Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Trawnik z rolki 21:15, 18 sie 2017

Do góry
No to po kłopocie. Nic mu nie będzie, chyba że trąba powietrzna go poderwie albo huragan. Mają być. Przytwierdź szpilkami do gruntu.
Chwasty w trawniku 21:14, 18 sie 2017

Do góry
Stosować herbicyd, bo będziesz miał zapewne chwastnicę, poczytaj tutaj o niej, to zmora siania.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:12, 18 sie 2017

Do góry
Rady, żeby nie rosło to tylko Kopciuszka zatrudnić żeby przebierał ziarnka piasku i nasiona chwastnicy. Innej rady nie ma. Nasiona w glebie były, więc chwasty tak czy inaczej wyrosną. Taki urok braku ugorowania terenu przed siewem.
Berberys - Berberis 11:09, 18 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja m.in. dawałam mu ten medal Też go mam.

Ooooo, to tym bardziej się cieszę, że go zakupiłam Danusiu, a co do niego będzie pasować? Mam taka rabatkę z 70 cm i mam dylemat, co dać mu do towarzystwa

Ps. Już go dostałam, jest piękny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:43, 18 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uaktualniłam zdjęcia w wizytówce do maja. Od maja nie mam ani jednego nowego zdjęcia
ogrodu nie tylko bukszpanowego

Dlaczego Danusiu?
Przecież tak lubisz fotografować.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:29, 18 sie 2017

Do góry
Ja bym dosiała po wzejściu bo może się okazać, że i tak ulewa zmyje i dosiewki będą tak czy siak niezbędne. Więc - nie martw się dawką. Podlewaj, czekaj na wschody i pokażesz później co wyszło.

Chwasty i tak wyjdą, będziesz się zmagać jak każdy z tym dziadostwem.
Koszenie pewnie będzie już we wrześniu, ja bym nic nie nawoziła, nawet jesiennym, który jest zalecany jesienią. Tylko podlewaj i potem koś, grab liście, aby nie przykryły trawnika na zimę, bo zgnije.

Wiosną będziesz nawoziła i trawnik ruszy z kopyta.
Pokazuj efekty siania jak będą.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:26, 18 sie 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

o fotkach czytam...a właściwie ich braku czytam

o zwalnianiu się tez czytam

bo, że mało cię Danusiu na forum to widzimy ...trudno raczej nie zauważyć ......nie wiem co myśleć o tych wpisach?...jak je rozumieć? myślałam, że twoja niska frekwencja to okres przejściowy ...a teraz wydaje sie, że nadchodzi nowy początek....

Ale jak mało widzimy? -prześledź posty moje Ratuję Wasze trawniki przede wszystkim Ale po kominkach też chodzę, tylko nie piszę, albo mało

Zwalnianie każdemu się należy kiedyś, kula śniegowa w postaci Ogrodowiska rośnie, aż człowiek nie wydoli w pewnym momencie. Ja w każdym razie przestawiam się na inne tory, o wiele przyjemniejsze i nie ma w tym nic zatrważającego, raczej wszystko jest radosne. Dojrzewam, eliminuję pewne rzeczy, na inne się nie zgadzam, nie biorę wszystkiego co mi się nawinie. Nie robię nic na siłę. Filtruję swoje zajęcia.

Nauczyłam się wiele przez te 7 lat Ogrodowiska Dzięki Wam.
W kamiennym kręgu od początku 09:12, 18 sie 2017

Do góry
GorAna napisał(a)

No masz Bukiet to i ja muszę skopiować, dziś to zrobię Wart publikacji.
Berberys - Berberis 08:57, 18 sie 2017

Do góry
Ja m.in. dawałam mu ten medal Też go mam.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:08, 18 sie 2017

Do góry
Nie, to nie robactwo, to charakterystyczny objaw mniejszej ilości nawozu. Mam nadzieję że to nie przenawożenie. Na to nie wygląda.
Ja bym posypała w tych jasnych miejscach i podlała. Deszcz pada delikatnie, czasem granulki się nie rozpuszczą. Mocniej podlej z węża, aby było widać, że nawóz znika.

A właściwie dobrze się przyjrzyj najpierw - może jeszcze tam leży i się nie rozpuścił. Wtedy tylko podlej, nie dosypuj nawozu.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:06, 18 sie 2017

Do góry
Kordffm napisał(a)
Danusiu dodałem zdjecie powyżej. Wydaje mi się że to perz. Koszenie mu nie bardzo szkodzi bo rozkłada się po ziemi, jak widać na zdjeciu. Wczoraj trochę go wyrwalem bo zaczyna kwitnąć. A może to rzeczywiście nie perz, sam już nie wiem.

To nie perz. Perz ma białe rozłogi podziemne, a to jest zapewne chwastnica.
Trudna do zwalczenia, wyrywaj ją z korzeniami ile wlezie.
Trawnik z rolki 08:04, 18 sie 2017

Do góry
Może się stać. Ulewy są wpisane w sianie trawników na bank.

Proponuję zapoznać się z problemem jaki cię czeka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7045-ulewa-po-zasianiu-trawnika
Ogród z uśmiechem 20:30, 17 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ładnie w twoim ogrodzie. Pokręciłam się w okolicach 600-tki pod koniec. Róże piękne, bardzo

Danusiu, bardzo cieplutko Cię u mnie witam Dziękuję za miłe slowa
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:52, 17 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobrze podlej, nawóz nie dotarł do korzeni. Nie rozsiałaś równomiernie - oto dowód na zdjęciach.
Podlany jest bardzo dobrze, dużo u mnie pada. Spróbuję może tam podreptać w butach z kolcami, posypie piaskiem, bo może ziemia zbyt zbita tam jest...
Już sama nie wiem. Mam tylko nadzieję, że to żadne robactwo...
Ogród Bogusława 14:34, 17 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie zaraza, bo zaraza to raczej choroba grzybowa. To szkodnik - ćma bukszpanowa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa

Wszystko co zżera moje roślinki to zaraza, na pewno nie fachowe określenie ale bardziej obrazowe.
W kamiennym kręgu od początku 11:25, 17 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poukładanie też mnie nadal interesuje. Można mieć i to i to. Idziesz sobie własną ścieżką i to mi się podoba bardzo
Dodam jeszcze, że w tym roku moim odkryciem są dalie Cała kolekcja.

Szefowo, bardzom rada z Twej wizyty
Tak, chodzę jak kot, własnymi ścieżkami
Każdemu to polecam. Wybieranie dla siebie najlepszej drogi to, to co daje nam wolność!
Dalie mam i ja od ubiegłego roku, nie aż tyle co Ty, ale wszystko przede mną.....być może będzie tak jak z tulipanami

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:05, 17 sie 2017

Do góry
piotraudi napisał(a)
Co wybrac any rozluznic ziemie obornik granulowany czy jakis biohumus w plynie mowa o istniejacym trawniku

Nie wiem. Raczej piaskowanie. Najpierw nakłuwanie aeratorem (przyrząd z rurkami), potem rozsypanie piasku, wmiatanie miotłą w dziury.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:04, 17 sie 2017

Do góry
Kordffm napisał(a)
Witam ponownie! 7 tygodni temu posielem trawę, wszystko fajnie trawa rośnie, gęstnieje ale ostatnio zauważyłem że perz się panoszy po moim trawniku. Jest jakiś specyfik żeby to zwalczyć czy wyrywać to cholerstwo ręcznie?

Jeśli to perz, to masz "szczęście". Perz nie lubi koszenia i po jakimś czasie to koszenie trawnika go zniszczy. Ale czy to aby na pewno perz?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:00, 17 sie 2017

Do góry
Dobrze podlej, nawóz nie dotarł do korzeni. Nie rozsiałaś równomiernie - oto dowód na zdjęciach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies