Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:29, 03 maj 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
W podziękowaniu za pomoc- magnolka dla Asi

Dziękuję Kasiu, jest śliczna
Zakładaj wątek to juz widzę piękny ogród.
Czy ta magnolia to u Ciebie w ogrodzie?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:37, 03 maj 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Przepiękne te fiołeczki. Takie subtelne i niewinne.
Czasem myślę, że szkoda , że te nasze kwiatki kwitną tylko przez chwilkę. Co by było gdyby wszystkie kwitły całe lato? - To by była jakaś BAJKA.

Pozdrawiam Irenko.

Tak się zastanawiam i przed chwila przy kawie mówiłam, nie mogłyby kwiatowe rośliny, tak bujać, jak chwasty? teraz deszcze wzrost chwastów przyśpieszyły, nie wiem, jak oplewię, coś mus wymysleć
Kasiu i tak mamy czym się cieszyc, pozdrawiam i dalej parę fot wstawię, mam chwilkę na forum

magnolia parasolowata na tle innych
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 23:14, 02 maj 2014

Do góry
sofijka napisał(a)
Hej ogrodniczko, no piękna wiosna u Ciebie. I magnolia taka cudna. U mnie kwitła mała magnolia jednym kwiatem, ale przegapiłam moment, bo akurat na urlopie byłam.
Relaks pod jabłonią dobrze brzmi. Życzę Ci żebyś znalazła na to czas, bo ja nie miałam jeszcze tej przyjemności. Szybka kawka na stojąco i dalej do grabi

Co do relaksiku to póki co nie było okazji. Wczoraj i dzis ostre prace ogrodowe trwały i też grabie i szpadelek poszły w ruch, a odcisków sobie narobiłam.
Niestety kiedy jałoń miała apogeum kwitnienia lało i płatki opadły.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:12, 02 maj 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Moje pięknie zakwitły tuż przed świętami. Na święta zostawiłam, bo łądne były, a wiedziałam, że po ścięciu chwilę będą brzydkie. Ścięłam mocno, nie są ładne, trzeba poczekać z 2 tyg. żeby się odbudowały. U mnie wypuszczają już tylko pojedyncze kłosy, ale ja ścięłam w pełni kwitnienia. Czekaj cierpliwie. Chyba tylko iglaki nie mają jakiegoś "krytycznego" okresu w swoim cyklu rocznym, ale za to nie kwitną. Niestety każda roślina ma jakieś ale. Za chwilę powinny wyładnieć. Uszy do góry.

Dzięki za poradę,myślałam że coś źle zrobiłam,bo magnolia kiedyś napisała żeby nie dać jej zakwitnąć,.sądziłam że za późno ścięłam.
Ogród Danuszy - odsłona 2 14:56, 02 maj 2014

Do góry
azalia paki jak oczko puszcza

rozpoczęte miejsce na mini ogródek japoński

brakuje jeszcze paru elementów ale pomału zapełni się

moja magnolia juz przekwita ale ona kwiaty puszcza nawet w grudniu

Blaski i cienie nowego życia 13:47, 02 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ula.. ta magnolia mi na NIgrę nie wygląda...za jasne kwiaty.

To mnie zmartwiłaś, rzeczywiście kartka była że purpurowa Nigra- a co miałoby to być?
Blaski i cienie nowego życia 10:17, 02 maj 2014

Do góry
Ula.. ta magnolia mi na NIgrę nie wygląda...za jasne kwiaty.
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 08:31, 02 maj 2014

Do góry
Pokażę, co u nas. Działka równa jak stół, trwają zasiana, wstępny zarys rabat jest, teraz tylko podlewać i czekać.

A tu nasze pierwsze nasadzenia - początek wrzosowiska: 2 śliwy dziecięce, magnolia, 3 jałowce, 2 jalowce plożące, jodła koreańska, 2 trzmieliny na pniu i 8 bukszpanow.

Kurczę jak się cieszę!
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 00:09, 02 maj 2014

Do góry
Hej ogrodniczko, no piękna wiosna u Ciebie. I magnolia taka cudna. U mnie kwitła mała magnolia jednym kwiatem, ale przegapiłam moment, bo akurat na urlopie byłam.
Relaks pod jabłonią dobrze brzmi. Życzę Ci żebyś znalazła na to czas, bo ja nie miałam jeszcze tej przyjemności. Szybka kawka na stojąco i dalej do grabi
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 23:09, 01 maj 2014

Do góry
Dziś pokażę Wam kilka fotek z mojej ulicy (mieszkam na pięknej starej ulicy gdzie kilka domów jest z 1933 r)
Tu ludzie też kochają się w roślinach, choć czasem tylko w pojedynczych egzemplarzach- ale za to jakich!

Glicynia wspinajaca się po ścianie domu

Azalie u innego sąsiada

Gigantyczna magnolia

Trzmielina szczepiona na pniu

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:36, 01 maj 2014

Do góry
Dzisiaj miałam akcję mycia kamieni przy stawie, akcję zwalczania ślimaków i prace porządkowe Padam z nóg, ale fotki jeszcze wrzucę

Moja magnolia 'Susan' ciągle kwitnie i nie zamierza przestać

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:02, 01 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Joasiu pokaż gdzie posadziłaś klona i ambrowca.
Mamy kolumnowe odmiany więc z okrywaniem w pierwsze lata nie będzie problemu a gdy będzie starszy to sobie poradzi. Posadziłaś go w zacisznym miejscu? Bo ja na wygwizdowie ale liczę że wreszcie żywopłot grabowy tej zimy będzie już bardzo gęsty. Skoro magnolia obok u mnie wytrzymała dwie bardzo ostre zimy to i ambrowiec da radę...

Marzenko,
miejsc zacisznych u nas narazie brak.
Jeśli ambrowiec nie wytrzyma zimy to trudno, będę myślała o innym drzewie. Klony i buki u mnie wytrzymują.
Chciałam zasłonić trochę taras i niezbyt fajny widok na szopę sąsiada. Ta szkarada to już śni mi się po nocach. Teraz będę patrzyła na mojego ambrowca

Blaski i cienie nowego życia 16:33, 01 maj 2014

Do góry
A to mój nowy pomysł na kalinowo-hostowy zakątek z rozplenicą pośród kamieni,
muszę też wysypać korą zanim wszystko się rozrośnie

i nowy nabytek- magnolia Nigra kwitnie cały tydzień i cieszy mnie bardzo bo widzę ją z domu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:58, 01 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko ja mam już agro przygotowaną na lilie, azalie, trawy, hosty itd. Zimą moge coś stracić i nie będę z tego powodu szczególnie rozpaczał, ale strat w maju przez przymrozki nienawidze. Szkoda tracić tą piekną zieleń i kwiaty kiedy tak długo na nie czekamy i tak niewiele brakuje..
Chociaż tego bardzo nie lubie latam wieczorami ze szmatami, a rano zdejmuje, po tym jak w jednym roku zmroziło mi pędy liliowców, hosty, lilie, wszystkie krzaczki owocowe i rh już nie ryzykuje

Dlatego się wściekam bo mam worki z agro czyściutkie po praniu tylko okazji do okrycia nie będzie.
No cóż co ma być to będzie.
Mam tak jak ty, zimą się nie stresuję a w maju nie cierpię przymrozkow...
Magnolia Yellow river ostatnim tchnieniem kilka kwiatów wypuściła i znów ją zmrozi...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:53, 01 maj 2014

Do góry
Joasiu pokaż gdzie posadziłaś klona i ambrowca.
Mamy kolumnowe odmiany więc z okrywaniem w pierwsze lata nie będzie problemu a gdy będzie starszy to sobie poradzi. Posadziłaś go w zacisznym miejscu? Bo ja na wygwizdowie ale liczę że wreszcie żywopłot grabowy tej zimy będzie już bardzo gęsty. Skoro magnolia obok u mnie wytrzymała dwie bardzo ostre zimy to i ambrowiec da radę...
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 08:08, 01 maj 2014

Do góry
Magnolia śliczna! Ja w tym roku też w końcu jedną posadziłam u siebie bo jeszcze nie miałam (!!!). George Henry kern. Miała już kilka kwiatków-7 . Mam nadzieje że jej sie u mnie spodoba
A jaki plan ogrodu masz? Nic nie wiem.....! Pokaż!
Ogród u stóp klasztoru 22:28, 30 kwi 2014

Do góry
KLAMANDYNA ----Mela glinę rozlużnij z keramzytem lub tak jak pisałam piaskiem , dobrze że ta szczelina bez dna ..to dobrze wróży i dla róż i dla lawendy ...

LENA ---- fotergilla rośnie już u mnie 4 lata ....w jesieni jest bossska

ANIA DS---- Aniu z tego wychodzi że karlaczek z niej i to taki konkretny ..w sumie wiedziałam o tym ale że aż tak ?

KINDZIA --- bo miodunki sa jak armaty na wiosnę ...ja je uwielbiam . dostałam teraz od Kondzia jeszcze inną piękną odmianę ..już się ładnie przyjęła ....

MAGNOLIA ---- a widzisz to u mnie rośnie w kwaśnym i dobrze , bo leciutki półcień , ale wilgoć to już nie całkiem ...

PSZCZELARNIA ----- pozdrawiam i dzięki za pocieszenia ..hm ,,,rośnie wolno ..a ciekawam czy jakby ją poobcinać końcówki n wiosnę , może się zagęści ....

ULKA ---- rozmnażaj co się da .mnie to już tak weszło w krwiobieg że wczoraj rozdziobałam czerwone żurawki na masę części i posadziłam z kopytnikiem .....

MARZENKA ----wszystko forte ..niespotykane ...

AGANIA ---- wiesz nawet specjalnie się tą fotergillą nie opiekuję ...jakiś taki ogrodnik nierobek ostatnio jestem ....a obeliski kopiuj ile ci się podoba ....dobrze się sprawdziły

ANIA ART.----- dumna jezdem ...sama zaprojektowałam owe obeliski
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 21:20, 30 kwi 2014

Do góry
Magnolia jeszcze kwitnie
W ogródku Iwony 16:36, 30 kwi 2014

Do góry
Magnolia zaczyna gubić płatki, ale ma jeszcze sporo kwiatów.

Funkie rosną na potęgę
Great Expectations

Stiletto
Ogrodowa zachciewajka :) 15:08, 30 kwi 2014

Do góry
Witam w dniu dzisiejszym.
Szybko opiszę co i jak.

Na zdjęciu pierwszym (strona północna) widac drogę pod lasem. W planch jest przeniesienie bramy bardziej w prawą stronę, zmiana ogrodzenia i pozbycie się ochydnej starej siatki od sąsiada po prawej stronie. I tu powstaje pytanie co ja mam tam posadzić żeby nie było widać betonowego ogrodzenia???? Od tuj do ogrodzenia jest jakieś 1,5 metra szerokości o długości jakies 65 metrów. Kiedyś była tam dróżka.
Zamierzam też przenieść w przyszłym roku warzywnik na stronę południową działki. Bo w tym miejscu które jest teraz pasuje jak pies do jeża.
Betonu nie będzie i cegieł. Jeszcze tylko czekam aż panowie z wodociągów przekopią mi działkę i podłączą kanalizację.

Odnośnie zdjęcia drugiego (stron południowa). Po prawej postawię "grillownie" obok huśtawki

Zdjęcie trzecie (strona zachodnia).
Stary płot zostanie zastąpiony siatką, po której chyba puszczę pnącze zimozielone.
Marzy mi się taras, drewniany obok którego będzie rosła magnolia. Zamierzam wyciachać papierówkę którą widać na zdjęciu (jak już ma owoce, to bardzo małe kiedyś były duże i pyszne) i posadzić magnolię. Innego miejsca zacisznego na mojej działce nie widzę.
Kupiłam groszek pachnący chyba obsadzę nim nieczynna studnię.
Dzisiaj dostanę od ciotki sadzonki sosny, 10 sztuk. Nie wiem gdzie je wsadzić. Może od południa?
Głowę mam pełną pomysłów i ne wiem który dobry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies