Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

Joanka 23:51, 28 lut 2012

finka napisał(a)
Sebek, w Lidlu
w ubiegły piątek 4,49 za doniczkę, a w doniczce 3 sztuki - grzech nie kupić, w sobote było po zawodach, żałuję, że więcej nie kupiłam, ale pocieszam sie, że w piwnicy znalazłam zapomniane z jesieni niebieskie pełne w ilości 15 sztuk, więc jutro sadzę i wynoszę do tunelu, za miesiąc na Wielkanoc będą.

Załapałam się - M kupił mi w Lidlu

alinak 23:53, 28 lut 2012

Marta a ty mieszkasz blisko jakiejś rzeki ? . mam nadzieję że nie ...coś tam dzisiaj przebąkiwali że w Czechach nie ciekawie .
Sebek 00:04, 29 lut 2012

finka napisał(a)
Sebek, w Lidlu w ubiegły piątek 4,49 za doniczkę, a w doniczce 3 sztuki - grzech nie kupić, w sobote było po zawodach, żałuję, że więcej nie kupiłam, ale pocieszam sie, że w piwnicy znalazłam zapomniane z jesieni niebieskie pełne w ilości 15 sztuk, więc jutro sadzę i wynoszę do tunelu, za miesiąc na Wielkanoc będą.

Bo grzech, grzech - w kwiaciarni za jednego w doniczce płaciłem 6 złotych
finka 08:47, 29 lut 2012

Wkoło nas kilka rzeczek, które są dopływem Nysy Kłodzkiej - wszyscy wiedzą co to za rzeka (powódź 1997) Z naszych doświadczeń wiemy, że właśnie te małe rzeczuszki potrafią nabroić. Ale na razie paniki nie ma, wody jest więcej i raczej na stałym poziomie, no a prognozy optymistyczne, bo do połowy marca maja byc takie temperatury jak teraz.

Hiacynty sie już rozwinęły i odurzają mnie swoim zapachem, chyba się z nimi przeprowadzę w inne miejsce, bo powalą mnie. Zdjęcie później.
bietka 17:03, 01 mar 2012

Marto,dzięki za rady w moim wątku Wprawdzie nie podjęłam jeszcze decyzji,ale nie o tym teraz u Ciebie Mam tyle ogrodów do zwiedzenia, tyle ciekawych artykułów do przeczytania...
Muszę szybciej czytać,bo wiosna zastanie mnie przy komputerze
W ubiegłym tygodniu kupiłam w OBI 2 karpy pustynnika ( zapakowane w foliowe woreczki wypełnione trocinami).
A dziś wybrałam się na spacer do Twojego ogrodu i co widzę ? Pustynniki

finka napisał(a)
Hanko, mój Pustynnik rośnie na tym miejscu już cztery lata, a zakwitł pierwszy raz dopiero w zeszłym roku.A takie mu warunki zapewniłam...i piaseczek i nawozik...i nic, ale wreszcie się odważył. A 3 maja gdy był atak zimy to był szczelnie przykryty i na szczęście nic mu się nie stało o dziwo, bo inne rośliny np. lilie nawet pod włókniną poskręcały pędy i teraz albo nie mają pąków albo są dziwolągami.
A zimą przykrywam pustynnika słomą z sianem...niby głupi pomysł (zaproszenie dla myszek), ale na razie się sprawdza.
Ciekawe co w ziemi siedzi...a może jakiś podjadek sobie go schrupał????

Proszę, poradź, co z nimi zrobić? Chyba za wcześnie, by je posadzić w ogrodzie, a może przetrzymać w donicach z ziemią ? Jeżeli tak, to można na razie dać do ziemi kwiatowej ? A co potem
finka 14:37, 02 mar 2012

Elu nie sadź ich na razie. Wystarczy, że otworzysz woreczki i schowaj w chłodne miejsce. Jak już będzie bardziej sucho nieco cieplej (za jakieś dwa tygodnie, może szybciej) w ogrodzie to wykop w miejscu posadzenia dziurę i nasyp tam grubą warstwę niepłukanego piachu. Dziura ma być spora, a samo miejsce nie może być podmokłe. Potem go posadź jak ja to mówię cyckiem do góry, a macki jak u ośmiornicy rozłóż. Kłącze powinno być posadzone mniej więcej na głębokości 12-15 cm. Tak naprawdę Pustynniki powinno się sadzić we wrześniu, bo wiosną w marcu rozpoczyna się intensywny wzrost liści. Ale z doświadczenia wiem, że teraz jest ich dużo w handlu. Nawożenie organiczne lub mineralne już od wiosny.
finka 14:51, 02 mar 2012

Zostałam dziś Oczarowana. Jest schowany nieco na rabacie, dlatego nie podziwiam go codziennie, po kwitnieniu będzie przeniesiony w bardziej reprezentatywne miejsce. Pachnie cuuudnie, szkoda, że niezbyt intensywnie.

Milka 15:10, 02 mar 2012

Oczar jest piękny nie zdążyłam w ubiegłym roku, dlatego w tym to nadrobię

miał póki co zimokwiat wczesny kwitnąć, ale nic na razie się nie dzieje
finka 15:12, 02 mar 2012

Teraz ich szukaj w sprzedaży, ja niestety ich nie mam u siebie.
Milka 15:15, 02 mar 2012

jutro waśnie zamierzam; chciałam 2, jeden taki jak ty masz, a drugi coś z czerwienią

trzymaj się, bo u ciebie zaraz ostry sezon prac

znalazłaś pracownika?