Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 11:44, 04 lis 2025

Juzia napisał(a)
No i jeszcze swoje grzyby ma!!!!
Za dobrze

W sam raz
antracyt 11:47, 04 lis 2025

Kokesz napisał(a)
Same tak urosły czy kupiłaś grzybnię? U mnie kiedyś maślak się raz zdarzył pod modrzewiem.
Próbowałam kiedyś po grzybobraniu, wyrzucać brzydsze grzyby pod świerki ale nic nie urosło.
Ciekawe czy dałoby się przenieść jednego malutkiego do mnie może by się kiedyś rozmnożyły

Na wakacyjnym tak rosną. Były tam już przed nami
Wydaje mi się że u Ciebie to niekoniecznie by się rydze przyjęły. Ale w przyszłym roku mogę Ci jakiegoś przywieźć na próbę
Kokesz 13:19, 04 lis 2025

antracyt napisał(a)

Na wakacyjnym tak rosną. Były tam już przed nami
Wydaje mi się że u Ciebie to niekoniecznie by się rydze przyjęły. Ale w przyszłym roku mogę Ci jakiegoś przywieźć na próbę

Chętnie przyjmę
Niby pod świerkami też rosną.
Czytałam trochę o wymaganiach i różnie piszą, raz że sucho, kwaśno i słonecznie. Drugi raz, że wilgotno, kwaśno i półcieniście.
Spróbować nie zaszkodzi
Juzia 15:51, 04 lis 2025

antracyt napisał(a)

W sam raz

No to super!
vita 16:55, 04 lis 2025

antracyt napisał(a)

Nie wiem jak to jest z kupną grzybnią, ale spróbować warto

Przymrozki już 2 razy u mnie były, ale ten tytoń rośnie w donicy pod szklarnią a tam nawet pomidor się uchował i próbuje dojrzeć.
Dostałam od znajomej nasiona tytoniu o drobnych zielonych kwiatkach. Nie pamiętam co to za jeden, w każdym razie nie Langsdorffii (tego mam). U niej się co roku wysiewa w dużych ilościach. Mam nadzieję, że u mnie też zechce.

Dzięki raz jeszcze , tytoń Langsdorffii nazywałam tytoniem od Przemka, jakoś nie chciało mi się go identyfikować. Czy on u Ciebie sieje się? Ja robię corocznie rozsadę, szkoda, że z tego tytułu jest trochę kłopotliwy, bo uwielbiam te jego kwiateczki
Tytoń od znajomej to może być tytoń ozdobny ‘Lime Green’? Ale jego kwiaty nie są znowu takie drobne.
antracyt 18:23, 04 lis 2025

To na pewno nie jest Lime Green. Tego też miałam. 2 lata powtarzał cechy z własnych nasion, a w tym roku pokazał również inne kolory niż zieleń. Ten spod szklarni to właśnie jeden z tych kolorów

Tak sobie czytam o Langsdorffii i całkiem możliwe, że ten od znajomej to jednak może być on, tylko taki na wypasie U niej wszystko w skrzyniach rośnie w kompoście z końskiego obornika i jest bardzo dorodne. Jej tytoń to spokojnie do metra dorasta a mój to max 50cm (i kwiaty też ma mniejsze). Mój mam pierwszy rok, ale jak się będzie wysiewać to rewelacja.
antracyt 18:55, 07 lis 2025

Zajrzałam dzisiaj do Arboretum w Kórniku. Potrzebowałam zresetować głowę.
Przy okazji trafiłam na owocowanie miłorzębu.
Te kulki wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Bardzo byłam ciekawa czy owoce rzeczywiście "pachną" zjełczałym masłem. Obwąchałam te które spadły z drzewa i z bardzo bliska(z nozem przy owocu ) dało się wyczuć lekki "aromat" na uszkodzonych, ale nadal w miarę świeżych egzemplarzach. Ciekawa jestem czy w miarę gnicia intensywność doznań będzie się zwiększać. Jak mi się uda podjechać za jakiś czas to dam znać.
ewsyg 18:57, 07 lis 2025

antracyt napisał(a)
Dla Vity

Zuzia, zazdroszczę Ci tych grzybków,bardzo lubię rydze. W tym roku rozsypałam różne grzyby w pobliżu drzew, które wchodzą z nimi w mikoryzę. To taki eksperyment
antracyt 11:37, 08 lis 2025

Mam nadzieje, że Twój eksperyment się uda
Ja też uwielbiam rydze, najbardziej takie saute (smażone na maśle) jedynie z dodatkiem soli
antracyt 11:54, 08 lis 2025

Jeszcze kilka moich ulubionych widoków z arboretum wrzucę

Pięknotki jak biżuteria. Miałam u siebie przez 2 sezony a potem przemarzła i wiosną się nie obudziła. Szkoda