Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:05, 16 paź 2012

Do góry
Wieloszko, to może G. przesunąć w brzozy, a zamiast nim ML?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:49, 16 paź 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

[/quote

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.

No właśnie- a przynajmniej mniej będą się odcinały. Wiem że w ogrodzie z lustrem tak było, ale chyba Danusia miała tam jakiś zamysł w tym . Z Twoim zestawem Graciallimusy.

Z dereniami- rozumiem Cię. Ten efekt zimowy jest cudny.

Co do wrzosów- masz rację że nie ma co pytać o odmiany. Ale koniecznie pytaj o wysokość. Jak kupisz wrzosy silnie rosnąca to będą ładne 2 lata, a potem 40-45 cm krzaczory zwykle rozkładające się na boki. Nie wyższe docelowo niż 30-35 cm.
Mój jesienny ogród 08:41, 16 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Ale żurawi a w tym brzoziaku były grzyby?

O tym samym pomyślałam
Uwielbiam brzozy...... Cudne zdjecie..
Pszczelarnia 23:06, 15 paź 2012

Do góry
Proszę o poradę ogrodniczą.
Jest brzeg strumienia (południowy zachód, zachód). Za pasieką i sadem.Po lewej na zdjęciu.

Rośnie tam brzoza, świerki, miłorząb, róże dzikie, ognik, dereń biały, dereń o białych liściach, dereń o żółtych pędach, dereń jadalny, jeżyny, dziki bez koralowy, jarząb mączny.

Chcę to uporządkować, bo teraz tak to wygląda:

Lipy nie ma, brzozy i świerków tutaj nie będzie. Będą klony (acer rubrum 'Red Sunset' oraz acer 'Crimson Gold'), chcę zostawić derenie i dosadzić róż parkowych (jest 'Nevada', dojdzie jeszcze inna). Zostawić miłorzęba? Co z nim zrobić. Przesunąć do tyłu? Co warto zostawić a co "oddać w dobre ręce"?
Marzą się kolory ciepłej jesieni: żółty, czerwono-pomarańczowy. Co proponujecie? Jak się obsadza takie "coś"? Jakie klimaty proponujecie? Dodam, że nie chcę się zasłaniać, wysłaniać, odgradzać od rzeki i widoków.
W sadzie posadziłam już szpaler 'Ritausmy' :

O....! 22:59, 15 paź 2012

Do góry
Marzeno, brzozy, ławeczka, grzybki prawie pod ręką. Marzeno masz raj. Ja złaziłam pół lasu w niedzielę i niewiele znalazłam. A tobie znudziły się maślaki. Zazdroszczę.Pięknie u ciebie i nastrojowo.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:25, 15 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
A teraz opowiem Wam (wersja dla baaardzo cierpliwych ) co planuję posadzić pod tymi brzozami, a Wy mi powiecie, czy to ma sens:
- widoczne po lewej stronie 4 gracillimusy - out (ale dopiero wiosną)
- pomiędzy trzema brzozami z tyłu - miskanty "Variegatus"
- pomiędzy 1 i 2 rzędem brzóz - cisy "summergold" (przesadzone z innej rabaty)
- tuż przed brzozami po lewej - plama berberysów "bagatelle" (11szt.), a po prawej - 9szt. tawuł "Goldmound" - przesadzone z innego miejsca
- tam gdzie teraz te niskie roślinki - 2 odmiany wrzosów i 1 wrzośćców posadzone kwadratowymi plamami

Kurczę, muszę to narysować, bo pewnie nikt poza mną nie wie o co chodzi

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.
Co z drzewami w przyszłości? 22:03, 15 paź 2012

Do góry
W małym ogrodzie preriowym posadziłam

na froncie ambrowca (Liquidambar styraciflua), klona ( Acer rubrum 'Red Sunset'), trzy wiśnie Umbraculifera, trzy miłorzęby, dwie rajskie jabłonie, platana, ozdobną gruszę, dwa grujeczniki, jeden normalny i jeden "Pendula", trzy brzozy himalajskie, razem 17 drzew liściastych

Klon Red Sunset

Miłorząb normalny, Mariken i Pendula

Trzy wiśnie i klon

Platan

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:33, 15 paź 2012

Do góry
Wieloszko, jeszcze nie dotarłam do odpowiedzi w sprawie ew. reklamacji drzewnych.

