaczynałam się interesować ogrodem i posadziłam pierwsze lilie azjatyckie, to pojawiły się i poskrzypki. Nie niszczyłam ich, bo nie wiedziałam, że to one paskudzą, myślałam że to takie ładne czerwone chrząszczyki. Bo, coby o nich nie mówić, są ładne.
Truizmem będzie, jak napiszę że piękne lilie, najbardziej mi się podoba, że w kępie rośnie kilka sztuk takich samych. Tworzy to świetny efekt.
andziulka 23:05, 01 mar 2012

Wandziu, co to rośnie na tej kratce przy ścianie na poprzedniej stronie? To jakiś powojnik?
Sebek 23:34, 01 mar 2012

Liście ma powojnika, więc to pewnie on
wanda7 09:42, 02 mar 2012

Basiu, problem niestety w tym, że Basudin wycofano z handlu, bo coś tam było w składzie bardzo szkodliwego dla środowiska.
Ta zafajdana Ostępka jest z rodzaju muchówek. Larwy zimują w ziemi i gdzieś pod koniec maja wylatują i składają jaja na liliach. Larwa rozwiją się w pąkach, a potem spada na ziemię... i tak w kółko.
Ja stosowałam BIO 50, środek systemiczny, który zatruwa całą roślinę i te larwy powinny też od tego paść. Poza tym wczesną wiosną podlewałam ziemię czymś tam, żeby je w ziemi unieszkodliwić. No i nie wiem, w sumie może było ich mniej, ale jednak były.
Najlepiej byłoby znać dokładny dzień wylotu muchówek i wtedy oprsykać. Ale go niestety nie znamy

Celinko, Ostępka lilianka żeruje w pąkach. Lilia pięknie rośnie, ma duże pąki, cieszysz się, że będziesz mieć cudne kwaity, ale nagle pąki zaczynają gnić u nasady i odpadają, a człowiek bije głową w mur z wściekłości. W porównaniu z tym paskudztwem poskrzypka to łatwy do namierzenia czerwony żuczek, którego widać prawie z daleka i który ma określone godziny żerowania.

Gabrielo, poskrzypka rzeczywiścei jest wyjątkowo ładna. Czerwone lśniące żuczki. Czego oczywiście nie można powiedzieć o ich glutowatych larwach. Bleee... Kiedyś, dawno temu, jak tak samo jak ty nie miałam pojęcia, że to szkodnik.
Co do liczby lilii to faktycznie, powinno się ich sadzić co najmniej trzy takie same. Ja mam jednak sporo odmian po jednej, bo człowiek jest zachłanny i chce mieć jak najwięcej różnych odmian i potem nie ma efektu.

Andziulko, Sebku, Tak, to jest właśnie powojnik. "Guerney Cream". Biało-zielony. Wielkokwiatowy. Wcześnie kwitnący na zeszłorocznych pędach

AgnieszkaBK 09:46, 02 mar 2012

Wandziu, jak zawsze zachwycam się Twoimi kwiatami.... piękne lilie