Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 23:45, 06 wrz 2017

Do góry
Daria też się zainteresowałam prowadzeniem winorośli. U mnie 3 szt winorośli. 2 winogrona kwitły a jedno nie nie wiem dlaczego. Zobaczę w przyszłym roku.
Wiedziałam, że winogrona rodzą na pędach zeszłorocznych, ale nie wiem jak je obcinać z tym mam problem.

Mam winogrono jedno granatowe (2 rok u mnie) obrodziło w tym roku bardzo obficie ale ma małe kuleczki smaczne niesamowicie. Nie obrywam gron, bo chodzę i obżeram jak nie mam słodyczy w domu.
Drugie też dobre ale białe bardzo smaczne. Mój eM póścił go na drewutnie i chciałby aby obrosła tym winogronem wkurzam się bo nie da go obciąć.
I pewnie dlatego sa takie małe owoce.
Piszesz jak pęd po ziemi się tarza można go ukorzenić, ale czy z niego wyrośnie takie samo winogrono?

Czytałam kilka razy ten twój opis ale nie kumam. "Łoza" to pęd z którego mają wyrastać młode pędy, czy "łoza" to pęd na którym rosną juz kiście.

Jeszcze poszperam w necie aby skumać o co chodzi z tym cięciem.
Moim odwiecznym marzeniem było zawsze aby uprawiać winogrona mam nadzieję, że mi się uda.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:22, 06 wrz 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Uwielbiam grzyby i z jajecznicą , mniam.
Byłam wczoraj na grzybach, uzbierałam trochę i zjedliśmy do ziemniaków bez mięsa ( tak specjalnie żeby użyć tych grzybów), mniam.
Może jutro z rana polece jeszcze bo uwielbiam na śniadanie do jajecznicy
U mnie też pada , nawet teraz słyszę .

Jadąc z działki ok. godz. 15.oo widziałam grzybiarzy jak z lasu wynoszą kosze z grzybami. To jednak jest po co wchodzić do lasu. Kiedyś lubiłam bardzo zbierać grzybki co prawda nie rozpoznaję ich ale maślak, kozak i borowik to rozpoznaję.
Od kiedy mam na działce to się cieszę, bo szybko nazbieram ale to obieranie potem to niezła zabawa. Paluchy nawet cytryna tego nie wyczyści całe brązowe w rękawicach się nie da.
Jajecznica najlepsza na maślakach i kurkach.
Ogród z uśmiechem 23:16, 06 wrz 2017

Do góry
Jolu czegoś nie rozumiem, czy to nowości powojnikowe, czy nowe kupiłaś dla siebie.
Jak te powojniki się nazywają.
Liliowo i kolorowo:) 23:05, 06 wrz 2017

Do góry
Dziesięć lat to szmat czasu i dla ogrodu i dla człowieka.
Sęk w tym, żeby zawsze dobrze wyglądać mieć w genach młodość.
Nie widziałam ciebie, ale ufam Kindzi ze tak jest, że dobrze wyglądasz a jeszcze jak sama tak twierdzisz, że nie jest tak źle to czego chcieć więcej.

Tak trzymać fota jak z romansu.
Mirkowy ogród (początki) 22:49, 06 wrz 2017

Do góry
Przeczytałam o tej surmii. Nie lubi wiatru, przesadzania, lubi wilgotna ziemie. A u mnie została przesadzona, rośnie na przeciągu i latem ma nie za bardzo wilgotną ziemie, więc ma wszystko to czego nie lubi. Więc muszę się dostosować do niej podlewać często, nie przesadzać i czymś osłonić.
Ogrodowe kreacje 22:40, 06 wrz 2017

Do góry
Mirka po ile płaciłaś i ile szt. w opakowaniu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:39, 06 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka czy ja u Ciebie oglądałam pięciorniki białe? Jeżeli tak to jak kwitły u ciebie w tym roku. U mnie żółte i różowe w tym roku kwitły bardzo obficie po przycięciu. Widocznie rok mokry i bardzo im to pasuje.
Tyle tego wszystkiego, że już nie ogarniam co u kogo oglądałam więc pytam.

Pokrój róży. Mam kilka "bonica", ale nie specjalnie jestem zadowolona właśnie z ich pokroju kwiaty piękne ale te badyle wyrastające mnie denerwują. Wyrastają po 1,5 metra i kwitną co z tym zrobić.

Też mam 4 hortensje pnace ale jeszcze nie kwitną ok. 1 m. Jedna płoży się po pniu sosny. 3 szt. przy altanie. Twoja to już dorosła i dorodna.

Ja też nie wiem co gdzie

Tak pewnie u mnie widziałaś pięciorniki - u mnie w tym roku nie kwitły specjalnie ciekawie - w ub roku lepiej a rok u mnie był raczej suchy - w lecie była susza opady mnie omijały.

Boniki nie są różami okrywowymi - nie mam - co zrobić ? zerwać do flakonu
4 hortensje to dużo - to spore krzaczyska ale wolno rosną.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 06 wrz 2017

Do góry
Mirka czy ja u Ciebie oglądałam pięciorniki białe? Jeżeli tak to jak kwitły u ciebie w tym roku. U mnie żółte i różowe w tym roku kwitły bardzo obficie po przycięciu. Widocznie rok mokry i bardzo im to pasuje.
Tyle tego wszystkiego, że już nie ogarniam co u kogo oglądałam więc pytam.

Pokrój róży. Mam kilka "bonica", ale nie specjalnie jestem zadowolona właśnie z ich pokroju kwiaty piękne ale te badyle wyrastające mnie denerwują. Wyrastają po 1,5 metra i kwitną co z tym zrobić.

Też mam 4 hortensje pnace ale jeszcze nie kwitną ok. 1 m. Jedna płoży się po pniu sosny. 3 szt. przy altanie. Twoja to już dorosła i dorodna.
Ptasi gaj 22:24, 06 wrz 2017

Do góry
c.d.

Po prawej amarantus namoknięty schował się między cynie.

Ptasi gaj 22:13, 06 wrz 2017

Do góry
c. d. deszczowych roślin

modrzew na końcu każdej igły kropelka wody

Ptasi gaj 22:10, 06 wrz 2017

Do góry
c.d.

proso krople wody jak kryształki

trawa afrykańska

Ptasi gaj 22:07, 06 wrz 2017

Do góry
Oj pada ciągle nie jest to ulewa ale raz mży raz pada solidnie.

Jest wszystko bardzo namoczone. Trawy sie do ziemi schylają pod ciężarem wody. Pięknie to wygląda ale mogą się połamać.

Rozplenica

Ogród z łezką II 20:37, 06 wrz 2017

Do góry
Kasiu zobacz na moim wątku i rozpoznaj o którą różę ci chodzi bo zgłupiałam i pokazuję 3 szt.

Ta piękna róża Alchymist ma taką dolegliwość. Widzisz nie wszystko złoto co się świeci. Bardzo bym ubolewała nad nią jak by tak chorowała na grzyba.
Ptasi gaj 20:32, 06 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Te czerwoniaste pióropusze tego miskanta...miodzio!!!!!!!!!!!

Ta różowa upakowana róża cudna, ja też poproszę o nazwę

Kasiu chyba ciebie nie zrozumiałam pokazuję trzy róże, która to ta "róża cudna".

Więc ta jest NN

Poniżej róża - Rosengräfin Marie Henriette - czy to ta upakowana.

I jeszcze jedna też bardzo ładna nazywa się "Beverly" dwie foty obok

Wszystkie trzy powyżej są bardzo ładne kwitną non stop aż do zimy. Ta środkowa jeszcze w grudniu zeszłego roku kwitła pączków miała od groma, ale było za zimno nie mogły się rozwinąć więc ścięłam do wazonu w domu się rozwinęły.
Jeszcze mam 3 krzaki róży różowej ale od wiosny tego roku już kwitła nazywa się "Oliwia" sprawdź w necie to zobaczysz.

Więc Kasiu napisz o którą ci chodzi.

Anna i Ogród 20:30, 06 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
zalezy co, byliny teraz, trawy na wiosnę. niewiem jak jest z krzakami i drzewami ale drzewa chyba też jesień

Jeżeli krzewy i drzewa są w donicy to można sadzić przez cały rok.
W baletach bez donicy wrzesień to najlepszy okres dla krzaków i drzew do sadzenia.
Trawy zależy które, nie wszystkie wypuszczają źdźbła wiosną, sporo traw dopiero w czerwcu. Jeżeli w donicy to można sadzić. Moim zdaniem najlepszym terminem do sadzenia traw jest sierpień/wrzesień. Wiadomo co jest w donicy i gdzie posadzić.

Aniu grzybki swoje, swoje, jajecznica smaczna na grzybkach maślaczkach.
Jutro jadę znowu pozbierać maślaczki.

Czyli jakby nie patrzeć lepiej przesadzić teraz. Zobaczymy. Może namówię eMa na małe prace ogrodowe
Ptasi gaj 20:20, 06 wrz 2017

Do góry
Usiadłam do komputera i piszę. Byłam dzisiaj na działce jest bardzo mokro od kilku dni pada nie jest to deszcz ulewny ale pada.
Mam grzybów dużo. Grzyby tak przesiąknięte wodą, że jak zebrałam do miski i odstały trochę bo przywiozłam do domu aby je obrać to woda się z nich skropliła. Już obrane ale bardzo źle sie obierały bo to maślaki i śliskie jak cholera ale smaczne. Jutro będzie jajecznica na maślakach i resztę suszy się w piekarniku na dwóch blaszkach.

Taki urodzaj aż serce się raduje jak się patrzy w trawę. Są też kozaki i to sporo ale wszystkie robaczywe

Bardzo, mokro ale to pięknie wygląda kropelki na igłach świerków a tutaj na pajęczynie

Ogród Cioci cz. 3 10:26, 06 wrz 2017

Do góry
Małgosiu bardzo ładne domeczki to z brzozy nakręcone otwory tak?

Biorę wiertarkę i też takie porobię aby owady miały się gdzie skryć przed zimą.
Już zrobiłam miejsce dla żab bo okazuje się, że żabki zimują zakopane w ziemi. Mają swoje miejsce przy oczku gdzie najwięcej przebywaja i tam im ziemię spulchniłam.

Dokładnie z brzozy.Najlepiej jak już sezonowana,podsuszoną i nawiercone grubym wiertłem
Ptasi gaj 09:44, 06 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Powiem Ci, że też się zastanawiałam jak sobie z bieluniem radzisz na co dzień bez wody. Kiedyś miałam wielgachny balkon i na balkonie miałam wielkiego cytrynowego, pięknościowca. M targał go co roku do i z piwnicy...i obiecałam sobie, że jak już się na stałe do Pszczyny przeprowadzę, to muszę znowu go mieć. Cudownie pachnie...

To czekam bardzo cierpliwie na nazwę tej różowej piękności, nie zapomnisz?

Kasiu dostalam od znajomej kilka lat temu jeden patyk jesienia i trzymalam go przez zime w wodzie wypuscil krzenie przesadzilam do ziemi. Trzymalam tez na balkonie, urosl duzy obciachalam go wstawilam do garazu. Nastepnego roku wywiozlam na dzialke i tak rosl przez kilka lat w cieniu na dzialce. Kwiaty marne liscie oblatywaly podlewalam ale to wszystko malo, wic mialam dosyc wyrzucilam a on sie w zeszlym roku odrodzil. Jak przymarznie znowu go ciachne i wstawie do garazu.
Popatrz jaka sila do zycia.
Ptasi gaj 09:34, 06 wrz 2017

Do góry
Moze dzisiaj pojade musze grzybobranie zrobic pada to beda grzybki szkoda, aby robactwo zjadlo. Rybki nakarmic, poglaskac bardzo sie ciesza.
No i popatrzec w kazdy kat co sie dzieje.
Szaro buro i ponuro u nas.
Lubię go :) 09:10, 06 wrz 2017

Do góry
Swierki ser się są niezawodne ani robactwo ani choroby y się nie czepiają.
Mam ich sporo, ale s różne wąskie i rozlozyste.

Obrabiać szmat areału

ja mam dostęp (blisko szkółka z takimi) z gatunku wąskie i takie sadzę, ale właśnie wybieram te najwęższe, jakoś takie podobają mi się najbardziej. A one i tak rozejdą się trochę na boki.
Ogólnie serby są piękne !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies