Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 14:48, 21 lis 2024

Basieksp napisał(a)
No i fajnie a z tym basenem to mi się buzia uśmiechnęła napewno aż tak bardzo sąsiedzi by się nie wystraszyli

ewsyg 14:50, 21 lis 2024

Kordina napisał(a)
Gorzej... kupiliby sobie lornetkę

Bożenko, tylko czy pewna cześć mojego ciała zmieściłaby się w obiektywie ???
ewsyg 15:12, 21 lis 2024

A teraz pokaże Wam kochane moje ogrodowiskowe koleżanki, co udało się nam zrobić w tym roku.
Po pierwsze sporo pracy wewnątrz domu i to bardzo cieszy.
Na zewnątrz prawie skończony przedogródek. Brakuje jeszcze kostki przy domu i przy ogrodzeniu, ale to szybko nie nastąpi. Póki co będzie trawka. To bardzo spokojne miejsce. Rosną tam 4 hakuro, 3 cisy i trzy sosny górskie. Wiosną dosadzimy jeszcze tuje przy granicy z sąsiadką.

Teraz widzę, ze trzeba dosadzić jeszcze jedną sosnę górską.

to jest teren widoczny po prawej stronie po wejsciu na posesję.

Przygotowaliśmy teren pod trawnik. To jest teren po lewej stronie widoczny po wejściu na posesję.

Posadziliśmy w tym roku 4 katalpy Nana. Trawa będzie siana w przyszłym roku, ponieważ teren nie jest jeszcze wyplantowany tak jakby życzył sobie mój emuś

Po wylaniu murków, małżonek mój poczuł bakcyla ogrodowego, miał decydujący głos w wyborze tych 4 drzew, czyli katalp. Zaczął namiętnie poziomować działkę. Nie wiem, czy mam się cieszyć, czy mam się złościć ?

Murki i teren pod basem w trakcie przygotowania. Na ten gruby kamień pójdzie drobniejszy, potem chyba ubijanie i coś, może kostka, albo płyty chodnikowe.

ewsyg 15:43, 21 lis 2024

Poziomowanie działki

Tutaj gdzie są szare doniczki, miała być mała, biała altanka, wśród róż i lilii drzewiastych. Hmm, czy to się uda ?

Mąż kazał mi zdjąć kostkę, będzie poziomował

Zlikwidowałam tą rabatę, którą robiłam ostatnią. Teraz tam będzie trawa, trzy drzewa owocowe i 4 róże, pnące i krzaczaste.

Udało mi się w tym roku upolować jabłoń, którą pamiętam z lat dzieciństwa. Rosła u nas w ogrodzie. Nikt nie pamięta jaka to odmiana, ale każdy pamięta smak jabłek. Dojrzewały we wrześniu, były duże, lekko spłaszczone, trochę żebrowane, soczyste, skórka żółta, miąższ soczysty, kwaskowatosłodki, przepyszne.
Opis zgadza się z tym ze szkółki drzewek. Piszą, ze to stara odmiana i u nich nazywa się papierówka francuska.

Oczywiście teren do poziomowania i potem trawka

I na tym koniec moich opowieści. Teraz czas na odwiedziny u Was
Makao 16:02, 21 lis 2024

Kordina napisał(a)
Gorzej... kupiliby sobie lornetkę

Jak będą mieli balkon z tej strony to widok na cały ogród będą mieć tak jakby w nim byli. Lornetka nie będzie potrzebna.
Makao 16:03, 21 lis 2024

Ależ rewolucje u Ciebie. Ostro
Kordina 17:44, 21 lis 2024

Makao napisał(a)

Jak będą mieli balkon z tej strony to widok na cały ogród będą mieć tak jakby w nim byli. Lornetka nie będzie potrzebna.

Do oglądania szczegółów konieczna

ewsyg napisał(a)
Tutaj gdzie są szare doniczki, miała być mała, biała altanka, wśród róż i lilii drzewiastych. Hmm, czy to się uda ?

Przy założeniu planu 5-letniego na 100% się uda, wierzę w Was, tym bardziej, ze widzę, jak Twój mąż się udziela, a to jest bardzo dużo. Ja niestety sama wszystko reram
ewsyg 18:29, 21 lis 2024

Wiosną planuję sprzedać następujące róże:

Pastella -4 sztuki
Bailando - 4 sztuki
Julia Renaissance -1 szt
Bremer Stadtmusikanten -1 szt
William Shakespeare 2000 - 1 szt
Cremosa 1 szt
Garden of roses -2 szt
Grafin Diana - 1 szt
Grossherzogin Luise -1 szt
Kalmar -2 szt
Sourire du Havre -1 szt
Paul Bocuse - 2 szt
Kaffe Fassett Rose -1 szt
Jubilee Celebration- 1 szt
Kronenburg - 3 szt

Na wiosnę to tyle. Jeżeli ktoś jest zainteresowany takim odmianami to proszę o kontakt na priv. Ceny podam wiosną jak wystartują róże. Na pewno będzie taniej niż w szkółkach i cenę dostosuję do wielkości sadzonki. Zobaczę w jakiej będą kondycji.

Pozdrawiam.
LIDKA 21:38, 21 lis 2024

Podobają mi się murki. Dużo roboty zrobiliście.
Katalpe mam jedną zwykła i jest poza stereotypami. Bo jest zdrowa. Tne ją bez litości. Późno rusza, ale jest piękna a te wielkie liście szybko się sprząta.

Mój M tez z ogrodowym bakcylem. Tylko nie lubie jak mi się do roślin wtrąca. Dba o tuje i trawnik to jego konik. Reszta moja choc pomaga przy kopaniu jak przesadzam i dosadzam.
I choc bronił trawnika jak lew to jednak pozwolił na mega dużą rabatę.

Fajnie tak razem z M pracowac w ogrodzie.

Napisałam priv. Buźiaki
Gosialuk 07:10, 22 lis 2024

I tak Ewo twój ogród będzie piękny, choć taką miłośniczkę róż musi boleć utrata miejsca dla nich. Może jednak nie będzie tak źle, są też róże do półcienia. Wiem, że teraz żadne to pocieszenie, sama musisz w sobie wszystko przetrawić. Jedno wiem, nie warto dywagować jak było tylko patrzeć do przodu. Okoliczności się zmieniły, a ty musisz wymyślić co z tym zrobić.
Fajnie, że mąż się udziela, taka pomoc jest bardzo cenna. Ja jak Bożenka jestem zdana na siebie.
Trzymam kciuki za całokształt.