Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:38, 18 wrz 2012

Do góry
Wieloszko cześć
I jak tam brzózki? Kup koniecznie, bez cebulowych jakoś to będzie, ale brzozy muszą być
Mój kręgosłup też nawala non stop
Ja często kopię na kolanach, a na plecach wisi mi jeden taki 12-kilogramowy i wrzeszczy "mamusia choć"..
Masz może jakiegoś dobrego masażystę we W-wiu?
A najlepiej jakby przyjeżdżał do domu....

Znów byłam u Kulasa pytać o serby, buka Dawyck Purple i wiśnię pikowaną (zauroczyła mnie ta u Dominik).
Kupiłam tylko 15 runianek i trawki.

Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:31, 18 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Irenko, wiesz, że u mnie tak nie da rady... albo 5 brzóz, albo nic

jednak się skusiłas na brzozy? Bo chyba ich wczesniej nie chciałas ?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:24, 18 wrz 2012

Do góry
Irenko, nastrój lepszy, ale kręgosłup gorszy... Z cebulowymi się wstrzymałam, bo mam na oku brzozy Doorenbos, muszę coś wybrać, bo na wszystko nie wystarczy
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:43, 17 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Marzenka uwielbiam twój ogród,
a pismo obrazkowe powala mnie na łopatki gabiony + brzozy super zestawienie
A tej Vertigo to sobie musze koniecznie poszukac w przyszłym roku, niesamowite że tak potrafi urosnąć w ciągu jednego sezonu!

Vertigo jest fajna pod warunkiem, że zaplanujesz dla niej mega dużo miejsca...
Gabiony i brzoza to podstawowy element w planie ogrodu ale na razie mam dwie brzozy a dwie udają że rosną....
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 14:17, 17 wrz 2012

Do góry
Wiesz Joasiu, nie wydaje mi się żeby było za ciasno - takie wrażenie za zdjęcia - jak się tam stoi to jest jeszcze sporo miejsca - zastanawiam się czy czasem nie dosadzić host... Umieściłam takie zdjęcie bo widać mniej więcej z góry jak te nasadzenia wyglądają, a że nie jest to taki dokładny obraz z góry.... musiałabym byc ptakiem

Wg IBRO brzozy na szerokość przyrastają tylko 600 cm, derenie trochę więcej potrzebują miejsca ale myślę, że będzie ok...

Ogród z lustrem znam na pamięć to dzięki nim zamarzyłam o zakątku z brzozami
Danusia pięknie zaaranżowała to miejsce.... ale ja tak nie umiem..

Pomyślałam też o Ophiopogon - jest na mojej liście "chciejstw" i może to niegłupi pomysł aby go dać w okolicy brzóz... tu biała kora, tam prawie czarne listki... może na obwódkę właśnie... tam gdzie narysowałam seslerię...
Ogród do kwadratu 01:19, 17 wrz 2012

Do góry
to z drzewek dorzucę jeszcze do przemyśleń kolumnową wiśnię ,,Amanogawa", w miejscu osłonietym nie powinna sprawiać większych kłopotów, kiedy kwitnie jest zjawiskowa, potem - jasna zieleń.

Brzozy nie chcesz (myślałam też o szczepionej), to może buk w odmianie płaczącej? Najlepiej taki wysoko szczepiony, jego zawsze można przyciąć jak się rozrośnie, zarówno gałęzie jak i korzenie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:32, 16 wrz 2012

Do góry
Skoro już wędrujemy po lesie, to pokażę moje drzewa. Sadziliśmy je jako 30 cm patyczki co ledwo z trawy wystawały. A dziś ciężko je złapać w kadr, więc zrobiłam takie zdj.

Najpiękniejsze drzewa jak dla mnie - buki

Na czubek klona patrzę tylko tak

Oko brzozy

Graby

Sosny, do których ciężko się dostać, bo sukienkami zasłaniają teren wokół siebie aż do ziemi

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:33, 16 wrz 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
A tu małe porównanie z zeszłym rokiem:

Matko jak te brzozy urosły! Poważnie to zeszły rok????

Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:06, 16 wrz 2012

Do góry
Marzenka uwielbiam twój ogród,
a pismo obrazkowe powala mnie na łopatki gabiony + brzozy super zestawienie
A tej Vertigo to sobie musze koniecznie poszukac w przyszłym roku, niesamowite że tak potrafi urosnąć w ciągu jednego sezonu!
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:05, 15 wrz 2012

Do góry
Dziękuję, dziewczyny. Z tym klimatem w ogrodzie to jest tak, że łatwo go stworzyć, kiedy ma się już 'ściany', czyli duże drzewa. No i ja miałam to szczęście. Cztery duże brzozy, sosna, oraz potężna wierzba (w tę to akurat piorun trzasł któregoś roku i rozłupał ją na pół). Nie, powiedziałam tylko szpalerom mirabelek. Ze trzy lata je karczowałam. Duże drzewa i kilkanaście lat nowych nasadzeń wszędzie zrobią klimat.
Sadziłam dzisiaj resztki piwonii. Na miejsca stałe poszły te, które zakwitły mi w tym roku w donicach, resztę zadołowałam. Piwonie to moje ukochane rośliny.

Zimozielony ogród przy białym domu 18:46, 15 wrz 2012

Do góry
Rozpoczynam korą brzozy "Fascination"

Ogród w lesie 11:52, 15 wrz 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Marzenka, zajrzałam do ogrodu Dominiki. Chciałam pooglądać tulipany. Ogród jest piękny. Podoba mi się taki styl. Dużo iglaków, ale dzięki trawom i liściastym nie są tak dominujące. My chyba też będziemy musieli dodać w nasadzenich iglaki, żeby zbudować szkielet ogodu. Samymi bylinami to się nie uda. Za duża powierzchnia i byliny zaginą w akcji.

Aga każdy ogród musi mieć szkielet z drzew. Pomyśl tylko jakie będzie widać na tle lasu, czy ilgaki czy wręcz przeciwnie liściaste??? Oby Ci się iglaki nie zgubiły na tle lasu.
U mnie szkielet tworzą brzozy, wiśnie umbra coś tam, pissardi i wisnie ozdobne (kiku- shidare i amanogawa). Nie wspomnę o żywopłocie grabowym dopiero po posadzeniu drzew sadziłam pozostałe rośliny. Nie zaczynaj od bylin tylko o drzew, przemyśl to na spokojnie. Kształt rabat i drzewa to szkielet + widok z okien
U ciebie przy lesie też mi bardzo rh pasują takie widoki w ogrodzie botanicznym widziałam i jest to najlepsze towarzystwo Jesienią RH duże w dobrych cenach można kupić. Ja moje wielkie po 150-200 zł kupowalam a przecież to olbrzymy...
A potem to juź możesz szaleć i zmieniać kompozycje co sezon możesz przesadzać byliny, trawy, dodawać cebule
Jesień to dobry moment na sadzenie drzew, bo je słońce nie przypala a ceny bardzo dobre
Liściaste sadziłam małe bo i tak szybko rosną i nie ma sensu przepłacać zwłaszcza że wkolo masz las
Czy to kolo lawendowe i bukszpany na froncie??? Bo myślę
Zimozielony ogród przy białym domu 20:23, 14 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tutaj zrobiłam sobie zdjęcie z brzozą

Brzozy wydzielają dobrą energię. Trzeba się do nich przytulać , jak najczęściej
Grembosiowo 13:55, 14 wrz 2012

Do góry
Oj, drzewa są, słabo je widać i jeszcze niezbyt duże np. 3 brzozy, dąb błotny, różne klony, buk....
Ogród Dominiki 21:11, 12 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Domi, ten klon pensylwański to mnie zaskoczył, myślałam, że ma bardziej oliwkową korę, a na zdj. wygląda jak kora brzozy. Pokażesz go w całości? Przebarwia się na jesień?

Pokażę Z tym przebarwianiem się jest słabo. Miał się przebarwiać, ale nie jest zbyt dekoracyjny ani latem, ani jesienią. Ot takie sobie nijakie drzewo.

Wprawdzie nie mam klona pensylwańskiego tylko "Red sunset" ale jego wyglądem jestem równie rozczarowana . Cały rok taki nijaki, a jesienne magiczne przebarwienie widziałam raz i tylko przez 2 dni - potem wiatr zdmuchnął wszystkie piękne czerwone liście Na dodatek posadziłam go w eksponowanym miejscu, owszem rośnie ładnie i dlatego M. nie zgadza się na przesadzenie, a już oczyma duszy widzę np. platana jako zastępstwo...

Domi zdjęcia jak zwykle magiczne !

No ten mój też rośnie ładnie i szkoda go wymieniać. Jedyną jego zaletą jest to, że szkodniki omijają go szerokim łukiem. Dla nich też nie jest zbyt atrakcyjny
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:53, 12 wrz 2012

Do góry
Witaj Gabrysiu wpadłam popatrzyłam, wisienki cudne, też mi się marzą 'przed płotem' jak u Danusi. Brzózki ech uwielbiam pomimo tego że śmiecą. Jak czytalam o tym biegnacym sąsiedzie to w pierwszej chwili tez pomyslałam że biegnie z żalami Ktoś pisal żebyś pod brzozy dała wrzosy i myśle że to bardzo dobry pomysł bo fajnie będą wygladaly takie kolorowe plamy a i nie wiem czy niezłagodzilabym tej skarpy za brzozami i obsadziła wrzosami i trawą
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:10, 12 wrz 2012

Do góry
Cześć,

Gdybyś potrzebowała traw typu miskanty np. Morning light pod brzozy, to warto zajrzeć na Zakrzów, tam duże okazy były po 10-15 zł
Kubusiowo 11:20, 12 wrz 2012

Do góry
Eluniu część brzóz nam wypadła... a że te brzozy to samosiejki to na wiosnę dopiero dosadzać będziemy Grzybów za dużo nie było jak byliśmy w Kubusiowie a teraz to pojęcia nie mam
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:01, 11 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madżenka, przypomnij proszę nazwę drzewka... bo to chyba nie brzózka?... a właśnie jeszcze miałam zapytać --- a brzozy masz long trunki?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:26, 10 wrz 2012

Do góry
Gabi napisał(a)

Brzozy od Kulasa przy Sienkiewicza. Ostatnio wszystko tam kupuję jakoś.
Ja potrzebuję mała ilość - to prawda
Ale za to większe okazy - bo ja nie mam cierpliwości, żeby czekać lata całe

A do Bodnara już zadzwoniłam - nie mają już NIC - same malutkie sadzonki.
To samo w Stefanogrodzie.
Jak patrzę na zakupy Sylwii albo Danusi, to nóż mi się w kieszeni otwiera!
Tam tyle dobra wszelakiego - a u nas POSUCHA!

Gabi dzięki za info ws. brzóz. Takie bonsai i wielkie drzewa jak pokazuje Danusia w podwarszawskich szkółkach są u Bodnara. No może nie aż tyle, ale bonsai i platany formowane i graby - tzn. rok temu takie widziałam. A pytałaś u Kulasa albo w Botaniku, czy by Ci takich choin nie sprowadzili na zamówienie?
Ja też kupuję większe drzewa i krzewy, bo też nie mam cierpliwości Tylko to co u Ciebie duże i od razu robi ogród u mnie jakoś ginie
Zajrzyj na priva czyli "(+) wiadomości" na pasku w prawym rogu, na górze strony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies