Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gosialuk 09:00, 22 wrz 2025

Ja też chcę jeszcze ciepełka. Można powiedzieć, że dopiero zabrałam się za prace ogrodowe. Wczoraj i w sobotę było bardzo przyjemnie, ciepło i wiaterek. Aż żal było wracać.
Astry już gwiazdorzą w twoim ogrodzie. U mnie pierwsze egzemplarze też już zakwitły. Mam nadzieję na przysłowiową złotą polską jesień.
antracyt 09:24, 22 wrz 2025

ajka napisał(a)
Widzę, że liście u heptakodium też się u ciebie zwijają, zastanawiałam się czy to normalne.

Z tego co wyczytałam to normalne, chociaż nie mogę rozgryźć co dokładnie ma wpływ na to zwijanie. Liście nie zawsze wyglądają tak samo. Podejrzewałam, że braki wody mogą się do tego przyczyniać, ale Ty chyba masz glinę w ogrodzie, więc wilgoci dużo więcej.
antracyt 09:32, 22 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Ja też chcę jeszcze ciepełka. Można powiedzieć, że dopiero zabrałam się za prace ogrodowe. Wczoraj i w sobotę było bardzo przyjemnie, ciepło i wiaterek. Aż żal było wracać.
Astry już gwiazdorzą w twoim ogrodzie. U mnie pierwsze egzemplarze też już zakwitły. Mam nadzieję na przysłowiową złotą polską jesień.

Byłam u Ciebie i zdjęcia z prac widziałam. Sporo udało się zrobić
Ja miałam weekend w większości poza ogrodowy. Sporo mam do zrobienia, prac nie ubywa a dokupiłam jeszcze wiosennych torebek. Na szczęście nie czuję z tego powodu dyskomfortu... jak będę mogła to ogarnę.
antracyt 14:22, 22 wrz 2025

Złota Reneta dla Beaty
Bee 16:32, 22 wrz 2025

Dzięki Zuza, wyglądają smakowicie

Ech, czyli mam jabłoń NN. Napiszę do szkółki co oni na to. W dodatku nie mam dobrego miejsca na posadzenie kolejnej Złotej Renety
antracyt 19:29, 23 wrz 2025

A smaczne jest to jabłko nn? Bo może nie warto się przejmować, że to pomyłka.

Ja mam podobną sytuację z gruszą "Konferencją". Miała być moja ulubiona odmiana, w tym roku doczekałam się pierwszych owoców... no i oczywiście pomyłka. Jeszcze nie wiem czy chociaż smaczna, bo wyjątkowo późna. Nie mogę nigdzie składać reklamacji, kupiłam ją w markecie spożywczym. Pretensje mam w związku z tym do siebie, że się na marketowy towar skusiłam zamiast w szkółce poszukać.

Alija 22:06, 23 wrz 2025

antracyt napisał(a)
No i mamy koniec lata...

Jesień idzie, nie ma rady na to...
Niby jeszcze zielono, niby jeszcze kolorowo i pięknie, ale czuć już jesień.
Bee 07:37, 24 wrz 2025

antracyt napisał(a)
A smaczne jest to jabłko nn? Bo może nie warto się przejmować, że to pomyłka.

Jeszcze nie wiem czekam na dojrzałość konsumpcyjną w październiku A szkółka odpisała, ze to na 99% Złota Reneta. Przysłali mi obecne zdjęcia swoich owoców i są takie same. Może tych Złotych Renet jest kilka odmian? A ja chciałam posadzić taką jak Twoja. No nic poczekam i spróbuję. Ma być smaczna

Edit: Twoja to prawdopodobnie Red Boskoop, też posadzę bo takie jabłka kupowałam i mi smakowały
antracyt 08:59, 24 wrz 2025

A wiesz, że z ciekawości przejrzałam zdjęcia Złotej Renety w necie i część z nich wygląda jak u Ciebie. Twoja teoria wydaje się sensowna.
Trzymam kciuki za odpowiedni smak

PS. U mnie to zdecydowanie jest Reneta. Znam z dzieciństwa Szarą i Złotą. Zgadza mi się w 100%
antracyt 09:42, 24 wrz 2025

Alija napisał(a)

Jesień idzie, nie ma rady na to...
Niby jeszcze zielono, niby jeszcze kolorowo i pięknie, ale czuć już jesień.

No nie chce być inaczej

Lubię ten moment, jesienne światło i kolory. Przyjemne ciepło a nawet czasem szarugę ( gdy zalegam z książką przed kominkiem), ale w tym roku jakoś to jeszcze za szybko.

Schowam dzisiaj hamak, kokon na tarasie jeszcze trochę powisi, tam ciepło utrzymuje się dłużej.

Widoki z kokonu na ogród już prawie "kokonowy"