Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Magleska 17:45, 23 mar 2020

Asiu
fajna dyskusja u Ciebie pośmiałam się troszeczkę

a teraz lecę czytać o właściwościach leczniczych pokrzywy -chyba też będę hodować

ps.
melduję ,że posiałam w końcu z opóźnieniem ….pomidory,paprykę ,bakłażan ,por,seler ,kalafior,brokuł ,orliki ,białe aksamitki,nagietki
teraz ciekawe co mi z tego wyrośnie
galgAsia 17:49, 23 mar 2020

Ania111 napisał(a)
... u mnie nie chca rosnąć pokrzywy

.. Oj ja biedna
Ania, podzielimy się z Tobą, w końcu nie wszystko pójdzie na wystawy...
galgAsia 17:52, 23 mar 2020

Magleska napisał(a)
Asiu
fajna dyskusja u Ciebie pośmiałam się troszeczkę

a teraz lecę czytać o właściwościach leczniczych pokrzywy -chyba też będę hodować

ps.
melduję ,że posiałam w końcu z opóźnieniem ….pomidory,paprykę ,bakłażan ,por,seler ,kalafior,brokuł ,orliki ,białe aksamitki,nagietki
Moja Babcia ciągle mi przypominała o jeszcze jednej, niezwykle ważnej zalecie pokrzywy: podobnież wytarzanie się w pokrzywach ma dobroczynny wpływ na niemanie reumatyzmu... Znów - wcale się nie nabijam, kwas mrówkowy może mieć jakiś wpływ, nie zgłębiałam tematu, ale stare ludowe mądrości...
deszczowymaj 18:41, 23 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Wy się tu naśmiewacie z biednej pokrzywy, a u mnie ona w ciągłym użyciu. W maju zbieram zdrowe listki i suszę. Później mam do picia(dodaję miętę) ona oczyszcza organizm, do płukania włosów(bo po lekach mam bardzo byle jakie), świeżą zalewam wodą i mam nawóz do warzyw i kwiatów.

Tu jeśli ktoś chce poszerzyć swoją wiedzę o pokrzywie, a Ty Joanno posadź ją gdzieś będziesz miała na użytek własny.

https://www.medonet.pl/zdrowie,pokrzywa---wlasciwosci--zastosowanie--przeciwwskazania,artykul,1727668.html

Hej Dorotko

To nie jest tak,że My się naśmiewamy .. z pokrzywy/pokrzyw tylko z mojej, albo raczej ze mnie ..bo taka mądra jestem ,że nie dostrzegłam.. że od dwóch miesięcy hoduję właśnie pokrzywę a nie kuklika ot taka sytuacja

Ja jak wielu ogrodomaniaków ,cenię pokrzywy bardzo ..gnojóweczka z nich to istny eliksir dla naszych roślin

dzięki za link
deszczowymaj 18:47, 23 mar 2020

Magleska napisał(a)

ps.

No nieźle zaszalałaś to się nazywa rozmach ale będzie wyżerka ..mniam mniam
deszczowymaj 18:53, 23 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Moja Babcia ciągle mi przypominała o jeszcze jednej, niezwykle ważnej zalecie pokrzywy: podobnież wytarzanie się w pokrzywach ma dobroczynny wpływ na niemanie reumatyzmu... Znów - wcale się nie nabijam, kwas mrówkowy może mieć jakiś wpływ, nie zgłębiałam tematu, ale stare ludowe mądrości...

Tak,tak też o tym słyszałam ..
moja ciocia miała bzika na punkcie pokrzyw..serio..mogła o nich gadać godzinami
Basieksp 20:09, 23 mar 2020

A ja bardzo lubię herbatkę z pokrzywy, bardziej niż zieloną, pocięte liście wrzucamy w dołki pod pomidory przy sadzeniu, no i gnojówka do podlewania i na opryski
Magara 21:51, 23 mar 2020

Asia, ta Twoja Pokrzywa zawojuje świat, myślę, że ma zadatki na gwiazdę bo nie sądzę żeby o jakimkolwiek innym egzemplarzu tyle postów w internetach napisano
P.S. koci wątek chwilowo przemilczę
Dorota123 22:46, 23 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Dorotka, ja mam pokrzywy po kokardy i już się powoli przymierzam do nastawienia pierwszej gnojóweczki . Aaabsolutnie się z niej nie nabijam , suróweczki to już moja Mama wzbogacała listkami pokrzywy, i herbatkę sobie parzę...
Doceniam ją od bardzo dawna, ale i tak dziękuję, że zechciałaś nas naprostować Buziak
Nie miałam zamiaru Was naprostować, wiem że robiliście sobie żatrty. Przy okazji chciałam pokazać , że jest to całkiem spoko roślina tylko czasem potrafi zajść za skórę.
Dorota123 22:53, 23 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

Hej Dorotko

To nie jest tak,że My się naśmiewamy .. z pokrzywy/pokrzyw tylko z mojej, albo raczej ze mnie ..bo taka mądra jestem ,że nie dostrzegłam.. że od dwóch miesięcy hoduję właśnie pokrzywę a nie kuklika ot taka sytuacja

Ja jak wielu ogrodomaniaków ,cenię pokrzywy bardzo ..gnojóweczka z nich to istny eliksir dla naszych roślin

dzięki za link
Też czasem w ogródku zastanawiam się co mi rośnie i często okazuje się że to chwast i jeszcze mu dogadzam i miejsce robię.
Mnie też rozbawiła dyskusja o Twojej pokrzywie.