Elu
u mnie świecznica rosła w innym miejscu pod orzechem w cieniu i kwitła wcześniej. Wiosną ją przesadziłam jak zrobiłam skarpę za domem. Nie wiem czy to ten powód, że kwitnie dopiero teraz czy sprawka wiosny i aury. U mnie wszystko w tym roku opóźnione i nie wszystkie rośliny powtarzają kwitnienie a niektóre z kolei oszalały i kwitną trzeci raz

.
Trzcinniki są u mnie 2 rok i zdobyły moje serce, są przepiękne

. Miskanty do pięt im nie dorastają jeśli chodzi o grację, wdzięk i elegancję

.
Odnośnie donic wszystko napisałam u Ciebie w wątku. W razie wątpliwości pytaj.
Przepis na nalewkę każdą zgodnie z zasadami starych mistrzów:
I. Sporządzić nalew - owoce zalać alkoholem max. 60%, mocniejszym nie wolno, bo zamyka ściany komórek owoców i utrudnia wydobycie smaku i aromatu z owoców.
II. Po ok. 6 tygodniach zlać nalew i dobrze zakręcić.
III. Pozostałe owoce zasypać cukrem lub zalać miodem (może być scukrzony - rozpuści się) też na min. 6 tygodni. Ilość bierzesz taką jaką chcesz uzyskać słodycz. Moje nalewki są półsłodkie. Na 1 litr alkoholu biorę "na oko" mniej niż 1/2 l miodu a cukru 1 szklankę.
IV. Zlać syrop i połączyć z nalewm.
V. Odstawić na 6 min. miesięcy, by nalewka dojrzała. Podobno im dłużej stoi tym jest lepsza. I to jest najtrudniejsze w całej produkcji tego boskiego napoju

. Przechowywać w niezbyt ciepłym i ciemnym miejscu.
Ja nie filtruję nalewek

. Chociaż pigwówkę, gdyby nie była klarowna przeleję przez lejek wyłożony watą bawełnianą.
Do owocowych nalewek nie dodaję żadnych ziół i przypraw.
Owoce zalewam surowe i w całości, nie rozgniatam i nie miażdżę ich, nie podgrzewam i nie gotuję. Wyjątkiem jest nalewka na orzechach i pigwie, gdzie owoce drobno kroję. Moje nalewki mają być na zdrowie

.
Zbieraj pigwę, dla Mai zrób sok do herbaty albo do wody, jest przepyszny i ma duuuuuużo wit C.
Wystarczy pokroić owoce i układać warstwami w słoiku przesypując cukrem albo zalać miodem. Po 2-3 dniach wstawić słoik do lodówki i sok jest już gotowy do picia. Owoce wykorzystasz do pieczenia, można dodawać do herbaty. Można przesmażyć i zrobić konfiturę. Można natrzeć mięso przed pieczeniem - drób.