Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 08:45, 25 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Skąd ja znam to gonienie z sadzonkami i przesadzanie Serduszka super - wierz mi że nie wierzyłam że tak ją można ukorzenić!Oszczędzaj się czasem, na dłużej nie wytrzymasz

No właśnie powinnam ale za dużo tego siedzenia więc człowiek się musi poruszać. Rozsadziłam jeszcze jedną seselerię do lawend bo mnie wkurza stipa która nie rośnie. I już jest lepiej. Takie drobne przesadzanki są fajne.

Ukorzenianie z patyczków to ciekawe doświadczenie. Teraz lawendę ukorzeniam na wejściową- dużo bo zeszłoroczna padła. Wiesz, u mnie muszą być duże plamy bo inaczej źle wygląda....mam zbyt duży ogród.
Blaski i cienie nowego życia 08:38, 25 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula
poczytałam -fajnie działasz
dbaj o kręgosłup ,bo mamy tylko jeden
bardzo podoba mi się ta rabata z tawułkami i hortensją -różanka marketowa też fajna
mi kilka róż z marketu padło -nie wiem czemu …..

Właśnie wczraj myślałam nad tym kawałkiem bo tam dużych drzew potrzeba. I nawet wężem przymierzałam jak rabatę poprowadzić. Ale boję się zaczynać. Najlepiej byłoby wsadzić drzewa i poczekać jak urosną a rabata się w międzyczasie zrobi.

Ten wariant mi się najbardziej podobał. Tyłem zostawiłabym trawnik żeby był swobodny dojazd do kompostownika (mniej więcej za tymi ściętymi brzozami).
Mam jeszcze do przesadzenia róże więc mogłyby tu pójść jesienią. Ale nie mam podpór dla tych pnących też nie wiem jakie będą te marketowe??? Czekam więc ..

Moja codzienność - ogród Oli 08:31, 25 maj 2020

Do góry
leon60 napisał(a)

Ślicznie jest ale to wiesz...
Co robicie z oczkiem?
A powiedz masz mieszkańców w tym domku??
Ogród do odnowy 08:14, 25 maj 2020

Do góry
Wyleciały dziś z budki. Ten prawie na mnie wpadł gdy czatowałam na wlatujące towarzystwo. Jak w końcu poczuł się pewniej za toaletę się zabrał

Ogród Anety 08:10, 25 maj 2020

Do góry

Kochana co to są za roślinki te różowe?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:08, 25 maj 2020

Do góry
Irenko czesc bodziszkow od Ciebie mam i chetnie sie moimi podziele z Toba

jajko sadzone wyhodoalam z nasionek i rozsiewa sie traz samo pszczolylubia te kwiatki
Jeżówkowe-Love 08:07, 25 maj 2020

Do góry
Asiu, ja deko spóźniona..
Ale wszystkiego najlepszego ci życzę

Ogród na glinie 08:02, 25 maj 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)

Te kamciki to chyba linija robisz ??
Iryski ślicznie kwitną.Jednak im większa kępa to ładniej wydalają
I szałwie już kwitną
Moje jeszcze nie.
Ogród na glinie 07:59, 25 maj 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Przecudnie z tymi z tymi kolorami
Ogródkowe perypetie:) 07:57, 25 maj 2020

Do góry
abiko napisał(a)
zmieniłam krzesło.. wreszcie

i polujemy

Piękny ogród.
A to koty psoty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:55, 25 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

teraz już te wschody lepiej wyglądają, ale wszystko o dwa tygodnie mniejsze niż dwa sezony temu

Piękne miejsce Sylwio stworzyłaś wśród tych pól .
W tym roku wszystko jakoś później. To ciepło skąpi nam i roślinkom swojej elegii
Kiedyś będzie tu ogród... 07:54, 25 maj 2020

Do góry
Kasiu, jak coś pojemniki można też trzymać jeden na drugim
Jabłonka to to maleństwo po prawej stronie w ceramicznej donicy

Nie była bym sobą, gdybym roślin nie dokupiła. Powinni mi zabrać dostęp do allegro, bo popadam w zakupoholizm
Chwasty w trawniku 07:53, 25 maj 2020

Do góry
PawelB napisał(a)
Witam!
Jak w tytule: Czy da się uratować ten trawnik (o ile można go nazwać trawnikiem).

Ma około 5 lat a jest w nim mnóstwo chwastów-w zasadzie nie wiem czy chwastów nie jest więcej niż trawy? Co roku nawożony dwa razy w roku i koszony co około średnio 2 tygodnie.

Na jesień i wiosnę robiona wertykulacja. Nie mam już pomysłów bo wygląda z roku na rok coraz gorzej. Pojawiło się mnóstwo pustych placków. W tym roku robiłem dosiewki z trawy samozagęszczającej substrala, przykryłem to miesznką toru odkwaszonego z piaskiem lecz nie wiem czy to wszystko pomoże, aczkolwiek trawka wyrasta w tych miejscach (widoczne na zdjeciu 1 oraz 4 i 5).

Oprysk chwastoxem był również.

Zastanawiam się czy wkład pracy nad tym trawnikiem ma sens czy nie lepiej byłoby spryskać wszystko Roundapem zaorać i założyć na nowo ( z uwagi na to że terenu pod trawnik jest ok 10 arów nie bardzo mi się to uśmiecha, ale możliwe że to jedyne rozwiązanie)

Proszę o radę bo już nie wiem co z tym robić? Czy da się ten trawnik jeszcze "wyprowadzić"?

Moim zdaniem trawnik jest zbyt zachwaszczony zarówno chwastami dwuliściennymi jak i trawami niepożądanymi w trawniku, że jego ratowanie nie ma sensu. Założyć od nowa.
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 07:50, 25 maj 2020

Do góry
simono napisał(a)
Dzień dobry, kilka dni temu zauważyłem ze liście na moreli zwłaszcza na końcówkach pędów zaczynają się zwijać i usychać oraz są pokryte lepką substancją. Co to może być za zaraza? Drzewko ma 4 lata i nie stosowałem nigdy żadnych oprysków. Z góry dziękuję za pomoc. Szymon.

Moim zdaniem to mszyce zaatakowały młode przyrosty moreli.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:47, 25 maj 2020

Do góry
mwaksmanski napisał(a)
Witajcie
Dziś mija 3 tydzień po siewie. Trawa była zerwana, teren wyrównany, wałowany, zasiany siewnikiem trawą Diana. Jak oceniacie stan aktualny trawy?

Nie jest źle, trawa się zagęści, jeśli będą dziury po 3 koszeniu, zrobisz dosiewki w łysych miejscach.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 07:43, 25 maj 2020

Do góry
Dzięki Ewo!
Na razie mają takie, ale nadal nie chcą wychodzić, pada, błoto, a w kurniku ciepło i sucho... Heh

Może przybijemy te poprzeczki jak przestanie lać. Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:40, 25 maj 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

Bodziszek dla Izki Pozdrawiam

Gdzie kupowalas Halinko tego bodziszka ? Jak wysoki jest ?
Przerwa na kawę... 07:38, 25 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Tak wygląda teraz po nocnym deszczu. Dobrze że 24 godziny minęły od malowania.

Z takich uwag praktycznych - wałek niestety się nie sprawdził. Lepiej do brzegów pędzlem. Łatwiej też odświeżyć kolor a nie nadać nowy. Ta zmiana z żółtego trudna była. Trzeba bardzo dobrze umyć kostkę. I malować rano aby do wieczora dobrze wyschło bo w nocy jednak skrapla się wilgoć z powietrza i są jeszcze chłodne. Lepiej to więc robić gdy temperatury są powyżej 10 zarówno w dzień, jak i w nocy.

Wyszło super, czym malowałaś? Czy inne puzzle też można?
Kiedyś będzie tu ogród 07:36, 25 maj 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Przecież zawsze u ciebie wszystko pierwsze było...

co do piwonii to ja jestem ciekawa czy jakies inne kolorki się pojawią. ale jeszcze na to muszę poczekać, bo reszta drzewiastych to maluchy.
Oczko /woda w ogrodzie to niesamowite miejsce. Mozna siedzieć i podziwiać godzinami. I człowiek ciągle się uczy czegoś nowego.
Sznureczki oczywiście ropuszek.

Ja dopiero w tym roku zauważyłam jak one pieknie pachną
I wyjatkowo długo kwitna, bo zawsze kilka dni było
U mnie w tym roku wszystko późno bo bardzo zimno ciagle
Kiedyś będzie tu ogród 07:31, 25 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Juz ? U mnie jeszcze nie
U mnie wszystko strasznie pozno
Przecież zawsze u ciebie wszystko pierwsze było...

Gosiek33 napisał(a)
Ech, że i moje piwonie zechciały w końcu zakwitnąć. Cudowne są te kwiaty.
Oczko używane jest już przez wszystkie ptaki - w końcu się nauczyły. Żabki mieszkają, roślinki rosną. Nie mam na razie pisty więc glony się pojawiły. Nie chcę żab niepokoić wybierając zielone z wody.

Skrzek żaby wodnej - się umądrzyłam. Ze stawu pamiętam tylko galaretkę a nie takie sznureczki. Guzik z pętelką - teraz czytam, że sznureczek to robota ropuchy. I bądź tu człowieku mądry. Ropucha chyba w ogrodzie bardziej pożyteczna
co do piwonii to ja jestem ciekawa czy jakies inne kolorki się pojawią. ale jeszcze na to muszę poczekać, bo reszta drzewiastych to maluchy.
Oczko /woda w ogrodzie to niesamowite miejsce. Mozna siedzieć i podziwiać godzinami. I człowiek ciągle się uczy czegoś nowego.
Sznureczki oczywiście ropuszek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies