Ewidentnie widac, ze to mijanka przy nawozeniu. Jestes przewrazliwiony. Podsiej jeszcze raz te mijanki na jakims kawalku i zobaczysz ze nierownomiernie rozsypales nawoz.
Jezeli siejesz recznie to rozrzucaj duzym rozmachem i krzyzowo. Tzn najpierw rozsiewasz w jedna strone nawoz caly trawnik np po szerokosci a potem w druga strone po dlugosci. Kilka razy posiejesz to sie wyrobisz w recznym sianiu.
Widac, ze brales nawoz do garsci szedles i rozsypywales kolo siebie i wyszly ci kupeczki ciemne.
Gdzie mieszkasz ze w calej Polsce leje a ty podlewasz.
W pierwszym roku to roznie bywa z trawnikiem dopiero jak przezimuje to mozna cos powiedziec o jego kondycji.
Jest to bardzo wysokie pH nawiez go nawozem jesiennym teraz. Nastepnie jak popada snieg lub wcaesna wiosna posyp go wopnem granulowanym lub kreda malarska jest tansza obnizy ph.
Czy ta trawnik przypadkiem nie jest na podmoklym terenie tak mi sie wydaje? Jezeli tak to zrob drenaz trawnika.
Piękna pogoda trzeba wykorzystać słoneczko. Przez te deszcze na zbierało się dużo różnych prac. Zaczyna się grabiemie liści.
W zeszłym roku o tej porze były upały które zakończyły się ostatniego września potem lało i było zimno. Liście wygrabiałam w połowie listopada.
Powiedziałaś wszystko. Ze swojej strony dodam, że jesienne ochłodzenie wiąże się nierozerwalnie ze wzrostem wilgotności, a to ze skracającym się dniem (grzyby to uwielbiają) daje idealne warunki do rozwoju grzybom. Dlatego mamy wysyp grzybów nie tylko w lesie, ale przede wszystkim w ogrodach.
Witam. Przynajmniej na tym drugim to grzyb. Ale moze Mazan sie wypowie.
Pewnie tez Topsin i previcur doradzi bo to najlepsze środki.
Czasem chodzac po supermarketach widze jak ludzie sie rzucaja na iglaki. A tam sprzedawcy malo zorientowani jak trzeba sie z nimi obchodzic, albo rosliny sa przelane albo zasuszone. Na paletach roslina na roslinie wystarczy ze jedna zagrzybiona potem przechodzi na reszte.
U mnie tez tuje traca igly opryskalam w niedziele i czekam. U moich to wyglada na oczyszczanie sie.
Wielkie dzięki za radyPrzydadzą się na póżniej bo z ta choina się pożegnałam. Jakoś zabrakło mi cierpliwości a wyglądała na zupełnie suchą.Straszyła. Rosnie już na jej miejscu nowa i ma się dobrze
Nawiasem mówiąc miała u stóp linie kroplująca i cień więc nie wiem co jej zaszkodziło.
Odnosnie wiewior w Lazirnkach tez ich od groma. Lataja wszedzie nikogo sie nie boja. Siadasz na lawce to do torby zagladaja czy sa orzech. Takie cwane.
Bedac kilka lat temu w Zakopcu przed moim balkonem rosly duze swierki. Co one na tych swierkach wyprawialy, pierwszy raz widzialsm jak wiewiora lata. Odleglosci 4 m pokonywaly skaczac rozpostarly lapki i lataly.
Kazdego ranka siedzialy na balkonie i czekaly na orzechy.
Witam. Nie wiem czy temat choiny aktualny. Mam 15 choin i mialam z nimi rozne problemy obecnie juz duze i maja sie bardzo dobrze.
Choina przede wszystkim musi miec mokro jest to drzewo bagniste. Moim zdanie jest przesuszona i opadly jej igly. Zobacz czy ten suchy odrost jest zywy czy suchy, jezeli zywy to wypusci jeszcze na koncach igly jezeli suchy to trzeba go wyciac i opryskac przeciwgrzybowym dobrze by bylo opryskac go polysectem od robactwa.
Po jakiego grzyba ci ta wertykulacja teraz jak bedziesz ja robil wiosna - Piotrek. Najwyzej wiosna bedziesz mial wiecej siana.
Taką wertykulacje przeprowadza sie w sierpnie pod koniec a w polowie wrzesnia nawozisz nawozem jesiennym.
Tez mam filc, trawe piekna jutro bedziemy nawozic jesiennym.