Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród na glinie 23:43, 12 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Nareszcie popadał u mnie deszcz. W studni woda podniosła się o 2 m.

Ale się cieszę razem z tobą z tego dedzczu
Ogród na glinie 23:30, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosia, chyba z deszczu dziś nic nie będzie

czytaj 2 posty wcześniej
Ogródek Iwony 23:23, 12 sie 2015

Do góry
Violu - ładne Byłam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:22, 12 sie 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Parę dzisiejszych fotek Może najpierw Ascot - królowa mojego ogrodu Po zwalczeniu mszyc już jej nic nie dolega Nie boi się ani deszczu ani słońca

ładna z niej panienka
A rozplenice potrafią być wielkie
Ogródek Ewy 23:22, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, to się wstrzymaj. Nasionka stipy ci zbiorę i wyślę, w lutym sobie wysiejesz plantację i nie będziesz kasy wydawać. Jest już sierpień, to wiesz. A jak różyczki się rozrosną, to ta stipa tam fajnie by wyglądała. Łuki przy różach ma tylko stipę
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386206648/
U Szmitów doniczka stipy kosztowała 12 zł. A z wysiania ja miałam 100 siewek z pudełka po lodach. Pierwszy raz siałam. Nie wierzyłam, ze mi się uda. Pikowałąm po dwie. A teraz zobacz:

Chcesz powiedzieć że tę kępy porosły z dwóch cieniutkich jak igła flac(y)? (nigdy nie wiem jak jest poprawnie)
Wyglądają bajecznie, szkoda tylko że co rok trzeba je wysiewać, bo chyba nie zimują?
Kochana jesteś, jeśli nic nie wymyślę, a pewnie nie wymyślę to poproszę Cię o kilka nasionek.
Ogród na glinie 23:17, 12 sie 2015

Do góry
Gosia, chyba z deszczu dziś nic nie będzie
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 23:15, 12 sie 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)

Z ostatniej takiej "wycieczki" przywiozłam sobie róże i astry, niestety nie zdążyłam ich posadzić, bo nadciągnęła fala upałów. Boję się, że rośliny mi się ugotują.

Witaj Haniu. Lepiej im by było w ziemi. Dobrym sposobem na wsadzenie ich do gruntu jest najpierw zamoczenie roślinki z doniczką we wiadrze z wodą, wykopanie dołka, wsypanie na dno kompostu, wsadzenie roślinki, zasypanie ziemią wymieszaną z kompostem - kompost dłużej trzyma wilgoć i obwite podlanie. Roślinki w tej ziemi mniej się będą gotować, niż w doniczkach. Tylko świeżo posadzone roślinki trzeba codziennie podlewać. Po jakimś czasie wypuszczą korzonki włosowe, którymi będą chłonąć wodę większą powierzchnią. Warto też dać mikoryzę do dołka w korzonki. Czytałam o tym na forum, choć sama nie stosowałam jeszcze
Roślinki będą wdzięczne
Do raju daleko - u Ewy 23:12, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Lepiej im by było w ziemi. Dobrym sposobem na wsadzenie ich do gruntu jest najpierw zamoczenie roślinki z doniczką we wiadrze z wodą, wykopanie dołka, wsypanie na dno kompostu, wsadzenie roślinki, zasypanie ziemią wymieszaną z kompostem - kompost dłużej trzyma wilgoć i obwite podlanie. Roślinki w tej ziemi mniej się będą gotować, niż w doniczkach. Tylko świeżo posadzone roślinki trzeba codziennie podlewać. Po jakimś czasie wypuszczą korzonki włosowe, którymi będą chłonąć wodę większą powierzchnią. Warto też dać mikoryzę do dołka w korzonki. Czytałam o tym na forum, choć sama nie stosowałam jeszcze
Roślinki będą wdzięczne

Część roślin, które jeszcze nie wsadziłam do ziemi zakopałam z doniczkami w tymczasowym miejscu.
Do raju daleko - u Ewy 23:02, 12 sie 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)

Z ostatniej takiej "wycieczki" przywiozłam sobie róże i astry, niestety nie zdążyłam ich posadzić, bo nadciągnęła fala upałów. Boję się, że rośliny mi się ugotują.

Lepiej im by było w ziemi. Dobrym sposobem na wsadzenie ich do gruntu jest najpierw zamoczenie roślinki z doniczką we wiadrze z wodą, wykopanie dołka, wsypanie na dno kompostu, wsadzenie roślinki, zasypanie ziemią wymieszaną z kompostem - kompost dłużej trzyma wilgoć i obwite podlanie. Roślinki w tej ziemi mniej się będą gotować, niż w doniczkach. Tylko świeżo posadzone roślinki trzeba codziennie podlewać. Po jakimś czasie wypuszczą korzonki włosowe, którymi będą chłonąć wodę większą powierzchnią. Warto też dać mikoryzę do dołka w korzonki. Czytałam o tym na forum, choć sama nie stosowałam jeszcze
Roślinki będą wdzięczne
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:54, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja jakoś po nawożeniu kompostem mam same obsługowe rabatki. Chyba był za świeży, albo jakieś nasionka się zawieruszyły, bo co ja nie mam na rabatkach - wczoraj wykopałam dwa ziemniaki - zostawiłam jeden krzaczek z obierki wykiełkowany jako eksperyment
I ciągle pielę

Iwonka przerabiałam to, myślałam w tamtym roku, że się zapłaczę z tym plewieniem. Jakoś temat chwastów opanowałam, ale koper i pomidory koktailowe mam nawet w tym sezonie wszędzie, gdzie był dawany kompost Niektóre zostawiłam bo są ładniejsze od tych wysiewanych w domu Teraz zdecydowanie bardziej patrzę na to co wrzucam do skrzyni i roślinki chyba większe bardziej zagłuszają chwasty już, a nie odwrotnie. Przynajmniej na starych rabatkach
Moja codzienność - ogród Oli 22:53, 12 sie 2015

Do góry
Nie wiem, które fotki najładniejsze. Wszystko takie ach, och, zapinowane
Dziś przyglądnęłam się ładnie rozrośniętemu panu baronowi i miskantom ML. Mają już drugi sezon - ładnie sobie radzą
Ogród z widokiem na jezioro 22:42, 12 sie 2015

Do góry
Dzieci zajmują sporo czasu. To twoje własne ?
Pozdrawiam Jolu
Piękna anabelka u ciebie
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:37, 12 sie 2015

Do góry
Ja jakoś po nawożeniu kompostem mam same obsługowe rabatki. Chyba był za świeży, albo jakieś nasionka się zawieruszyły, bo co ja nie mam na rabatkach - wczoraj wykopałam dwa ziemniaki - zostawiłam jeden krzaczek z obierki wykiełkowany jako eksperyment
I ciągle pielę
Ogródek Iwony 22:32, 12 sie 2015

Do góry
Co do liatry - dopiero dziś doczytałam, ze ma bulwy. jak wysadzałam z doniczki, to tego nie zauważyłam. To była ładnie rozrośnięta bryła korzeniowa
Ogródek Iwony 22:31, 12 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Ja mam co metr dokładnie wszędzie tj w żwirku przy podjeździe, altanie i z jeżówkami na tyłach

Weszłyby w takiej sytuacji dwa miskanty pomiędzy drzewkami, w plecach. Dzięki
Ogródek Iwony 22:27, 12 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Już 4-ro letnia Perovskia jest sporym krzaczkiem ok. 1m średnicy.

Toszka, dzięki za info, ale ta wielkość mnie zdziwiła. I dobrze i źle. Po prostu potrzebne jej miejsce
Przesadzana długo się zbiera i słabo kwitnie
Ogródek Ewy 22:22, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, to się wstrzymaj. Nasionka stipy ci zbiorę i wyślę, w lutym sobie wysiejesz plantację i nie będziesz kasy wydawać. Jest już sierpień, to wiesz. A jak różyczki się rozrosną, to ta stipa tam fajnie by wyglądała. Łuki przy różach ma tylko stipę
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386206648/
U Szmitów doniczka stipy kosztowała 12 zł. A z wysiania ja miałam 100 siewek z pudełka po lodach. Pierwszy raz siałam. Nie wierzyłam, ze mi się uda. Pikowałąm po dwie. A teraz zobacz:

Zgadzam się, stipa z własnego wysiewu starczy na cały ogródek
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:37, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Chyba nie będzie w tym roku złotej, polskiej jesieni.

Polska to może nie. Raczej pustynna. Klimat się zmienia. Pokropiło z nieba w dzień przez 10 minut. Musiałam i tak podlać co nieco...
Ogródek Iwony 21:33, 12 sie 2015

Do góry
Perovska nie lubi być przesadzana.
Znalazłam artykuł Danusi o liatrze w portretach roślin. Wkleję za pół godziny linka, jak odpalę kompa

edit: oto artykuł wart przeczytania. Wszystko w jednym miejscu
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/273-portrety-roslin-liatris-spicata
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 21:23, 12 sie 2015

Do góry
Opatuliłaś donice profesjonalnie. Jak należy, a może lepiej

Ja obstawiam, że w ogrodzie będą linie proste. Chociaż to trudniejsze, niż łuki. Nasadzenia zobowiązują wtedy do prostoty i powtarzalności. Choć ja łamię niektóre zasady. Ważne, by robić tak, aby tobie się podobało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies