Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mój ogródek 22:52, 30 wrz 2017

Do góry
Też myślałam aby dzisiaj posadzić tulipany i inne wiosenne, ale jakoś mi inne prace długo zeszły i przekładam to na jutro.
Trzeba wykorzystać ładną pogodę bo zawsze sadziłam jak był ziąb okropny.
Ptasi gaj 22:47, 30 wrz 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Miałam kiedyś cisa jak mała zaczęła chodzić to go wyrzuciłam. Własnie przez te kulki czerwone

Pięknie wyglądają, ale są trujące. U mnie pierwszy raz tak obrodził. Wszystko przez te deszcze.
Liliowo i kolorowo:) 18:04, 30 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Odnosnie wiewior w Lazirnkach tez ich od groma. Lataja wszedzie nikogo sie nie boja. Siadasz na lawce to do torby zagladaja czy sa orzech. Takie cwane.

Bedac kilka lat temu w Zakopcu przed moim balkonem rosly duze swierki. Co one na tych swierkach wyprawialy, pierwszy raz widzialsm jak wiewiora lata. Odleglosci 4 m pokonywaly skaczac rozpostarly lapki i lataly.
Kazdego ranka siedzialy na balkonie i czekaly na orzechy.

Nie mam blisko lasu wiec i wiewior nie bedzie.

W sumie to nie wiem skąd się wzięły ale mamy je już kilka lat
Ogród Cioci cz. 3 16:54, 30 wrz 2017

Do góry
Wiem, ze czekacz na plomken klonu z przodu, ale za tym klonem tez klon na przeciw zoltego krzaczka, ladny kolor.

Mialam kilka klonow i juz koniec nie ma mocnych dla nich ciagle sie marnowaly i nie wiadomo z jakiego powodu.

Widzialam mnostwo klonow w arboretum w Rogowie. Cos cudownego, chyba na moim watku sa foty.

Pozdrawiam.

Mam nadzieję że mój klon przetrwa bo uwielbiam jego kolorek
Ogród Cioci cz. 3 16:53, 30 wrz 2017

Do góry
Malgosiu pokazuje to co mam najladniejsze o tej porze w ogrodzie. Krzaki zmieniaja kolory wiec i ladnie sie robi. Malgosiu chce jeszcze posadzic miedzy te berberysy trawe mulinie kupilam 3 tytulem proby jest tam dosyc miejsca.

Zeby tylko mrozu nie bylo to beda dlugo piekne.

Trawki będą tam pasować
Ogród za grosze 16:29, 30 wrz 2017

Do góry
Ewo zaglądam a u ciebie lato. Też pracuje piękna pogoda
Ptasi gaj 13:22, 30 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Aaaaaa...., dlatego nzwałaś go trawą afrykańską. A on Miscanthus sinensis 'Africa', czyli Chińczyk po nazwie. No, pacz pani, jaki mieszaniec

Pięknie się powinien przebarwić niemal na czerwono i to cały z liśćmi, ale pod warunkiem, że ma cały dzień full słońce.

W Łazienkach będę jutro, ale z powodu praca, więc się nie naoglądam. No, może okolice Starej Oranżerii tylko.

Kasia zrobiłam fotę tej Afryki wieczorem wstawię.

Łazienki przechodzą z rak do rak co inna miotla przychodzi to inaczej ....
Ptasi gaj 13:18, 30 wrz 2017

Do góry
Piękna pogoda wiec do pracy. Jeszcze podkaszanie co niektóre rudbekie trzeba już usunąć róże podpisać i takie tam różne prace

Róże pojedynczo jeszcze kwitną.

Jeszcze Łazienki

Skarbonkowy ogródek 00:51, 30 wrz 2017

Do góry
Odnosnie ligustru jest watek choroby i szkodniki moze Mazan pomoze.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 00:48, 30 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Kolejny raz proszę o pomoc

Co za gąsienice zżerają mój ligustr? Próbowałam znaleźć przez grafikę ale wszystkie bardzo podobne.

Przy okazji proszę o rozpoznanie choroby. Sadzonki z zeszłego roku, straciły prawie wszystkie liście. Do tego brązowe plamy.

Joanna opryskaj polysetem nie zaszkodxi a moze pomoc. Nie wiem co to za robaki i gasienice.
Najlepiej jakbys zapytała Mazana na watku choroby i szkodniki ligustra bylam tam przed chwila.
Ogród Ani :) 00:12, 30 wrz 2017

Do góry
Tyle sie naczytalam na watku jak u nikogo do tej pory a to wszystko za sprawa Toszki ktora sypie radami odnosnie ziemi.
Mam lasek pod reka i nie wykorzystuje go.

Aniu tsugi ladnie rosna nie posluchalas z ta rabata rozchodnikowo-rozplenicowa bedziesz przesadzac duze kepy.

Piszesz, ze masz plaze za 2 lata tej plazy nie poznasz.
Ogródek Iwony II 21:01, 29 wrz 2017

Do góry
Masz tez piekny ogrod. Kazdy ma inny bo taki sobie wymyslil, sadzi i przesadza i mysli co by tu zmienic bo gdzies cos widzial pieknego.
Ja po kazdych cichych odwiedzinach ogrodow na forum przez pol nocy mysle jak to skopiowac u mnie, potem wlacza mi sie w mozgu hamulec a kto to bedzie obrabial te wszystkie zmiany.

Wiec coraz czesciej rezygnuje z przebudowy. Zmieniam tylko tam gdzie rosliny slabo rosna.

Elu, masz rację. Przychodzi taki moment, ze czujemy się spełnieni w ogrodzie, zachwycamy się tym, co mają inni, ale nasz ogród też nam się podoba. U mnie na dodatek pojawiłą się świadomość ograniczonego miejsca. Jeśli coś chcę ruszyć, to działa to, jak domino. I musiałabym sporo poprzesadzać. Widziałam twoje trawy, rabata śliczna, marzy mi się taka, ale miejsca brak... Nawet sobie wymyśliłam, ze za kocimiętką mam trochę miejsca na 3 kwitnące trawy. I poszłam do pracy, marząc o trawach w ogrodzie. Jak wróciłam, przestałam marzyć, bo zdarzyło się coś, co sprawiło, że od teraz już nie mam tego miejsca. Ale o tym napiszę za chwilę

Dalam sie podpuscic na wiosne byl szal na kupowanie roslin przez internet na forum. Tez kupowalam w nadmiarze i rosliny slabo rosna bo przychodzilo takie byle co a pozniej za miesiac w tej samej cenie w szkolkach o wiele ladniejsze rosliny mozna bylo kupic.

Takie moje rozmyślania na temat chciejstwa.

Ja rok temu zamówiłam trawy przez internet. Też były mniejsze, niż stacjonarnie kupowane ... ale ładnie ukorzenione, co sprawiło, że szybko nabrały masy.

W tym roku kupowałam z bardziej sprawdzonego źródła. Czasami nie mamy wyjścia, nie wszystko jest dostępne stacjonarnie. Dziś chciałam, by M będąc w mieście wjechał do szkółki i kupił mi jednego ML, bo brakuje mi na rabacie. Liczyłam na wyprzedaże jesienne, a były straszne ceny. Dzwonił i ostatecznie nie kazałam kupić. Wiosną, jak moje ruszą, podzielę, a jak nie ... zamówię tam, gdzie w tym roku. Przyszły piękne ML i Gracilimusy

Ptasi gaj 19:17, 29 wrz 2017

Do góry

Elu trawiasta zachwyca
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:22, 29 wrz 2017

Do góry

Pani Elżbieto
Niewiem czy chce Pani ludzi wprowadzić w błąd ale ma Pani takie wpisy :

Taką wertykulacje przeprowadza sie w sierpnie pod koniec a w polowie wrzesnia nawozisz nawozem jesiennym.

Dopiero robilismy wertykulacje na wiosne i tak robimy do tej pory nigdy nie robilam w sierpniu czy jesienia.

Jeżeli nigdy Pani nie robiła w sierpniu to proszę nie sugerować ludziom aby robili wertykulacje w sierpniu skoro nigdy Pani tego nie robiła w sierpniu i na jesień .
Jesteśmy na tym forum aby sobie pomagać a nie gdybać.
Jeżeli coś żle doczytałem czy zrozumiałem proszę moderatora o usunięcie tego postu.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 17:54, 29 wrz 2017

Do góry
Aurelia. Też tak robię zaglądam i.obserwuje dużo wątków. Też. Się. Dużo wpisuje ale też dużo ogrodniczej ma mój wpis gdzieś wiec juz nie liczę na.odwrotna wypowiedź i pomijam milczeniem.

Przyszłam się pokajać! Elu, ja Twój watek poznałam, zanim wpisałaś się u mnie. Ze wspomnieniem swoim o takiej orce na ugorze jak u mnie . Trochę mnie życie sponiewierało pozaogrodowo i ciągle czasu brak. Ironią jest to, że czytam Twój wątek na bieżąco, a słowa z siebie nie wydałam. Przepraszam!
Edit: Nie napisałam przecież, że pięknie masz! Też tak chcę!
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:18, 29 wrz 2017

Do góry
marcin544 napisał(a)

A jak ktoś nie przeprowadził w sierpniu to ma czekać do wiosny ?
Ja jutro wertykuluje bo nie chce aby siano gniło sałą zime

Jak nie chcesz siana trzymac to wertykuluj wolna wola.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:16, 29 wrz 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Mam pytanie-po skoszeniu trawnika-dojrzałam dosyć sporo filcu i suchawej trawy-chcę to zwertykulować ( trawnik do tej pory nie miał takiego zabiegu,bo był młody). Czy jeśli przy deszczach nie zdążyłam nawieźć jesiennie trawnika-mogę to jeszcze zrobić?Zaraz po wertykulacji?
Czy tylko nawieźć?[/quote

Kasiu mam trawnik cztery lata mialam z nim problemy w pierwszym roku, bo byl siany koniec czerwca a pozniej przyszly upaly i trwaly i trwaly. Natrysi z woda chpdzily 3 razy w ciagu dnia robila sie skorupa bo slonce wysuszalo trawa nie miala sily sie przebic wschodzila przeroznie. Jak zeszla zaczela zolknac, cyrk na kolkach z tamtrawa. Skosilismy po skoszeniu zmiana na lepsze. W pierwszej polowie wrzesnia dalam nawoz jesienny trawa po dwoch tygodniach nie do poznania tak rosla, ze kosilismy co tydzien.

Wiosna nie wertykulowalam 2x nawoz wiosenny kwiecien i czerwiec rosla szybko.
Nie wertykulowalam byl filc ale machnelam reka. Dopiero robilismy wertykulacje na wiosne i tak robimy do tej pory nigdy nie robilam w sierpniu czy jesienia.
Mam trawnik jak dywan i zielony nie zolty. Ciety na 5 lub 6 cm kosiarka traktorkiem. Ja mam trawnia duzo wiec wychodze z zalozenia, po co wertykulowac ja wiosna tez trzeba. Trawa gnije wtedy jak sie chodzi po niej w zimie.
Jezeli gnije zima to cos nie tak bylo z siewem jesiennym.

Kazdy robi tak jak uwaza jezeli ktos sie pyta to radze a jak zrobi to juz jego sprawa.

Pozdrawiam.
Ogród Cioci cz. 3 16:52, 29 wrz 2017

Do góry
Wiem, ze czekacz na plomken klonu z przodu, ale za tym klonem tez klon na przeciw zoltego krzaczka, ladny kolor.

Mialam kilka klonow i juz koniec nie ma mocnych dla nich ciagle sie marnowaly i nie wiadomo z jakiego powodu.

Widzialam mnostwo klonow w arboretum w Rogowie. Cos cudownego, chyba na moim watku sa foty.

Pozdrawiam.
Ogród Cioci cz. 3 16:41, 29 wrz 2017

Do góry
Malgosiu pokazuje to co mam najladniejsze o tej porze w ogrodzie. Krzaki zmieniaja kolory wiec i ladnie sie robi. Malgosiu chce jeszcze posadzic miedzy te berberysy trawe mulinie kupilam 3 tytulem proby jest tam dosyc miejsca.

Zeby tylko mrozu nie bylo to beda dlugo piekne.
Ptasi gaj 16:13, 29 wrz 2017

Do góry
Bylam dzisiaj w Lazienkach jeszcze liscie na drzewach nie źołkna, trawki tez sa piekne. Mnóstwo wycieczek zagranicznych.

Myslicie, ze spaceruje sobie, ale te spacery z musu z corka.

Bluszcz przepiękny zimozielony. Ten bluszcz pnie sie po bardzo duzej akacji. Pszczół na nim odgromowa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies