Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

olciamanolcia 08:05, 13 paź 2025

Margo2 napisał(a)
A u mnie dalie jeszcze kwitną.
Szkoda, że nie mam słonecznych rabat, żeby ich więcej posadzić

Moje też . Niektóre mają sporo pąków
Wykopie pod koniec października bo znowu mi zgniją
Za rok już na pewno posadzę je do donic
antracyt 10:53, 13 paź 2025

Rudy wymiziany odsypia weekendowe wojaże
Wybyliśmy na Pogórze Izerskie. To mój drugi w życiu wyjazd w te rejony i na pewno nie ostatni... szczególnie jesienią. Miał być deszcz, wiatr i zimno, ale pogoda się zlitowała
antracyt 11:01, 13 paź 2025

Po powrocie okazało się, że mam w ogrodzie równie kolorowo
O dziwo nawet niektóre zmrożone dalie postanowiły pootwierać kwiaty. Także można powiedzieć, że resztki dalii mam i ja
antracyt 11:15, 13 paź 2025

antracyt 17:54, 13 paź 2025

Polon napisał(a)

Chyba u Ciebie było o przygotowaniu skrzyń warzywniaka na zimę? Coś, że trzeba zostawić zielone i przykryć??? Nie pamiętam, a to już czas się tym zająć.

Było
Rzeczywiście zostawiam w skrzyniach zielone resztki (również te po daliach) i przykrywam je kartonami, słomą lub niczym. Wiosną resztki zielonego przekopuję dodając popiół z kominka i w zależności od tego co zamierzam sadzić/siać również obornik.
Agatorek 13:32, 18 paź 2025

Ładnie jesiennie i kolorowo ❤️
antracyt 10:45, 19 paź 2025

Po ostatnich wiatrach spora część kolorów wylądowała na trawie Na szczęście kolejne liście zaczynają się przebarwiać a słońce pięknie podkreśla te zmiany.
Pisałam to już w zeszłym roku, ale w tym nic się nie zmieniło - lubię jesień w moim ogrodzie
ewsyg 10:58, 19 paź 2025

Zuzia, wybrałyśmy ten sam rejon Polski do odpoczynku, tylko my byliśmy trochę dłużej. Widzę, że odwiedziliście zamek Czocha, my też. Byłam tam drugi raz, pierwszy zwiedzaliśmy na własną rękę, teraz z przewodnikiem. Piękny i ciekawy obiekt. Na zaporze też byliśmy.
Piękne kolory masz w ogrodzie. U mnie też jest jeż. Raz go widziałam, ale wiem, że nadal jest, bo zostawia ślady w postaci odchodów.

antracyt 13:12, 19 paź 2025

Ciekawe czy się mijałyśmy na szlakach
Zamek Czocha z chęcią zwiedzę jeszcze raz, ale z przewodnikiem. Tym razem się nie udało. Nie kupiliśmy biletów wcześniej i musielibyśmy czekać na przewodnika ponad godzinę.

W tym roku ilość jeży w ogrodzie dosłownie mnie zaskoczyła. 2 mioty + kilka dużych okazów. Nie wiem jak sobie radzą ze znajdowaniem jedzenie. Maluchy dokarmiam, żeby miały szansę bezpiecznie przezimować. Duże dokarmiają się same przy kociej misce

Oczywiście codziennie rano muszę sprzątać taras z jeżowych "prezencików"
Basieksp 18:59, 19 paź 2025

Ja mam mamę z jednym młodym u siebie. Też codziennie je dokarmiam, oby zdążyły nabrać tyle masy by przezimować. Wyczytałam, że młode szybko przybierają na wadze od 10 do 30 gram na dobę. Ma być jeszcze ciepło, powinny zdążyć. Ja muszę tylko pilnować, Azę, by wieczorem już im nie przeszkadzała, ale ona lubi leżakować w domu