Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Bogdzia 21:19, 21 paź 2012

Mam nadzieję ze już po szkoleniu i odpoczywasz . Pozdrawiam.
KasiaWB 21:21, 21 paź 2012

Hogata napisał(a)

Dziewczyny, a propos brzóz - ostatnio miałam takie same dylematy. Owszem rosną wielkie, ale docelowe rozmiary osiągają po ok.30 latach, i to pod warunkiem, że pozwalamy im rosnąć swobodnie. A od czegóż mamy sekatory ? Posadzone mam ostatecznie 5szt. na ok.40m2 - zamierzam je ciąć i mam nadzieję, że uda mi się nie dopuścić do takich rozmiarów jak na zdjęciu od Kurowskich Zobaczymy za 30 lat, czy mi się uda - o ile dożyję

Buuuu brzoza nie lubi cięcia. I mi serce krwawi gdy widzę obcięty wierzchołek wzrostu u brzozy.... Plizzz wszystkie drzewa tylko nie brzozy...
Kasiu jeśli nie masz miejca kup taką jak ja doorenbos long trunk. Czyli ten sam gatunek ale odmiana pendula. Nie urośnie wielka wzwyż tylko wszerz

Aga a ty masz tyle miejsc, że cięcie brzóz zupełnie zbędne. Wręcz znakomicie cię prze wiatrami osłonią. I będą pięknię witkami poruszać na Twoj widok i będziesz je obejmować z miłości

No to sobie zapisałam jak brzoza rośnie nie taka wielgachna. Chociaż widziałam brzozy cięte jak graby w kostkę. Dla mnie wszystko co ma gałęzie to jest do cięcia.

u mnie na froncie tylko małe drzewa, chcę mieć jednak słońce będzie jeszcze ewentualnie 1-2 solitery w postaci świerka serbskiego lub jakiegoś liściastego może bordowy buk?
KasiaWB 21:22, 21 paź 2012

ewa004 napisał(a)
Kasiu przyszłam się przywitać
W niczym ci nie doradzę niestety ,bo ja jestem tu od podziwiania cudownych ogrodów ,a wiec np.Twojego ogrodu Kasiu

Witaj Ewa! jak mi coś przychodzi do głowy to Ci wrzucam dzięki za ten "ogród" ) będzie kiedyś narazie z pasją planuję
myszorek 21:23, 21 paź 2012

Kasiu a grujecznik? On nie rośnie aż taki olbrzymi, a piękny jest
KasiaWB 21:26, 21 paź 2012

Bogdzia napisał(a)
Mam nadzieję ze już po szkoleniu i odpoczywasz . Pozdrawiam.

Witaj Bogdziu, na szczęście już po strasznie ciężko było wysiedzieć ciągle trzeba było być skupionym i uważać, robić zadania (w tym duuużo liczenia na piechotę w różne strony) i znurzenie ogarniało teraz odpoczywam na Ogrodowisku dziecko śpi ... niestety w następny weekend znowu ...i tak do grudnia - do egzaminu, brrr ) .......... chyba wolałabym samodzielnie przekopać działkę )
KasiaWB 21:29, 21 paź 2012

myszorek napisał(a)
Kasiu a grujecznik? On nie rośnie aż taki olbrzymi, a piękny jest

też biorę pod uwagę myślałam o ładnym buku bordowym, no ale ... akurat w narożniku naprzeciwko jest już Nigra to chyba nie ten teges
myszorek 21:38, 21 paź 2012

Buka każdy by chciał mieć, ja też, najlepiej trzy bordowe kolumnowe
Jak masz już jedną wiśnie, to się zastanów czy nie da się do niej nawiązać drugą. Z kolei za dużo wiśniowego koloru może być przytłaczające.
KasiaWB 21:50, 21 paź 2012

myszorek napisał(a)
Buka każdy by chciał mieć, ja też, najlepiej trzy bordowe kolumnowe
Jak masz już jedną wiśnie, to się zastanów czy nie da się do niej nawiązać drugą. Z kolei za dużo wiśniowego koloru może być przytłaczające.

baaa, no 3 byłyby idealne nie widzi mi się nawiązanie drugą, albo poprostu nie potrafię co jest bardzo możliwe bo właśnie nie wiem czy nie będzie tego za dużo na jednej osi widokowej natomiast w innym miejscu, to.... hmmm kto wie kto wie ) dzięki za podpowiedz
agata_chrosc... 16:03, 22 paź 2012

Kasiu, widze, że plany, plany, plany! Nie dam rady wszystkiego prześledzić niestety, ale do wiosny jeszcze trochę czasu więc zapewne jakaś koncepcja się wyklaruje Pozdrowienia!
KasiaWB 16:11, 22 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Kasiu, widze, że plany, plany, plany! Nie dam rady wszystkiego prześledzić niestety, ale do wiosny jeszcze trochę czasu więc zapewne jakaś koncepcja się wyklaruje Pozdrowienia!

Cześć Agatko tak... planuję i marzę jak to kiedyś będzie ) nic się nie martw, ja jestem ze swoim wątkiem jedynie na bieżąco, noo może czasem wspominam samiutkie początki żeby zobaczyć jak wszystko rośnie
Pozdrawiam