Najbardziej lubię miodunkę bo prawie zimozielona była cały sezon. I będzie tematem przewodnim rabaty kuchennej. Czas zacząć ujednolicać rabaty i znów dzielić sadzonki. Kolorystycznie pasowałaby do Variegatusów. A planuję ją przeżucić ma lewą stronę. A tam tyle roślinupchanych. Znów będą wykopaliska
Dzień dobry,
mam problem z wiązem górskim. Posadziłem w ogrodzie w 2018 roku. W zeszłym roku dość szybko zgubił liście, część z nich już w sierpniu zasychała. Robiłem oprysk środkiem przeciwgrzybicznym zgodnie z zaleceniem ogrodnika. W tym roku wiąz wygląda bardzo marnie. Ma połowę objętości liści. Wygląda jakby część gałęzi uschła przez zimę. Widać, że w niektórych miejscach wychodzą nowe pędy ale ogólnie drzewko wygląda marnie. Bardzo proszę o pomoc.
Witaj Aga(?) nie ukrywam że ten buczek to moje oczko w głowie. Dawno dawno temu jeszcze w starym przydomowym ogrodzie Kapiasa podpatrzyłem takie cudo z tym że był to chyba Purple Fountain a ja wymyśliłem sobie żeby tak Pendulę wyciągnąć na jakieś 6m i co Polak potrafi
Mój to Dawyck Gold hodowany od 20cm. W zeszłym roku w ciągu sezonu zrobił niezłe postępy
Wczoram sadziłam bza Palibin szczepionego. Ale żeby go wsadzić musiałam wyprowadzić dużego bukszpana i 2 róże. To była mordercza praca.
I ciągle mi się układ roślin nie podoba i myślę że czeka mnie zmiana.
Bo ta luka która powstała chyba będzie lepiej jak ją trawa Variegatus wypełni. Wczoraj dzieliłam. W sumie są tam 3 sadzonki narazie pod ogrodzeniem. A jednak może lepiej byłoby żeby były w nogach bza.
Wczoraj w nogi bza szukałam czegoś wyższego bordowego i tylko postemony znalazłam odpowiadające poszukiwaniom. Chciałam jakąś zmianę kolorystyczną bo bliżej już są ciemierniki.
Pomóżcie mi zdecydować a najlepiej jak ktoś mi narysuje bo ja nie umiem
WARIANT I
Variegatusy 3 zostają wzdłuż ogrodzenia. A do bza dosadzam hortensję Vanilia Freise zamiast postemonów.
WARIANT II
Dziurę po bukszpanie zapełniam Variegatus i Vanilia Freise a bza wysunąć bardziej do przodu. Tylko z lewej strony rabaty mam taki układ ze szczepinym grujecznikiem i mi to nie bardzo pasuje powtarzać dwa róże drzewa szczepione w jednej linii.
WARIANT III
Zostawić 3 Variegatusy pod ogrodzeniem, a w dziurę dać Vanilię Freise. A bza dać jakby z drugiej z strony za Vanilię. Tam gdzie pozostawiłam różę.
Fotki obecne do przemyśleń
Ogólne
Z boków. Od strony grujecznika. I z drugiej strony szpaleru ( nie patrzcie na bałagan bo mi czasu i sił brakło wczoraj). W miejscu róży mógłby być bez w wariancie III.A dalej jest mata która narazie musi zostać.
Ale wszystko dopieszczone u Ciebie. Na co Ci wena ogrodowa jak juz wszystko zrobione ☺ Widzę że seslerię posadzilas między grabami.Możesz mi podać co ile sadzona?