Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:35, 15 cze 2022

lilarose napisał(a)

Moja Queen jest cała łysa
rosła między dwoma śmiałkami darniowymi i ledwo tam dyszała- w tym roku jednego stamtąd zabrałam, wiec mam nadzieję, że się trochę rozrośnie
tak sobie myślę, jak to jest, że mój mak wschodni już całkiem przekwitł a Ty masz jeszcze na swoim kwiaty
a róże u Ciebie w pełnym rozkwicie a u mnie dopiero zaczynają
coś mi się wydaje, że to odrobinkę niesprawiedliwe

Rozmawiałam o tym wczoraj z Renatą, że w każdym ogrodzie wegetacja różnie przebiega, w dodatku poszczególne lata też się w tej kwestii od siebie różnią. Przez to, co roku zaskakują nieoczywiste połączenia.
Mam 3 odmiany maków, 2 już przekwitły, ten ze zdjęć teraz ma swój czas. Część róż już kończy pierwszy rzut i zaczyna się mocno sypać, a niektóre nadal w pąkach.
Dzisiaj pierwsze kwiaty pokazała Alden Biesen.
Na drugim zdjęciu widać jej połączenie kolorystyczne z Paul Scarlet. Na szczęście na żywo się nie gryzie i chyba dobrze ją wymyśliłam jako łącznik z Quatre Saisons.

A ta piżmówka w opisie miała, że kwitnie w lipcu
Od tygodnia już cała biała.

Jeżeli chodzi o Queen, to mam wrażenie, że jak się jej mocniej nie przytnie, to idzie w górę w formę smukłego, sztywnego krzew z kwiatami tylko na szczycie. Niby większość róż tak ma, ale u niej ze względu na pokrój jest to bardziej widoczne.
antracyt 09:39, 15 cze 2022

nicol21 napisał(a)
Oj piękne masz to pole do popisu!! Cudnie jest!

Kwitnących dalii mocno zazdroszczę. Nie doczytałam czy je pędziłaś czy może mają cieplej na wyniesionych rabatach i dają już czadu?
Moje niektóre już ładne krzaki mają, a inne wystają dopiero co z ziemi na 2-3cm!
a jeszcze inne w ogóle się nie pokazują [oby "jeszcze"! oby się pokazały]

Dziękuję
To dziwne, że akurat u Ciebie tak późno startują, przecież masz dużo cieplej. Chociaż jak moje tyle w szklarni stały, to dostały temperaturowego kopa. Te na poletku daliowym to eksperyment no dig, mają w nogach zdecydowanie cieplej niż pozostałe na rabatach.

Trzymam kciuki, żeby cała reszta też się u Ciebie pokazała.
antracyt 10:04, 15 cze 2022

nyna76 napisał(a)
No to ja będę miała największy ubaw w obserwacji dalii. Ja zamawiałam po 2 szt z tej samej odmiany.

Tylko że nie zrobi mi to większej różnicy, bo chcę mieć kolorowo i spontanicznie. Najwyżej będziemy się wymieniać.
Czyli jak u mnie na wiejskiej, muszę Cię w końcu nawiedzić na włościach

Jak na razie to jestem z moich pomyłek zadowolona

A tą bym bardzo chciała bez pomyłki - dziwoląg Mats

Kawa 10:20, 15 cze 2022

jejku ale masz ładnie

no napatrzyłam się na dalie i znowu mnie zbiera

w zeszłym roku miałam ślimaki zeżarły tak że potem ich nie znalazłam w tym buszu i szlag je wziął
antracyt 12:34, 15 cze 2022

Może w przyszłym roku pomyśl o donicach dla nich? Tam ślimaki mają trudniejszy dostęp.
Taras masz spory(przynajmniej tak się prezentuje na zdjęciu ), kilka donic się zmieści Jak na próbę 2 takie donice mam u siebie, zobaczymy czy efekt będzie zadowalający.

Dzisiaj się zachwycam kolejnymi różami i tymi starymi też. Sąsiedzie mnie chyba za wariatkę powoli mają bo co chwila robię obchód po ogrodzie(zamiast pracować), gadam do roślin (przecież muszę je pochwalić) , wącham, fotografuję... i tak w kółko
Już teraz wstawiłabym kolejne zdjęcia, ale się powstrzymuję, żeby Was nie zamęczyć
Kawa 12:47, 15 cze 2022

antracyt napisał(a)
Może w przyszłym roku pomyśl o donicach dla nich? Tam ślimaki mają trudniejszy dostęp.
Taras masz spory(przynajmniej tak się prezentuje na zdjęciu ), kilka donic się zmieści Jak na próbę 2 takie donice mam u siebie, zobaczymy czy efekt będzie zadowalający.

Dzisiaj się zachwycam kolejnymi różami i tymi starymi też. Sąsiedzie mnie chyba za wariatkę powoli mają bo co chwila robię obchód po ogrodzie(zamiast pracować), gadam do roślin (przecież muszę je pochwalić) , wącham, fotografuję... i tak w kółko
Już teraz wstawiłabym kolejne zdjęcia, ale się powstrzymuję, żeby Was nie zamęczyć

może na tarasie w przyszłym roku - dobry pomysł
ja niby nie różana heheh ale cudne są niektóre no po prostu
nie lubie roślin które kłuja i wiosną jak je tnę to słychać na całą wieś

no pogadać do nich trzeba postraszyć też

zdjecia wstawiaj bo piękne masz te rabaty
antracyt 14:46, 15 cze 2022

Dzisiaj chwaliłam Lykkefund, chociaż ona i bez chwalenia rośnie w masę
Sporo na niej żuków zjadających płatki, ale też sporo wróbli, które sprytnie te pierwsze wyłapują. Zatrzymują się w locie jak kolibry(no może nie tak zgrabnie ), a jak już wypatrzą ofiarę to robią nura. Sporymi grupami tak grasują, mam nadzieję, że dokładnie oczyszczą krzew Chciałam im zdjęcie w locie zrobić, ale załapał się tylko ten na pergoli

Emelie przy tarasie też chwaliłam, że pomimo wichur tak ładnie zakwitła. Teraz powoli już kończy, pewnie weekendowe zapowiadane upały to mocno przyspieszą, ale na zdjęcia jeszcze się załapała

antracyt 14:56, 15 cze 2022

Z Elfe też porozmawiałam, że chociaż się nie chce zrobić pnąca, to kwiatami obsypana cudnie i wciąż zerkam z uśmiechem na tą kompozycję z penstemonem w tle.

Z dalszą perspektywą i Chopinami w tle też jej do twarzy

Chopinowi odrosły zdrowe listki i kwitnie coraz okazalej

Pomiędzy różami zaczynają maluchy, które albo się kurczą, albo nie są w stanie dogonić wzrostu róż

antracyt 15:15, 15 cze 2022

Znalazłam jeszcze jednego spóźnionego maczka, reszta tej kępy skończyła kwitnienie już jakiś czas temu. Wprowadził lekkie zamieszanie kolorystyczne, bo za partnerkę ma lawendową pannę.
Na koniec uśmiechnęłam się nawet do róży koralowej

O nie, to nie był ostatni uśmiech - prawie zapomniałam o ozdobie ulubionej ławki

Martka 22:11, 15 cze 2022

antracyt napisał(a)
Sąsiedzie mnie chyba za wariatkę powoli mają bo co chwila robię obchód po ogrodzie(zamiast pracować), gadam do roślin (przecież muszę je pochwalić) , wącham, fotografuję... i tak w kółko

Czytam swoje myśli
Zuza, wstawiłam moje Bupleurum, jeszcze nie kwitnie.
Zdjęć nigdy nie dość, powolny proces ich wgrywania może powodować takie wrażenie, ale od strony oglądającego nigdy nie ma za dużych porcji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies