Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kiedyś będzie kolorowo... 21:56, 05 paź 2017

Do góry
Magnolia nie lubi ciecia. Po cieciu slabo kwitnie. Kwitnie na wieloletnich pedach. Jezeli juz ciac to na przelomie lutego marca. Zabezpieczajac rany mascia.
Ptasi gaj 16:32, 05 paź 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
O matko, przeraża mnie ta ilość chemii A co ze zwierzątkami, róznymi żyjątkami w ziemi i na ziemi i na drzewach tymi,które są nam też potrzebne. U mnie jest tak zatrute powietrze i jakbym miała na wszystko jeszcze stosować chemie to wole z ogrodu zrezygnować. No i chyba też robiąc oprysk nie jest to dla człowieka zdrowe? Pozdrawiam

To do Ciebie i Ewy Rosy. Przeciez Mazan napisal jakie sa grzyby i jakie srodki mozna stosowac przeciwko grzybom. To nie swiadczy o tym ze stale uzywam tych srodkow w calym ogrodzie. To ze napisalam ze z topsinem jestem za pan brat tez nie swiadczy, ze go stale uzywam.
To, ze robie co tygodniowy przeglad chorobowo-szkodnikowy to nie swiadczy, ze pryskam tymi srodkami.
Mam ogrod zdrowy a nie cherlawy, zagrzybiony, czy pelno szkodnikow zeruje jedynie derenie choruja. Nawet pysznoglowke wycielam jak zobaczylam, ze cala biala.

Motyle, osy, trzmiele, pszczoly u mnie fruwaja jak trzeba nie zauwazylam spadku ich bytnosci u mnie. W kazdym krzaku tui gniazda ptasie. Jakby im sie krzywda dziala nie byloby ich w tujach.
Mam posadzone takie krzaki ktore nie sprawiaja klopotow nawet roze. Krzaki nawoze obornikiem lub podsypuje trawa. Tuje tez sa sciolkowane skoszona trawa.
Pokrzyw, gnojowek i innych eliksirow robic nie bede bo nie mam na to czasu i nie sa mi potrzebne.

Mam kompostownik 2,5 m na 4,5 wysoki na 1,5 kompostuje wszystmo co sie da nawet rozdrobnione galazki zdrowych krzakow. Wszystkie domowe, wyrzucam do kompostownika. Tym kompostem nawoze rośliny.

Zdaje sobie doskonale sprawe odnosnie szkodliwosci nadmiernych opryskow jak opryskuje to znam zasady ich stosowania.

To tyle w tym temacie
Pozdrawiam.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:42, 05 paź 2017

Do góry
Zawitka wieczorem napisze bo z czcigodnym Mazanem korespondowalam i zeszlo sie, a dom nagli.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:37, 05 paź 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
ElzbietaFranka

Grzybów antraknozowych jest multum i wszystkie będąc grzybami zgorzelowymi są odglebowe dlatego tak ważne jest utrzymanie gleby w czystości. To żadne widzimisię w ochronie - to konieczność. Z tego właśnie powodu choroba jest b. trudna w zwalczaniu. Chemicznie dobrym zestawem jest od wiosny zastosować któryś z podanych wyżej środków doglebowo, by później, przy wyższych temperaturach zastosować środki triazolowe przemiennie z innymi grupami chemicznymi. Musisz pamiętać, że ten grzyb co jakiś czas występuje epidemicznie i profilaktyka pilnie wskazana, gdyż Gloeosporioides spp. atakuje wiele roślin począwszy od różaneczników/azalii po orzechy włoskie i buki, mając "po drodze" wiele krzewów, drzew i roślin zielnych. Nie piszę tego żeby straszyć, ale przygotować się trzeba. Często jest przyczyną zgorzeli siewek, a chwastów wiosną nie brakuje, nie tylko roślin samosiewek.

Pozdrawiam

Dzieki Mazan. Bede o wszystkim pamietala. Jak przyjezdzam na dzialke to pierwsza moja czynnoscia jest obchod i sprawdzanie roslin co sie z nimi dzieje trwa to dosyc dlugo. Jestem bardzo uczulona na wszelkie zmiany chrobowe i szkodniki.

Odnosnie tui przeszlam "szkole jak je utrzymac przy zyciu" wiec staram sie tez pomagac jak ma ktos problemy. Mam ok. 150 brabantow i 100 szmaragdow. Ze szmaragdami nie mialam problemow pozniej sadzone i juz wiedzialam jak sadzic i gdzie.
Gorzej z brabantami to bylo wezwanie (20o9 R.). Posadzilam jesienia piekne dorodne drzewka ok metra. Wiosna ulewy staly w wodzie zaczely zolknac - rozpacz.
Wyciagalismy wszystkie z ziemi lezaly 2 dni na sloncu aby korzenie wyschly a w miejsce sadzenia podwyzszylismy poziom ziemi i na nowo zostaly posadzone.
Tylko kilka nie nadawalo sie do ponownego posadzenia, reszta dobrze sie przyjela i rosna pieknie. Mam linie kropelkowa pod tujami. W tym roku nie uzywana ani razu.
Na szczescie bylo suche lato. Ale jesienia zaczely opadac srodki tui pewnie bylo to spowodowane samooczyszczaniem wtedy nie mialam pojecia, ze cos takiego istnieje. Siedzialam przez kilka dni i je czyscilam. Kilka taczek igiel. Po oczyszczeniu zlalam srodkiem antygrzybowym.
Nastepnej wiosny bylo sucho podsypalismy nawozem i zaczely pieknie rosnac i mam spokoj od stukac....
Sypie nawoz nawet pod te duze jesienia i wiosna. Raz w roku opryskuje nawozem dolistnie.
Duzo tez czytam na temat roznych chorob i szkodnikow wiec mam troche wiedzy moze inaczej orientuje sie gdzie wiedzy szukac w razie czego. Chetnie tez slucham porad bo zawsze moga sie przydac.

Jeszcze raz dzieki.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:08, 05 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A gdzie jesteś.

Jestem jestem ale zabiegana Remont u Córki ha ha .

Dam zaraz 2 zdjęcia przodu tej rabaty i jak wygląda całość L i P strona.Chodzi o L stronę. Całość tej rabaty do miejsca równych tuj to wsch strona słońce latem jest od 12 do 18 tej.I to co do tych tuj jest wszystko do wiosny do wywalenia i zmiany.

Isza propozycja ----to wyrzucić z niej wszystko i przesadzić tujki równe na początku potem mniejsze i na prościutko zostawić je aż do końca płotu.

2-ga zrobić 1 szą a przed nimi albo tylko trawy albo tylko derenie .tymi dereniami chcę rozjaśnić trochę tu przed wejściem bo jesienią jakoś smutnawo.teraz szer jest od kostki jakieś 150 cm potem się zwęża.To jeszcze podumamy jak i co ?????

Tu zdjęcia
Tu ma być ogród :) 10:45, 05 paź 2017

Do góry
Ja o tej porze nie robie wertykulacji. Nigdy nie robiłam jesienią całej. Robiłam doświadczenie na kilku m2 i co stwierdziłam, że ta wertykulacja wiosną przeprowadzona szybciej trawa odrasta a ta jesienna nie za bardzo.
Wniosek z tego, ze pod poduszką lepiej korzeń się trzyma.
Wystarczy, że nie ma specjalnie zimy i trawa jest zielona dopóki śniegu nie nawieje.
Ale różnie się to ma w innych rejonach Polski. Trudno będzie więcej siana wiosna mam go gdzie zagospodarować.
Teraz chodzę po persie.

U nas zrobiona tylko połowicznie, w poprzek już się nie udało, bo pogoda się popsuła - także połowa filcu będzie przez zimę ogrzewać korzenie, a wiosną zrobimy bardziej drastyczną akcję trawnik

W każdym razie dziękuję za opinię i inne spojrzenie na ten temat.
Ptasi gaj 09:19, 05 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka

Grzybów antraknozowych jest multum i wszystkie będąc grzybami zgorzelowymi są odglebowe dlatego tak ważne jest utrzymanie gleby w czystości. To żadne widzimisię w ochronie - to konieczność. Z tego właśnie powodu choroba jest b. trudna w zwalczaniu. Chemicznie dobrym zestawem jest od wiosny zastosować któryś z podanych wyżej środków doglebowo, by później, przy wyższych temperaturach zastosować środki triazolowe przemiennie z innymi grupami chemicznymi. Musisz pamiętać, że ten grzyb co jakiś czas występuje epidemicznie i profilaktyka pilnie wskazana, gdyż Gloeosporioides spp. atakuje wiele roślin począwszy od różaneczników/azalii po orzechy włoskie i buki, mając "po drodze" wiele krzewów, drzew i roślin zielnych. Nie piszę tego żeby straszyć, ale przygotować się trzeba. Często jest przyczyną zgorzeli siewek, a chwastów wiosną nie brakuje, nie tylko roślin samosiewek.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:52, 05 paź 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
ElzbietaFranka

Czy Ty pozwalasz antraknozie buszować po dereniach? Wiosną widać jedynie ile "zjadła" późnym latem i jesienią, a ma po sąsiedzku innych żywicieli, jak wynika z fotek. Sprzątaj i opryskuj, ale teraz opryski tylko środkami działającymi w temperaturze poniżej 10*C /topsin, bravo i jego pochodne czy dithane/.

Pozdrawiam

Mazan

Dzięki, że wpadłeś na mój watek. Widziałeś te derenie w plamy. Pryskam, wygrabiam, ale złapały atraknozę i nie moge jej zwalczyć, czasami myslę, że je wywalę, bo tyle oprysków zrobiłam na zmianę i gdzieś do połowy lata sa dosyć ładne a póżniej się zaczyna plamistość. Zeby nie te piękne badyle zimą dawno by wyleciały z tej rabaty na szambie.
W przyszłą wiosnę mocno ją przerzedzę.
Z innymi nie mam problemu. Obok rośnie trzmielina i wszystko w porzadku z nią. Jedynie wiosną ma suche gałązki, ale obcinam i znowu wypuszcza.

Miałam też w zeszłym roku różę pnącę porażoną. Ale na szczęście w całości górka zmarzła i wycięłam ją w pień i wypuściła piękne nowe pędy a korzenie podlałam previcurem. Na razie nie widzę żadnych zmian na pędach i liściach.

Ja z topsinem i innymi środkami grzybobójczymi jestem za pan brat. Previcurem też podlewam. Jak widziałeś mam duży ogród duzo różnych roślin i muszę nad nimi panować.
Jeżeli chodzi o robactwo nie mam kłopotów nawet z różami. Jedynie cisy w tym roku zostały zaatakowane przez czerwce i musiałam pryskać bo na wiosnę ominęłam sama nie wiem dlaczego oprysk Promanalem tylko cisy.

Jeszcze raz dzięki jak masz trochę czasu to zaglądaj zapraszam.

Hortensjada 00:04, 05 paź 2017

Do góry
Witam ponownie. Przejrzałam wątek dokładnie co prawda nie cały ale większość. Porobiłam sobie notatki duzo skopiowałam aby mieć wiadomości w tzw. kupie.
Pomyśleć, że tyle prawie 6 lata paliłam wszystkie badyle po hortensjach mogłam mieć tyle (tytułem prób i błędów) nowych hortensji. Co prawda w tym roku przez odkład zadołowałam 2 odrosty zobaczę co będzie na wiosnę.

Przepiękne hortensje. Mam tez kilka z nich np. wanilkę, silver dollar, magical..., pinci wenki..., limelinght i wiele innych ale to pojedyncze lub podwójne. Teraz musze wszystko przemyśleć jak to zrobić aby były szpalery.

Masz przepiękny ogród tyle kwiatów.
W przyszłym roku od kwitnących krokusów będę robiła eksperymenty. Jeszcze nie doczytałam w jaką ziemię potem wsadzić, jak puszczą korzenie w słoikach, ale jak będzie już potrzeba to zapytam.