Co do rabaty - świetnie. Ja bym tylko przy tych brzozach dała coś większego, berberysiki i tawułki wybrane przez ciebie są takie małe. A brzozy rosną szybko wysoko, takie patyki (fajnie, że są w zagajniku). Na Twojej przestrzeni widzę coś większego jako piętro pośrednie. Ale może wtedy nie będzie tej geometrii? Nie wiem ........ Będzie, bo derenie świetnie się tnie.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:17, 15 paź 2012

Do góry
Gabi, nie wiem, czy M. jak sadził brzozy myślał o "perspektywie" Ja bym raczej te wyższe dała z tyłu, ale że wyższych były 2szt. - dał z przodu... Mam nadzieję, że teraz się przyjmą a wiosną ruszą
Masz rację, że u nas bieda z roślinami Tzn. jest ich niby dużo wszędzie, ale nie te konkretnie co chcemy. Jakieś takie mamy wyśrubowane wymagania
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:09, 15 paź 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

Agniecha, Madżenka, Bociek, Julita, Gosia(malwes), Anita, Syla, Noemi dzięki kochane za wszyyystkie pochwały - jesteście stanowczo zbyt wyrozumiałe - to demotywujące
Dla Was taka szybka poranna fotka komórką:

Bardzo mi się również podoba - i wcale nie dlatego że jestem wyrozumiała

wspaniała praca, a brzozy rewelacyjne; czytałam co chcesz posadzić, pamiętam mniej więcej nawet z ostatniej wizyty, bo trochę o tym planie wtedy już mówiłaś; będzie bardzo fajnie, bo u ciebie w przeciwieństwie do mnie, jest konsekwencja
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:32, 15 paź 2012

Do góry
Aga śliczny zakątek brzozowy masz!! i brzozy jakie jakie piękne, dorodne.
Jak dosadzisz to co planujesz to dopiero będzie uczta dla oczu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:36, 15 paź 2012

Do góry
Agniecha, Madżenka, Bociek, Julita, Gosia(malwes), Anita, Syla, Noemi dzięki kochane za wszyyystkie pochwały - jesteście stanowczo zbyt wyrozumiałe - to demotywujące
Dla Was taka szybka poranna fotka komórką:

Wygląda tak niewinnie - 5 brzózek, ale 2 silnych facetów cały dzień na tej rabacie pracowało! No muszę ich pochwalić po prostu ! Musieli tam nawieźć kilkanaście taczek ziemi polnej, bo zrobiła się rabata-dołek, potem przemielili to glebogryzarką, a potem na moje życzenie pod każdą brzozę kopali ogromny dół i mieszali gliniasto-polną ziemię z torfem... No niech te brzozy spróbują teraz nie rosnąć
O....! 00:07, 15 paź 2012

Do góry
Irenko, Aniu, no ja też lubię brzozy ... choć kiedyś Zbysiu napisał mi, ze brzozy to 'pijaki i śmieciarze' ( o ile się nie mylę co do drugiego słowa...) i oczywiscie...miał rację.. ale maja też walory i dzięki nim je lubimy

Moniko, dzięki ... to jeszcze taki dzisiejszy...o, już wczorajszy widoczek...
Ogródek na trzy lata 22:56, 14 paź 2012

Do góry
Moniko, a ja wiem przecież że masz brzozy w ogródku , może się nie odzywam za często, ale zaglądam.
Ogródek na trzy lata 22:47, 14 paź 2012

Do góry
Ewciu jakie piekne miejsca dzięki Tobie zobaczyłam. Co prawda na fotkach ale może kiedyś się uda zobaczyć na własne oczy bo Barcelona to moje marzenie. No i góry zachwycające!
W moim mieście jest aleja platanowa, bardzo urokliwa. Lubię tam spacerować ale brzozy tez lubię. Mam nawet trzy u siebie w ogódku. Na razie cienkie patyczki ale kiedys pewnie pokażą swój urok
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:27, 14 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sporo stronek musiałam przeleciec . Widzę ze dziś fajny dzień miałyscie. Potwór podzielony i pójdzie w rózne ,,dobre ręce" . Nowe drzewka, czyli znów zmiany a mówiłaś że od maja nic już nie robisz. W przyszłym roku znów będa zmiany więc zimą wypoczywaj i nabieraj sił.Dzięki za częste wizyty u mnie .

Bożenko nie mam nowych drzewek tylko brzozy prostowalam ale one rosną już u mnie 1,5 roku
A pogodę i spotkanie mialyśmy baaardzo przyjemne.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:45, 14 paź 2012

Do góry
Ja też uwielbiam brzozy, ale moje są takie najzwyklejsze. Nie zraziła mnie też ogromna ilość drobnych liści Będziesz miała piękne tło W grupie wyglądają super! I nawet zimą stanowią ozdobę ogrodu
Pozdrawiam serdecznie. Miłego popołudnia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:11, 14 paź 2012

Do góry
Zakupy świetne. Brzozy przepiękne. Uwielbiam te drzewa - ich migoczące srebrzyście liście i piękną spękaną korę. W zasadzie w każdej odmianie brzóz podoba mi się ich kora.
U mnie trochę za mało miejsca na brzozy no i mąż jest uczulony na brzozy więc nie sadzimy, choć on także jest ich wielbicielem.

Zdjęcia zrobione o poranku piękne - szronik i wstające słońce.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:51, 14 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aga jak już Ci te brzozy( no i tło z iglaków też) urosną to dopiero będzie cudo...teraz jest "wow". Nie mam dobrze rozbudowanej wyobraźni (takiej typowo ogrodowej), nie wiem jaki będzie końcowy efekt niektórych kompozycji...ale tę potrafię sobie wyobrazić i smuci mnie tylko fakt, że mój ogród takich brzóz nie pomieści. A krzywizny pni? Przecież taki jest ich urok...i tylko jak trochę "zmężnieją" to trza się do nich mocno przytulać coby energię łapać
Co z drzewami w przyszłości? 10:30, 14 paź 2012

Do góry
Irenko ja uwielbiam drzewa iglaste ale niekoniecznie u mnie w ogrodzie.
Jak trafnie zauważono taki śliczny maly świerczek to po 10-15 latach olbrzym. Obserwuję zawsze jak małe iglaczki w przedogródkach po 10 latach wyglądają..... Zatem jestem za iglakami ale w duźych ogrodach.
Za działkę z sosnami czarnymi dalabym się pociąć..... Ale stać mnie było na zachwaszczone pole....
Ponieważ mam mały ogród pozostaję przy liściastych zwłaszcza takich, które można formować ..... Zamierzam je troszeczkę utrzymać w ryzach. W malym ogrodzie sprawdzają się również pendule (takie mam brzozy i wiśnie ozdobne)
Z drzew mam pissardi, które bez problemu można przycinać oraz strzeliste o wąskim pokroju amanogawy. Więć chyba nie będę miała mocno zacienionego ogrodu, gdyź z założenia miał być słoneczny w szczególności zimą. Gdy drzewa nie mają liści przepiszczają nawet małe promyki słońca a iglaste nie.... Nawet gdy liściaste chorują to wraz z opadnięciem i zebraniem chorych liści łatwiej je reanimowac. Zatem taka praktyczna jestem Z iglaków wybralam cisy na żywopłot na froncie i sosnę himalajaską którą będę skubać na bonsai
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies