Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Dorota321 20:10, 02 maj 2023

Fajne masz Ewo szafirki, czy one rosną już któryś rok? Czy to nowe nasadzenia. Miałam kiedyś przeróżne odmiany, ale wszystkie z biegiem czasu zanikły. Tylko te stare granatowe rosną, kwitną i wysiewają się.
Alija 20:53, 02 maj 2023

Piękne szafirki, u mnie podobnie, jak u Dorotki została głównie ta wersja podstawowa.
Wygooglowałam sobie Twoją piwonię Coral Charm, piękny kwiat. Zapatrzyłam się na róże w donicach u Ciebie
i posadziłam jedną Lady of Shalott, ciekawa jestem, jak będzie rosła.
ewsyg 21:08, 02 maj 2023

vita napisał(a)
Pierwszy różany pąk Masz ciekawe szafirki, pięć odmian? Jan nazywa się odmiana o bladych niebieskich kwiatach? Dokończony placyk, krzesełka i róże w donicach, będzie pięknie

Pąk należy do róży Ashley, którą kupiłam w tym roku w wersji doniczkowej. Pewien czas była w domu, dlatego tak zaszalała. Na to wygląda, że mam pięć odmian szafirków, chociaż te granatowo-niebieskie maja inne liście. wiktorio, niestety nie wiem co to jest za odmiana. Placyk nabierze wyglądu, kiedy za nim zagości wiąz Camperdownii, zamiast tej góry ziemi.
ewsyg 21:10, 02 maj 2023

Dorota321 napisał(a)
Fajne masz Ewo szafirki, czy one rosną już któryś rok? Czy to nowe nasadzenia. Miałam kiedyś przeróżne odmiany, ale wszystkie z biegiem czasu zanikły. Tylko te stare granatowe rosną, kwitną i wysiewają się.

Dorotko, szafirki goszczą u mnie już od kilku lat i ładnie przyrastają. To dziwne, ze Ci zanikły.
ewsyg 21:21, 02 maj 2023

Alija napisał(a)
Piękne szafirki, u mnie podobnie, jak u Dorotki została głównie ta wersja podstawowa.
Wygooglowałam sobie Twoją piwonię Coral Charm, piękny kwiat. Zapatrzyłam się na róże w donicach u Ciebie
i posadziłam jedną Lady of Shalott, ciekawa jestem, jak będzie rosła.

Ta piwonia jest ładna tylko w pierwszej fazie kwitnienia. Szybko blednie jej kolor i jest nieciekawa. Pierwszy raz mam róże w donicy.Jedną z tych czterech posadziłam do gruntu.
Teraz obok siebie będą rosły -Eden Rose i jej szczep o równie pięknych kwiatach, róża Palaris Royal. w donicach mam róże o różnej sile wzrostu : Cezar, See You in Purple, Heavenly Pink, Alba Meidiland i jedną kartonikową nn. Jestem bardzo ciekawa jak sobie poradzą.
vita 21:24, 02 maj 2023

ewsyg napisał(a)

Pąk należy do róży Ashley, którą kupiłam w tym roku w wersji doniczkowej. Pewien czas była w domu, dlatego tak zaszalała. Na to wygląda, że mam pięć odmian szafirków, chociaż te granatowo-niebieskie maja inne liście. wiktorio, niestety nie wiem co to jest za odmiana. Placyk nabierze wyglądu, kiedy za nim zagości wiąz Camperdownii, zamiast tej góry ziemi.

Wiadomo Wiąz już rośnie, czy dopiero w planach? Te granatowo-niebieskie to szafirki szerokolistne, stąd inne liście. Te o bladych kwiatach, mam kilka cebulek, coś w tyle głowy podpowiada, ale za cicho Ashley, piękna róża
ewsyg 21:50, 02 maj 2023

vita napisał(a)

Wiadomo Wiąz już rośnie, czy dopiero w planach? Te granatowo-niebieskie to szafirki szerokolistne, stąd inne liście. Te o bladych kwiatach, mam kilka cebulek, coś w tyle głowy podpowiada, ale za cicho Ashley, piękna róża

Nie wiedziałam, że te szafirki nazywają się szerokolistne. Wiąz już jest, rośnie zadołowany w ziemi w donicy. Zbudował już ładną koronę.

ewsyg 21:59, 02 maj 2023

Zakwitają kolejne tulipanki.

Szykują się niskie iryski. Niestety, to kolejny przysmak ślimaków. Już mi pożarły jeżówki, jak mi zniszczą irysy, to się na nie mocno zdenerwuję.

vita 22:00, 02 maj 2023

Jej, taki wielki i zadołowany? To trud będzie przy sadzeniu
ewsyg 22:12, 02 maj 2023

Czyściłam ostatnio oczka wodne i jestem pozytywnie zaskoczona. Jest w nich dużo larw ważek. Najwięcej w donicy ze skrzypem, tam jest po prostu tłok. Ja zbieram glony za pomocą patyczka, kręcę nim w wodzie i glony się na niego nawijają. Niestety razem z glonami nawijały się larwy. Potem musiałam je odkręcać i uwalniać. W końcu zrezygnowałam, bałam się, ze je uszkodzę. Larwa ze zdjęcia przeżyła.

Najbardziej zaskoczyła mnie stworzenie wyciągnięte z donicy ze skrzypem. Niestety nie mam zdjęcia. Larwa ważki wyglądała jak mała jaszczurka wodna. Może uda mi się jeszcze zrobić jej zdjęcie. . Wciągnęło mnie życie wodne na tyle, że myślę o zrobieniu jeszcze oczka kopanego. Te donice słabo służą ptakom