Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 22:17, 16 cze 2020

Miałam nic przed weekendem nie dosadzać i przesadzać, ale nie wytrzymałam
Frontowa ogarnięta. Kolejne wiadro kamieni i gruzu wygrzebane. Ziemię przygotowałam i nie mogłam się powstrzymać od przeprowadzki roślin na nowe miejscówki. Niektóre wprawdzie tylko o 30 cm do przodu, ale co się nakopałam i nadźwigałam bukszpanowych kul to moje plecy wiedzą najlepiej
Dobra podsypane, można mieszać w glinie

Zostało jeszcze dosadzić fiołki, podzielić runiankę i jakieś dwie hosty dokupić. Dużego liliowca przesadzę jesienią po kwitnieniu.

A na lawendową dosadziłam Felice Light Pink i Hitcote.
Magara 23:14, 16 cze 2020

Zuza, a nie boisz się tej dyni w kompostowniku? Jakoś tak mam z tyłu głowy zapisane, że te żarłoczne rośliny typu dynia i cukinia jak sadzone w kompostowniku to wszystko co dobre zeżrą i niewiele dobra zostanie??? Naprostuj mnie proszę
antracyt 05:31, 17 cze 2020

Nie boję się. Co roku na starym kompostowniku sadziłam w jednym rogu cukinie i produkowałam kompost. W tym roku trochę pokombinowałam. W tej komorze są nieprzekompostowane resztki ze starego kompostownika. Na to poszła skoszona trawa, kartony, górna część z mojej górki (taka z zaschniętą słomą) obornika i na to trochę ziemi. W to posadziłam dynie i szczelnie obsypałam skoszoną trawą. No i sobie pięknie rosną, przynajmniej na razie
ps. Nie ma to jak nie spać kiedy można spać
Mgduska 11:30, 17 cze 2020

A ślimaków nie masz w kompostowniku? U mnie ogoliłyby dyńkę zanim by wzeszła, już ja je znam, a w kompostowniku czują się jak u siebie.
antracyt 11:42, 17 cze 2020

Comte de Chambord pokazała pierwszy kwiat, lekko objedzony przez żuki. Wyobrażałam sobie, że będzie większy, ale jej to wybaczam, bo zapach jest obłędny

W MW nie podoba mi się jedynie to, że delikatne łodygi nie są w stanie utrzymać ciężaru kwiatu. Muszę naprawdę nisko się schylać, żeby ją obwąchać. A zapach ma boski i do tego rośnie koło piwonii, która pachnie na podobną nutę

Chopin w tym roku daje czadu i zgrał się z piwonią białą. Za chwilę dołaczy do niego biała lilia

Ulubiona nn, prawdopodobnie jakaś angielka. Mąż ją dostał chyba dwa lata temu jako kwiat doniczkowy. A teraz mimo, że co roku cięta dorasta do 1,2m. Super zdrowa, krzew ma zwarty, kwitnie cały sezon, przyjemnie cytrusowo pachnie. Bez wad

Na koniec moja różana porażka. Zeszłoroczny kompulsywny zakup. Nie pasuje do niczego, a do tego chorowita, kapryśna i właśnie zauważyłam, że w nogach ma kopiec mrówek. Nazwę gdzieś zapisałam, ale nie wiem gdzie... już wiem: Cinco de Mayo
antracyt 11:51, 17 cze 2020

Mgduska napisał(a)
A ślimaków nie masz w kompostowniku? U mnie ogoliłyby dyńkę zanim by wzeszła, już ja je znam, a w kompostowniku czują się jak u siebie.

No właśnie u mnie nie ma teraz za bardzo ślimaków, tzn widzę je w sporej masie, ale nic nie jedzą. Pojawiły się za to chyba opuchlaki i te mi piękne, równiutkie dziury w różach wygryzają, w dodatku w ekspresowym tempie. Co gorsze?
galgAsia 12:28, 17 cze 2020

A ile lat ma Twoja MW? bo angielki potrzebują kilka sezonów, żeby zbudować mocny krzew. Moje z roku na rok lepiej te kwiaty trzymają.
antracyt 12:48, 17 cze 2020

To jej trzeci rok u mnie. Kupiona jako bardzo mikry krzaczek z przeceny. Kwiatów ma z roku na rok coraz więcej i większe, ale gałązki bardzo rachityczne. Zobaczymy jak to będzie z tym budowaniem krzewu Cięta wg wskazówek Andy
Kokesz 15:41, 17 cze 2020

A kompostownik masz w słońcu?
Chętnie posadziłabym cukinie u siebie ale mój jest w cieniu to pewnie nic nie urośnie?
Chętnie przygarnęłabym trochę gliny od Ciebie ale tak serio mówię
Mogłabyś mi trochę przywieźć przy okazji?
antracyt 16:07, 17 cze 2020

Renata czemu nie mówiłaś o tej glinie jak opisywałam perypetie z rabatą frontową? Teraz to jest tam już przepuszczalna mieszanka . Po samą glinę musiałabym pod trawnik gdzieś zajrzeć. Na nowej części mam niestety głównie piasek. Ale zobaczę co mam odłożone na górce na nieużytkach. Wysypuję tam nadmiary ziemi wszelakiej. Wiosną brałam stamtąd glinę do skrzyń warzywnych.
Cukinia w cieniu nie dadzą rady.