Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 19:13, 20 paź 2012

hanka_andrus napisał(a)
Patrzę i podziwiam,zapas drewna na zimę.....,chociaż kominka jeszcze nie ma...
Cis w przechowalni,.............chociaż jeszcze dookoła prace budowlane trwają.....
Szykowanie miejsca na nowe działania,....chociaż wiosna dopiero za pół roku.....
To się nazywało kiedyś .....zapobiegliwość i starania.....

Niech Wam ta zapobiegliwość towarzyszy w życiu na okrągło,a niespodzianki Was nie zaskoczą.

Pozdrawiam właścicieli przyszłego pięknego miejsca na ziemi.Trzymam kciuki za realizację.

Droga Haniu! wielkie dzięki, że zaglądasz i wspierasz! łatwo nie jest, ale przy takim wsparciu i dobrych myślach i życzeniach - musi się udać za życzenia nie dziękuję przesyłam serdeczne uściski i pozdrowienia oraz przepięknie pachnące kwiatuszki kaliny angielskiej

Syla 19:17, 20 paź 2012

Tak to był pracowity rok ale jakie efekty !!! brawo dzielna kobieto
KasiaWB 19:30, 20 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)

czytam o doorenbos...., oglądam zdjęcia.... Ona strasznie wielgachna rośnie, tutaj zdjęcie ze szkółki Kurowskich

Obawiam się, że może być za dużym drzewem na moją małą działkę....

Posadź od strony sąsiada tego od drewutni, tak aby do Ciebie nie zaglądali

Ja mam wersję doorenbos long trunk

Ps, horti zachwycjące a nigra na lewno przeżyje !!

Marzenko, to byłby dobry pomysł ) ale niestety od ich strony musi być coś innego - wysokiego ale szczupłego lub ażurowego żeby mi za bardzo działki nie zacieniało mamy już doświadczenie w tym zakresie, bo jak kupowaliśmy działkę, to na działce sąsiadów rosła wielgachna brzoza i wielgachny świerk (dzisiaj już ich nie ma) a u nas jeszcze 2 stare orzechy (też ich już nie ma) i dzięki tym wszystkim drzewom, nasza południowa działka wyglądała w maju ok. godz. 16.00 tak....- jak dla mnie za ciemno

I właśnie dlatego muszę się dobrze zastanowić co i gdzie mam posadzić nie mówię, że brzozy nie będzie jest piękna chcemy mieć drzewa, ale rozsądne
Mówisz, że Nigra przeżyje? będę szczęśliwa
Pozdrawiam
zbigniew_gazda 19:35, 20 paź 2012

Kasiu byłem i wszystko widziałem . Masz rację - dla mnie też Limelight jest nr. 1.
KasiaWB 19:40, 20 paź 2012

Hogata napisał(a)

czytam o doorenbos...., oglądam zdjęcia.... Ona strasznie wielgachna rośnie, tutaj zdjęcie ze szkółki Kurowskich

Obawiam się, że może być za dużym drzewem na moją małą działkę....

Też myślałam o tej brzozie. Faktycznie wielgachna.
Jesień u ciebie zachwyca w ogrodzie.

Witaj u mnie dziękuję za miłe słowa
Brzoza ta jest piękna taka wielgachna jeszcze bardziej mi się podoba - te konary zastanowię się czy ją posadzę - nie mówię nie , bo zanim taka wielka urośnie to mnie już raczej nie będzie )) .... podobno pije 70 l wody dziennie i to mnie bardziej martwi niż jej docelowy rozmiar ...żeby się nie okazało, że w promieniu kilku metrów nic nie będzie rosło... Jakbym miała duży ogród, nie zastanawiałabym się długo, ale przy małym trzeba przemyśleć
Pozdrawiam!
KasiaWB 20:07, 20 paź 2012

Slawko napisał(a)
Widzę, że ogród powstaje równo z domem ciekaw jestem dalszych efektów...podoba mi się ta ceglana ściana, skojarzyła mi się zaraz z ogrodem u Kapiasów...w ogrodzie angielskim są wykorzystane właśnie takie murki... może tam akurat byłaś i widziałaś... pozdrawiam

Witam Slawo pierwszy raz u mnie ogródek zaczął powstawać nawet troszkę wcześniej podobno jest to jeden z błędów popełnianych przez ludzi budujących dom i napewno jest to prawda ale my chcieliśmy mieć już kawałek ogródeczka żeby posiedzieć u siebie, rozłożyć dziecku basenik czy zjeżdzalnię itd. zatem robimy to na własne życzenie ) dom nie wiem kiedy będzie wybudowany ostatecznie, a kawałek ogródeczka już jest ja poprostu nie znoszę widoku wielgachnych chwastów zarastających teren. Jak dom szybko jest budowany to jeszcze 1 lub 2 sezony można tak znieść, bo potem powstaje ogród, a jak zabiera to trochę więcej czasu to chyba warto już zacząć coś robić, ale mając w perspektywie jak będzie kiedyś.
W ogrodzie u Kapiasów jeszcze nie byłam, ale wiele razy oglądałam zdjęcia ze spotkań Ogrodowiska ale to nie ten ogród był inspiracją dla muru, tylko właśnie oryginalne ogrody angielskie ale również realizacje Danusi, szczególnie z lustrem na murze nasz mur będzie jeszcze pociągnięty w granicy - z jednej strony ale również będzie od frontu, z tym że będzie miał przęsła aby był przewiew, a tylko w niektórych strategicznych miejscach będzie jedną ścianą tj. w tych gdzie od strony domu zaplanujemy lustro, ścianę wodną lub inną atrakcję i nad tymi miejscami również rozmyślam, a dokładnie w których miejscach coś takiego powinno być, gdzie warto dać lustro, a gdzie coś innego, byle tylko nie za dużo )
Może masz jakieś przemyślenia w tym temacie?
Zapraszam do odwiedzin i komentowania wszelkie uwagi i sugestie - mile widziane Pozdrawiam
Slawko 20:24, 20 paź 2012

Człowiek uczy się na błędach...coś o tym wiem:/ Trochę w tym racji, bo ogród powinien współgrać z domem więc teraz zamiast ogród wkomponowywać w dom będzie odwrotnie i trudniej ale nie znaczy, że nie wykonalne ale nie dziwię Ci się też bym nie umiał wytrzymać... Do Kapiasów serdecznie zapraszam, ja mam tam z 15 min. rowerem... naprawdę warto odwiedzić te ogrody... Widziałem właśnie jakieś pomysły z lustrem na ścianie... zaraz obejrzę wszystko na spokojnie i może coś doradzę
KasiaWB 20:34, 20 paź 2012

Syla napisał(a)
Tak to był pracowity rok ale jakie efekty !!! brawo dzielna kobieto

Hej hej Sylwia jak mi miło, że mnie odwiedziłaś efekt jest niezły biorąc pod uwagę jak było jeszcze wiosną )) straszna kaszana ale muszę powiedzieć, że jestem wszystkim tym wdzięczna, co mi dzielnie kibicowali, radzili i nadal to robią w tych początkach wcześniej miałam trochę inne spojrzenie i plany )) miała być tylko "szkółka" roślin na przyszłe nasadzenia i wszystko było sadzone dość przypadkowo. Przez zimę temat przemyślałam gruntownie ) że jednak warto uporządkować wszystko, zrobić szkielet docelowy żeby sobie rósł, a resztę posadzić nie tylko żeby rosło, ale żeby również było ładnie, a nie byle jak ) nawet jeśli z czasem zostanie przesadzone ) tadam! dojrzewam ogrodniczo )) człowiek uczy się całe życie ) w sumie to trochę cieszę się, że jeszcze nie mam ogrodu, bo muszę wiele się nauczyć, oglądam również Wasze ogrody (u Ciebie też mam na oku kilka kompozycji), czerpię inspiracje, dzięki czemu mam nadzieję, uda mi się uniknąć błędów, które bym popełniła napewno gdybym nie trafiła na Ogrodowisko i że uda mi się stworzyć ładny kawałek ziemi
Pozdrawiam
popcorn 20:37, 20 paź 2012

Kasiu milego weekendu!!
Doorenbos piekna, Nigra tez, zazdroszcze miejsca - moja dzialka zdecydowanie zbyt mala

pozdrawiam!
KasiaWB 20:47, 20 paź 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiu byłem i wszystko widziałem . Masz rację - dla mnie też Limelight jest nr. 1.

Miło mi Zbyszku, że zaglądasz i nadzorujesz Danusia testuje rośliny, ma swoją żelazną listę, którą się z nami po przyjacielsku dzieli i jak widać to się sprawdza nie ma co samodzielnie eksperymentować
Pozdrawiam