Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

agniecha973 07:41, 18 paź 2012

Vivo, ja też rozpatrywałam posadzenie tej gruszy. Miałam do wyboru klona Red Sunset, robinię Frisia i gruszę Chanticleer. Robinia jest krucha, więc na chwilę odpadła w konkursie. Te dwa pozostałe gatunki są dla mnie na równi piękne, podobnie się przebarwiają, mają ładne skórzaste liście, są zdrowe, a grusza ma dodatkowy atut w postaci kwitnienia na wiosnę. Niestety w moich okolicach nie znalazłam ani klona ani gruszy Poluję dalej.
popcorn 08:15, 18 paź 2012

Och, cudnie! A jaki widok z okna!! Pięknie! Pozdrawiam, miłego dnia!
vita 08:36, 18 paź 2012

viva napisał(a)

Marzyło mi się drzewo o naturalnym pokroju i w miarę ozdobne cały sezon.
Wybrałam mało znane drzewo alejowe .. grusza drobnoowocowa "Chantikleer", podobno bardzo popularne na zachodzie Europy ze względu na swoją wytrzymałość i możliwości dostosowania się do warunków siedliskowych.

A może mogłabym posadzić coś innego ? ... miejsce suche, ziemia uboga i u mnie w zimie bardzo mroźno.

Witaj, przyglądałam się ostatnio szczepionemu na pniu słoniszowi. Niewiele jeszcze wiem na jego temat, ale zainteresowała mnie bardzo barwa jego liści. Kolor i kształt trochę jak gruszy wierzbolistnej (której to nigdzie dorwać nie mogę) Słonisz w okolicach Puław zimuje dobrze, nie wiem tylko czy odpowiadałyby Ci jego kwiaty wiosną, no i kolce?
Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu i tego, jak go pokazujesz. Decyzje o usuwaniu roślin są zawsze trudne. Też przerabiam.
Martek 08:45, 18 paź 2012

viva napisał(a)

Ziemię można wzbogacić nawozami Im mniej przepuszczalna gleba zatrzyma wodę w korzeniach przecież
Ciekawa jestem tej gruszy,ale jakby coś z pewnością pomysłów nie zabraknie.

Jałowce są piękne,ale starzeją się brzydko

Marto ziemię wzbogacamy przed posadzeniem i później nawozy ale to przecież ma być drzewo, długo nie wystarczy.
Jałowce są ładne bardzo krótko, i zauważyłam też, że w ostatnich latach bardzo chorują, będziemy się musieli pozbyć następnych.

Linki gruszy wkleję i liczę na podpowiedzi

Vivo czy ty widzisz,żeby ktoś zasilał drzewa w szczerym polu ???
Też nie prawda,że się nie da jak podrzucisz jakiś granulat czy obornik wraz z deszczep powoli wniknie do gleby i co za tym idzie korzenie się zasilą

Deszcz jest już pożywieniem,liście opadłe stanowią naturalne zasilanie drzewa .Przecież liść opada bo drzewo zabiera na zimę składniki pokarmowe z liści itd.
Martek 08:47, 18 paź 2012

Jak tak się martwisz podsyp w dołek świeżej,niby lepszej ziemi .Takiej ,która łatwiej będzie przyjmować nawozy .Zależy jakie drzewo posadzisz ostatecznie
Bez nawozu będzie wszystko rosło nie będzie się spieszyć z gabarytami tylko ,ale da radę
Evchen 10:58, 18 paź 2012

viva napisał(a)
Na dobranoc jeszcze kolory jesieni

Pięć minut klonika

Widok z okna

Tego mi było dzisiaj trzeba... taki spokój.. co prawda nie z mojego okna, ale "pożyczam pod powiekę" na chwilę...
Bogdzia 22:11, 19 paź 2012

Jezioro i taki piękny las w tle i jeszcze brzozy -raj.Zapomniałam dodac że cudowne róże jeszcze i klonik. Czyli raj do potęgi.Musisz byc tam bardzo szczęsliwa.
Mala_Mi 22:59, 19 paź 2012

Cudnie ...
Ale ja widoczkami podelektuję się jutro.. a dziś wpadłam Ci napisać, ze tY MI KOCHANIUTKA NIE MACHAJ, TYLKO WPADNIJ NA SZYBKĄ KAWUSIE
sORKI za wielkie literki.... spieszę się i capslock się włączył... Jutro dzień ogrodowy.... wiec zapraszam....
viva 23:48, 19 paź 2012

Kochani bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa, ostatnio jestem bardzo zagoniona, przygotowujemy miejsca pod nasz nowy drzewostan. Będę po łykendzie i wszystkim odpowiem.
Zostawiam troszkę kolorów jesieni, za kilka dni już ich pewnie nie będzie.....zawitają następne

Trzeba korzystać z ostatnich promieni słoneczka

Aniu (asc) dziękuję....jutro tylko machanie
annawu 00:13, 20 paź 2012

Viva nie dawno witałam Cię na pierwszej stronce a tu już 128, zapełnionych fotkami z pięknego ogrodu. Ogród Twój to jak raj jest naprawdę godny podziwu. Wszysto w nim mi się podoba nawet ten wylegujący się kocurek