Jeszcze raz oglądanie wątku była to dla mnie uczta dla ducha i oczu.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 16:44, 04 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka

Czy Ty pozwalasz antraknozie buszować po dereniach? Wiosną widać jedynie ile "zjadła" późnym latem i jesienią, a ma po sąsiedzku innych żywicieli, jak wynika z fotek. Sprzątaj i opryskuj, ale teraz opryski tylko środkami działającymi w temperaturze poniżej 10*C /topsin, bravo i jego pochodne czy dithane/.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 16:23, 04 paź 2017

Do góry
mangaa napisał(a)
Dziękuję. Będziemy dziś działać. Poinformuję o efektach.

Pozdrawiam

p.s. Wyczesałam już kilkanaście sztuk i wyglądają mizernie, gdyby nie jasnozielone nowe przyrosty na pniu chyba straciłabym nadzieję.
Tuje Aureospicata to samo...

Zrobiłabym oprysk ze 2,3 tyg. wcześniej ale przyjechał pooglądać je szkółkarz który nam je sprzedawał i powiedział, że to efekt przesuszenia, że jakby to był grzyb to od góry by zamierały pędy.
Mamy jeszcze kilkanaście sztuk w doniczkach i z nimi to samo, tylko są bardziej zielone.

Rob tak jak pisze Mazan. Często jak obserwuje iglaki w donicach są przesuszane lub przelawane w szkolkach. Skoro już kupiłaś to trzeba je ratować ile się da. To że biedne tym się nie martw odbija jak mają końcówki zielone.

Nie wiem czy wiesz pryska się w dni pogodne aby deszcz nie spłukal.

Obserwuj co się dzieje to ewentualnie można podlać previcurem ale to wszystko zależy JAK ich kondycja i od pogody.

Jak robisz foty to przynajmniej kilka w szeregu zrób i w zbliżeniu.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:10, 04 paź 2017

Do góry
Aniu witam jestem pierwszy raz to za sprawa ogladania watku u bacowej.
Obejrzalam poczatek watku jak bylo nic. Wieczorem napisze do ciebie.
Ogrodu jeszcze nie zobaczylam wiec najpierw musze poszperac.

Witaj Elu w moich skromnych progach
Ogród tak naprawdę dopiero powstaje. Wątek jest bardziej dziennikiem co na poszczególnych etapach się dzieje. Czasami są sprawy ważniejsze a pewne rzeczy związane z ogrodem trzeba odłożyć. Teraz tez zaistniała taka sytuacja. Mój znajomy wykonawca prawdopodobnie nie wyrobi się przed zimą z położeniem u nas podjazdu. Chyba, że naprawdę nadejdzie prawdziwa polska złota jesień. Wtedy zdążymy przed przymrozkami. Na razie czekam jeszcze cierpliwie.
Zaznaczyłam Twój wątek. Masz piękny ogród, zajrzałam na chwilkę ale obiecuję przeczytać. Pozdrawiam i macham
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:57, 04 paź 2017

Do góry
Mari.

To jakis jalowiec lub cyprysik nie znam nazwy tez mam takiego tYlko duzo wiekszy. Na zime brazowieje, aby wiosna znow miec jasne igly.

Wejdz na strone Kurowskich szkolki tam jest katalog i zobacz ja postaram sie tez znalezc nazwe tej rosliny.
Liliowo i kolorowo:) 09:22, 04 paź 2017

Do góry
Mam metasekwoje zaraz sprawdze, czy mam foty w tablecie.

To jest choina kanadyjska obok nuthajskiego. Na tej focie po lewej wyzej jest kawalek sekwoi.

Jak zobaczysz wieczorem zdejme fote.

Ale ja wiem jak wygląda metasekwoja, zresztą tam ich jest kilka i starych i młodych, choiny też znam ale ta na moim zdjęciu ma troche inny kolor i grubość tych igieł no i pokrojem bardziej mi to na choine wygląda. Jak lubisz derenie to koniecznie jedz tam jak będą kwitły bo jest ich tam kilka, tak jak i róż i aleja powojników, no i zaraz też mozesz kupić)
Liliowo i kolorowo:) 09:19, 04 paź 2017

Do góry
Danusiu rozne sa choiny tez zalezy gdzie rosna. Nie wszystkie maja cienkie i krotkie igly mam rozne. Szkoda ze nie zrobilas z bliska igiel. Rozszyfruje w przyszlym roku, albo moze ty pojedziesz wczesniej.
Derenie pagodowe ladne ale u mnie za ostra zima aby sie ostaly. ŚLask to dla mnie poludnie Europy. A dla Wlochow to pólnoc.
Liliowo i kolorowo:) 09:04, 04 paź 2017

Do góry
Moze tez tak podejde do zdjec. Czlowiek sie cyka zawsze na tle czegos to tlo ma dobrze wygladac a nie istota na jego tle.

Na mostku gdzie stoisz to duze drzewo to metasekwoja. Charakterystyczny pien kora takie zadziory i pedy z niego wyrastajace do gory wyprostowane. Prxyrosty lekko zwisajace.

Trawa cukrowa ktora mialam bardzo ekspansywna trzy kosze korzenia wykopalam tym razem posadzilam ja w donicy i zadolowałam obok niej rosnie maly krzak choiny kanadyjskiej tak mi sie wydaje po zblizeniu.

Po jewej stronie na zdjeciu o to pytasz? Wyglada na choine w sloncu ksztalt i galazki opuszczone do dolu przyrosty tak samo. Jest gesta pewnie strzyzona.

Rownie moze to byc deren, ale derenia znasz tak to dla mnie wyglada na focie.

Tak Elu pytałam o to z prawej strony, dereń pagodowy chyba jest za nim. Tylko, że choina ma cienkie dosyć igły a te są bardziej grube no i jasny kolor, piękne te drzewko było. Na większości są tabliczki a na tym nie było, zapewne zwiedzającym przeszkadzało Może uda mi się dzisiaj zrobić zdjęcia róż, które nabyłam echhh te chciejstwa Pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 08:53, 04 paź 2017

Do góry
Moze tez tak podejde do zdjec. Czlowiek sie cyka zawsze na tle czegos to tlo ma dobrze wygladac a nie istota na jego tle.

Na mostku gdzie stoisz to duze drzewo to metasekwoja. Charakterystyczny pien kora takie zadziory i pedy z niego wyrastajace do gory wyprostowane. Prxyrosty lekko zwisajace.

Trawa cukrowa ktora mialam bardzo ekspansywna trzy kosze korzenia wykopalam tym razem posadzilam ja w donicy i zadolowałam obok niej rosnie maly krzak choiny kanadyjskiej tak mi sie wydaje po zblizeniu.

Po jewej stronie na zdjeciu o to pytasz? Wyglada na choine w sloncu ksztalt i galazki opuszczone do dolu przyrosty tak samo. Jest gesta pewnie strzyzona.

Rownie moze to byc deren, ale derenia znasz tak to dla mnie wyglada na focie.

Liliowo i kolorowo:) 08:53, 04 paź 2017

Do góry
Mam metasekwoje zaraz sprawdze, czy mam foty w tablecie.

To jest choina kanadyjska obok nuthajskiego. Na tej focie po lewej wyzej jest kawalek sekwoi.
Ptasi gaj 08:31, 04 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Raz miałam śliczne cynie, kwitły do jesieni późnej, a potem nie umiałam zebrać nasion

Ja nie zbieram nasion kupuje w sklepie co roku te same. Sialam jeszcze chryzantemowe nie wiem jak to sie stalo ze nie posiane bardzo ladne tez wysokie, duze kwiaty i geste.
Cynia utrzymuje sie bardzo dlugo. Obcinam do wazonu i znowu nowe wyrastaja. Wazonie stoja nawet 2 tygodnie.
Ogródek Ewy 01:03, 04 paź 2017

Do góry
Na str. 755 - to nie jest gąsienica fruczaka gołąbka. Gąsienice mają barwę jasnozieloną z drobnymi białymi kropkami na całym ciele oraz podłużne białawe linie, które ciągną się po bokach od rogu na końcu ciała do środka tułowia.
Na twoich gąsienicach są linie ukośne.

Oczywiście, że to Zawisak tawulec (Sphinx ligustri. Daję głowę.

Elu na tej samej stronie w ostatnim poście sprawa zielonego żarłoka została już wyjaśniona.
Sherlock Holmes-Renia, rozpoznała go błyskawicznie. Buźka Reniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies