Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 11:59, 08 lis 2025

Na koniec trzmielina (zwyczajna?). Prawdopodobnie odmianowa, bo ilość i wielkość owocków była naprawdę duża. Szkoda, że nie była oznaczona.
vita 23:25, 10 lis 2025

antracyt napisał(a)
Zajrzałam dzisiaj do Arboretum w Kórniku. Potrzebowałam zresetować głowę.
Przy okazji trafiłam na owocowanie miłorzębu.
Te kulki wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Bardzo byłam ciekawa czy owoce rzeczywiście "pachną" zjełczałym masłem. Obwąchałam te które spadły z drzewa i z bardzo bliska(z nozem przy owocu ) dało się wyczuć lekki "aromat" na uszkodzonych, ale nadal w miarę świeżych egzemplarzach. Ciekawa jestem czy w miarę gnicia intensywność doznań będzie się zwiększać. Jak mi się uda podjechać za jakiś czas to dam znać.

Mnie bardzo frapuje ten osławiony "zapach" owoców miłorzębu, bo mam w ogrodzie żeńską formę.
Kwitł kilka razy, ale chyba nie było zapylacza? Podobno zapach jest bardzo przykry?
Dzisiaj, nie bez trudu zdobyłam zjełczałe masło i podgrzałam je na patelni. Nie spodziewałam się aż takiego smrodu! Ale mam wyobrażenie Jak tylko uda Ci się dojechać do arboretum za jakiś czas, pamiętaj, że jestem bardzo ciekawa twoich wrażeń

Piękne foty zrobiłaś, cudna jesień, i tyle moich ulubionych kuleczek, żółtych i fioletowych
Margo2 22:21, 11 lis 2025

Zuza, życzę rozwiązania wszystkich problemów.
Jesienny ogród jest śliczny.
Ale i ja już nie miałam weny do pracy.
Do zeszłego tygodnia.
Popracowałam, zmęczyłam się. Jestem szczęśliwa
Kordina 17:09, 12 lis 2025

Trzmielina piękne drzewko, pamiętam jak wiele lat temu pierwszy raz ją ujrzałam i byłam zauroczona takim zestawem kolorów - ostry róż z pomarańczem
antracyt 14:11, 15 lis 2025

vita napisał(a)

Mnie bardzo frapuje ten osławiony "zapach" owoców miłorzębu, bo mam w ogrodzie żeńską formę.
Kwitł kilka razy, ale chyba nie było zapylacza? Podobno zapach jest bardzo przykry?
Dzisiaj, nie bez trudu zdobyłam zjełczałe masło i podgrzałam je na patelni. Nie spodziewałam się aż takiego smrodu! Ale mam wyobrażenie Jak tylko uda Ci się dojechać do arboretum za jakiś czas, pamiętaj, że jestem bardzo ciekawa twoich wrażeń

Piękne foty zrobiłaś, cudna jesień, i tyle moich ulubionych kuleczek, żółtych i fioletowych

Zajrzałam dzisiaj na chwilę do arboretum ale nic mocno nieprzyjemnego nie wywąchałam. Pani sprzedająca bilety doradziła żebym za 2 tygodnie wróciła. No... zobaczymy co wtedy się okaże
Przy okazji zrobiłam zdjęcie owocu Żółtnicy pomarańczowej. Prawda, że ładny?
antracyt 14:12, 15 lis 2025

Margo2 napisał(a)
Zuza, życzę rozwiązania wszystkich problemów.
Jesienny ogród jest śliczny.
Ale i ja już nie miałam weny do pracy.
Do zeszłego tygodnia.
Popracowałam, zmęczyłam się. Jestem szczęśliwa

Dziękuję za życzenia
Ciekawa jestem co u siebie zrobiłaś. Wpadnę za chwilę poczytać.
antracyt 14:15, 15 lis 2025

Kordina napisał(a)
Trzmielina piękne drzewko, pamiętam jak wiele lat temu pierwszy raz ją ujrzałam i byłam zauroczona takim zestawem kolorów - ostry róż z pomarańczem

To chyba krzew jest - muszę poczytać.
Bardzo lubię takie nieoczywiste, mocne połączenia kolorystyczne. Szczególnie o tej porze roku
antracyt 10:09, 02 gru 2025

No i przyszedł grudzień.
Cieszę się, że tegoroczny listopad już za mną, wyjątkowo nieprzyjemny dla mnie był.

Śnieg spadł również u mnie. Pięknie biało się zrobiło na jakiś czas. Rozpoczęliśmy sezon saunowy. Spacery boso (w samym ręczniku ) po śniegu w przerwie między sesjami bardzo, bardzo lubię.
Włączyliśmy już zewnętrzne światełka. Potrzebowałam podkręcić sobie nastrój
Nawet jemioła wisi już na tarasie. Dosłownie wpadła nam pod nogi na spacerze, nie można było nie wziąć

antracyt 10:42, 02 gru 2025

Robię kolejne podejście do aparatu i wcale nie ogród jest tu najwiekszą motywacją. Rozpoczął się ptasi sezon karmnikowy a telefon nie ogarnia wystarczająco zbliżeń.
W tym roku pierwszy raz mam raniuszki!
Poza tym powiększające się z roku na rok stadko szczygłów i plagę sikorek z mazurkami. W cisach buszują kosy i kwiczoł. Dzięcioły zrezygnowały z odwiedzin (orzech włoski przemarzł i nie wydał nasion). Drzewostan mężnieje, ma to widoczny wpływ na ptasią różnorodność. Niektóre gatunki pojawią się bliżej lutego, ale i tak jest co podglądać szkoda że bez lepszej fotorelacji
tulucy 14:59, 02 gru 2025

Sezon ptaszkowy i u mnie ruszył. Powiesiłam sprężynki i karmnik. Szaleją sikorki póki co. Liczę na rozmaitości że względu na sąsiedztwo lasu.