Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:56, 13 sty 2018

Do góry
Tak, już trzeba przykrywać rośliny.

Różanecznikom niekoniecznie szkodzą niskie temp. a bardziej susza fizjologiczna, mroźne, wysuszające wiatry i brak zacisznego miejsca. Ustaw ekrany zasłaniające.

Co z hortensjami, ale jakie to hortensje? Bukietowe, ogrodowe czy jeszcze inne? Bo to zasadnicza różnica.

S,a wskazówki, że jeśli przez dłuższy czas utrzymują się na minusie, to rośliny wrażliwe należy okrywać.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/443-jak-ochronic-rosliny-zima
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 08:47, 12 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Twój pomysł z Danusiowymi poprawkami
Za drzwiami do ogrodu... 08:46, 12 sty 2018

Do góry
Witaj, jeśli otworzyłaś drzwi, prowadź dalej.
Brzoza - Betula 08:01, 12 sty 2018

Do góry
Tak naprawdę nie wiem, jaki masz zamysł. Piszesz że się rozlazły na boki, potem że uciąć przewodniki, ale czy przewodnik główny, który powoduje że rosną do góry, czy przewodniki bocznych gałęzi, które powodują, że rośnie w sposób niekontrolowany, naturalny.

Normalnie brzozę trzeba podciąć mądrze, żeby nie wyglądała jak szarakuł, co często widać po cięciu elektrowni. Serce się wtedy kraje.

Ja bym podcięła wszystkie dolne piętra po pniu, bez sęków, żeby to było prawdziwe drzewo. Korona nad płotem a brak dolnych gałęzi.

Żadnych przewodników bym nie skracała. Ewentualnie na rozgałęzieniu pędów te najwyższe, żeby tak nie strzelała w górę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:24, 11 sty 2018

Do góry
Opublikowany nowy artykuł, dużo zdjęć zamieściłam.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/524-ogrod-z-domieszka-srebra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:23, 11 sty 2018

Do góry
Bardzo Wam dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 11 sty 2018

Do góry
I ja dołączam się do gratulacji .Gratuluję uznania mediów , publikacji i programów w TV. Oczywiście w 100% zasłużone . To bardzo miłe dla człowieka , że ktoś go dostrzega i docenia . Podziwiam Cię również Danusiu za takie mądre podejście do życia . Wiesz co jest ważne , ważniejsze i najważniejsze . Oglądałam też ostatnio kilka odcinków archiwalnych z realizacjami Gardenarium . Jesteś na nich szczera i skromna . Bardzo Cię za to i lubię i podziwiam . Nie jednej osobie woda sodowa uderzyłaby do głowy . Szczerze gratuluję . Pozdrawiam .
Choinka żywa po świętach, postępowanie 21:30, 11 sty 2018

Do góry
Barylaba napisał(a)
Witam wszystkich!

Mam od zeszłego roku mały świerk doniczkowy, który ma się bardzo dobrze ale ponieważ był kupiony na choinkę, nie planowałam go nigdzie obsadzać, bo zwykle doniczkowe świerki sprzedawane przed świętami mają uszkodzone korzenie i szybko się kończą. Ten jak już wspomniałam ma się świetnie i chcę go za jakiś czas, najprawdopodobniej na przyszły rok, obsadzić gdzieś w glebie ale teraz musi dotrwać do tego momentu w doniczce.
Chciaąłbym najlepiej go przesadzić, dlatego zwracam się do Was z pytaniem: Jak to zrobić. Jakiej ziemi użyć, czy dać nawóz itp. Jak duża musi być doniczka w stosunku do świerka ( ma on teraz niecały metr wysokości, około 80 cm). Stoi na zewnątrz, nie w mieszkaniu.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek informację!

Teraz jest zima, nie przesadza się roślin, bo nie rosną i nie potrzebują nic, oprócz wilgoci w glebie gdy jest odwilż (na plusie). Nie mogą być ani zalane (stac w wodzie) ani suche.

Jedyne co możesz zrobić, to zakopać d gruntu, aby ochronić bryłę korzeniową przed przemarzaniem.

Przesadzisz na wiosnę.

Czy człowiek, je gdy śpi? Nie. Więc daruj świerkowi nawozy, bo tylko mu zaszkodzisz. Czekaj do wiosny.

Przesadzisz w kwietniu. A nawozić będziesz dopiero, co najmniej miesiąc po przesadzeniu, czyli połowa maja. Gdy zacznie rosnąć, a korzenie się zregenerują po przesadzeniu. Najpierw musi przezimować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:19, 11 sty 2018

Do góry
Dziękuję

Gratuluję i będzie dobrze Masz rękę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:12, 11 sty 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:11, 11 sty 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:08, 11 sty 2018

Do góry

Kasiu, tak czuję się spełniona, nigdy nie spodziewałam się takich zaszczytów, a juz zagranicznych tym bardziej. To było jak start rakiety na Marsa. Jakbym w niej siedziała. Aby nie spaść z tego Marsa, trzeba podejmować nowe wyzwania
Ale wg własnych reguł i w odpowiednim miejscu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:40, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie to już Sebku zupełnie nie rusza, tyle już wszystkiego medialnego miałam, że hoho. Żyję już w innym świecie wartości.

Oczywiście wyróżnienia, publikacje, jak są - to bardzo miłe, ale w większości teraz to ja odmawiam wszystkiego. Skupiam się na życiu i przyjemnościach z bycia m.in w ogrodzie. Nie oczekuję już nic od mediów. I nie zabiegam o nie. Jak uznam, że mi pasuje - tak, nie odmawiam, a jak mi się nie chce, albo nie mam przekonania - to nie.

To sie nazywa ,,spełnienie". Osiągnęłaś swój szczyt i jesteś usatysfakcjonowana tym, do czego dążyłaś - to wspaniałe uczucie bo pozwala na włączenie biegu wstecznego i powolną jazdę w wymarzonym kierunku....
Prawdziwy sukces człowieka-ogrodnika
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:23, 11 sty 2018

Do góry
Mnie to już Sebku zupełnie nie rusza, tyle już wszystkiego medialnego miałam, że hoho. Żyję już w innym świecie wartości.

Oczywiście wyróżnienia, publikacje, jak są - to bardzo miłe, ale w większości teraz to ja odmawiam wszystkiego. Skupiam się na życiu i przyjemnościach z bycia m.in w ogrodzie. Nie oczekuję już nic od mediów. I nie zabiegam o nie. Jak uznam, że mi pasuje - tak, nie odmawiam, a jak mi się nie chce, albo nie mam przekonania - to nie.

Teraz np. zgodziłam się do pokazania w Świecie Rezydencji Wnętrz i Ogrodów - zimowej, ośnieżonej wersji ogrodu. Wyszło ładnie. Bardzo mi się spodobało podejście Redakcji. Bardzo profesjonalna. Mam już 1/2 numer w ręku) Jutro zeskanuję.
Przedziwny Ogród 20:15, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ zaczęłaś z górnej półki, od razu świetne fotki.

Witam i ja, założycielka

Droga Pani Danusiu, jest mi niezmiernie miło,że zaglądnęłaś w moje skromne progi. Zapraszam częściej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba wytrzymać reklamę, a potem trzy filmy z trzech wejść w programie "Dzień dobry TVN", przy okazji znalazłam tę prezentację

https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/najpiekniejszy-ogrod-na-swiecie-znajduje-sie-w,142768.html

Pamiętam to oczekiwanie przed TV
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:17, 11 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Pokaże ci jeszcze widok z góry.

Jak dla mnie to jest to strasznie poszatkowane w poprzek, rabatka tu rabatka tam tu kawałek trawniczka wąskiego, nie wiadomo po co i naco, tu znowu rabatka lecąca w poprzek. Co by i nie zrobił to kaszana będzie. A dlaczego nie miałoby być tak?

Przedziwny Ogród 17:09, 11 sty 2018

Do góry
Ależ zaczęłaś z górnej półki, od razu świetne fotki.

Witam i ja, założycielka
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:23, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo skoro jest i ma zostać, to na części ze świerkiem i kulami świecącymi powinien byc sam trawnik i tylko trawnik, a rabata kończy się murkiem. Kropka

No ale jakże to tak - bez rabaty? Zupełnie tego nie pojmuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies