Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trawy niepożądane w trawniku 20:02, 13 cze 2017

Do góry
Szukaj w necie, ale na chwastnicę to może by coś znalazł,a na to cholerstwo raczej nie ma.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:44, 13 cze 2017

Do góry
Zylasty napisał(a)
Witam, już wcześniej pisałem o moich problemach z trawnikiem i chwastnicą. Podjąłem decyzję że będę ją usuwał mechanicznie. Mam teraz mały dylemat: jeżeli usunę chwastnicę - powstaje placek. Będę chciał w to miejsce dosiać trawy ale jak przygotować podłoże? Wkoło młoda, słabo ukorzeniona trawa i nie chciałbym jej uszkodzić przegrabywaniem. Ta sama historia w miejsach, gdzie nie ma chwastów a trawa jest rzadka i wymaga dosiewki. Jak w takich miejscach dosiać trawę bez uszkadzania sąsiednich źdźbeł? Sypać samo ziarno bez przegrabywania?

Posypać nasionami i lekko przesypać ziemią, grabi nie dotykać. Podlac.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:43, 13 cze 2017

Do góry
kamilm87 napisał(a)

Tylko wtedy nie będę mógł zrobić koszenia, żeby nie zniszczyć wschodzącej trawy.

Wschodzącą trawę możesz ominąć nieco. Ja bym kosiła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 13 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, trąbię na przerwę. Leżaczek i wolne popołudnie, co Ty na to?

Popieram, właśnie skończyłam fajny warzywniczek z daliami i kosmosami i aksamitkami
Rozpoznawanie chwastów 19:41, 13 cze 2017

Do góry
No właśnie, trochę determinacji i wszystko się uda.

Ja zawsze staram się usuwać ręcznie, strasznego perzowiska się pozbyłam w ten sposób.
Mata przeciw chwastom 19:40, 13 cze 2017

Do góry
Przed obsadzeniem skarpy trzeba było właściwie ją umocnić specjalną siatką. Teraz skoro przerosła, nic już nie rób. Niech tak będzie bo wszystko się ponadrywa.
Czubajkowy Ogród 19:27, 13 cze 2017

Do góry
Doranma napisał(a)

Magdo, Haniu - dziękuję za odwiedziny Nie wiem, jak mnie tutaj odnalazłyście i to tak szybko, ale jest mi bardzo, bardzo miło

Przeniosłam wątek do działu Nasze ogrody, bo umieściłaś w sprawach technicznych. W tym przypadku tylko ja dotarłam Dlatego umieściłam we właściwym dziale.

Witam osobę ze szczęściem na twarzy ja też je mam
mój ogródek 22:02, 12 cze 2017

Do góry
Jest już wątek mój ogródek, proszę zaproponuj inny tytuł jakiego nie ma
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:49, 12 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nawożenie nawet musisz zrobić, ale po drugim koszeniu. 3 tygodnie to przegięcie nawozić, skoro jeszcze nawet nie kosiłeś. Jaki nawóz najlepszy? nie wiadomo, nikt badań nie robił. Aby tylko nie był na 100 dni ani na cały sezon. Nawóz do trawników.

Zamówiłem nawóz do trawników florovit.
Zrobię nawożenie po drugim koszeniu.

A co z dosiewem trawy w w puste miejsca?
Jutro przyjdzie mi kultywator i chce spulchnić ziemię w miejscach gdzie nie ma trawy i posiać ręcznie trawę.
Tylko wtedy nie będę mógł zrobić koszenia, żeby nie zniszczyć wschodzącej trawy.
Rozpoznawanie chwastów 10:37, 12 cze 2017

Do góry
Nie musisz czekać, skoś i będziesz miał, rób to etapami, po kawałku, w miarę posiadanej skoszonej trawy. Musi być świeża nasypywana.

Opryski nie są rozwiązaniem na wszelkie zło, cudów nie ma.
Chwasty w trawniku 10:36, 12 cze 2017

Do góry
Rozcieńczenie musi być mniejsze niż na opakowaniu. Dobra trawa przygaśnie, ale potem ruszy.

Jednak ja nie o tym środku mówię. Szukaj innego w necie. O tym nic nie wiem. Odważ się na kawałku i zobacz co będzie.
Gwarancja na duże rośliny kopane z gruntu 10:31, 12 cze 2017

Do góry
No właśnie, urąbane korzenie bo nie mieli większej doniczki? Nie chciało się lepiej wykopać?
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 10:29, 12 cze 2017

Do góry

Pomiędzy tujami nic nie powinno rosnąć, bo będzie zabierać im pokarm.

Zaopatrzyć się w narzędzie do dziabania i wydziabywania chwastów, wypielić dokładnie chwasty z korzeniami i nasypać ściółkę z kory. Przez kolejne dwa miesiące usuwać pojawiające się resztki chwastów aż będzie z nimi spokój.

To tyle tylko tyle, albo aż tyle. Na chwasty najlepsze jest pielenie.
Trawy niepożądane w trawniku 10:27, 12 cze 2017

Do góry
Popatrz jeszcze tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=18#post_2

i tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=2
Trawy niepożądane w trawniku 10:24, 12 cze 2017

Do góry
Może to jest kupkówka pospolita, trawa wysoce niepożądana w trawniku, bardzo trudna w usunięciu bo po wycięciu szpadlem z korzeniami powstają głębokie doły, które trzeba uzupełniać ziemią wolną od rozłogów chwastów i dosiewać trawnik szlachetny.

Wycinaj nożem i dosypuj, albo wykopuj z korzeniami.

Co by to nie było, chwastnicą nie jest a jest jeszcze czymś gorszym.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:21, 12 cze 2017

Do góry
Rudolf napisał(a)
Witam czy to również chwastnica? samo koszenie wystarczy by znikło? jest tego tyle że nie wiem jak cię do tego zabrać,a przez najbliższe 2 tygodnie nie bedę miał jak bo wyjeżdżam. jakieś rady?

Oprysk herbicydem i robienie trawnika od nowa.Tego nie wytępisz w takim zagęszczeniu ani nie wyrwiesz ręcznie. Odchwaszczanie. Trawnik od nowa.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:20, 12 cze 2017

Do góry
budynio napisał(a)
Witam Państwa,

potrzebuję pomocy. Sprawa ma się tak- ok 1,5 miesiąca temu położyłem trawnik z rolki, ładny, puchaty i zielony. Oczywiście przekopałem wszystko wcześniej itd. Przez pierwsze 2 tyg codziennie zgodnie z zaleceniami mocno go podlewałem, zastosowałem polecony przez sprzedawcę w Leroy nawóz substral (mający działać przez 3 miesiące). Trawnik rósł w oka mgnieniu. Natomiast 10 dni temu zaczął jakby linieć, bardzo się przerzedził, zaczęły się robić suche place mimo częstych opadów, po skoszeniu końcówki zrobiły się suche, teraz praktycznie zero wzrostu po tygodniu od koszenia a kiedyś po tygodniu już była masakra.

Co może być przyczyną? Zły nawóz? Bardzo proszę o radę.

Kilka przyczyn, zły nawóz (nie stosujemy magicznych wynalazków na 100 dni to po prostu mydlenie oczu), może przelanie, może za rzadko koszony albo zbyt wysoko/zbyt nisko??

Może...może, pokaż zdjęcie tego trawnika.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:18, 12 cze 2017

Do góry
RadekM napisał(a)

I drugie dręczące pytanie...
Został mi do ogarnięcia druga część działki w jaki sposób zadziałać na widoczne gęsto rozrastające się chwasty. Tak abym mógł posiać trawę i w niektórych miejscach wysypać korę , bo jak na razie to powiem szczerze nie mam za bardzo pomysłu w jaki sposób wyczyścić tę część działki??????

Masz dwa wyjścia, wyrywać ręcznie, albo potraktować chemią czyli herbicydem. Trzecie wyjście popryskać octem zwykłym, kuchennym rozcieńczonym w wodzie gorącej z kilkoma kroplami płynu do naczyń.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:16, 12 cze 2017

Do góry
RadekM napisał(a)
Mam kilka pytań i prośbę o porady

Trawnik pojawiły się drobne pasy i w tych miejscach gorzej wschodzi trawa. nawożone 2 czerwca tego roku pytanie czy jak nawiozę za miesiąc całą trawę jeszcze raz to te miejsca się zazielenią czy potrzeba innego działania ???

Źle nawiozłeś trawnik, w pasy. Naucz się nawozić równomiernie, trawnik się wyrówna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:15, 12 cze 2017

Do góry
Kasiek, nie rób płyt drewnopodobnych, zawsze podróbka jest gorsza od ideału. Ja bym poszła w starą cegłę, a wywaliła okrąglaki.

Zdjęć nie mam aktualnie i na leżaku też nie leżałam. Niestety, meszki gryzą a jestem uczulona Wracam codziennie koło 22
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies