Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:15, 25 paź 2022

nyna76 napisał(a)

A mogę takie otrzepane zawinąć w zmiętoloną gazetę ? W domku jest na plusie.
Czy lepiej kupić w zoologicznym trociny ?

Dzisiaj wykopałam wszystkie dalie. Tylko Cafe au Lait spłukałam z ziemi bo były w doniczkach.

Ja robię tak:
Biorę kastę budowlaną(albo dużą donicę), wkładam do niej kawałek gazety większy od karpy i robię z niej coś w rodzaju sakwy. Do gazety wkładam karpę i zasypuję trocinami. W jednej kaście układam tak kilka karp. Jak mam nadmiary papierowych toreb, to używam zamiast gazet.
Kiedyś używałam samych gazet albo zasypywałam piaskiem. Musisz zobaczyć, co u Ciebie się sprawdzi.
Karpy Cafe z doniczki też płukałam, bo ciekawa byłam jak urosły
olciamanolcia 09:22, 25 paź 2022

Kasiek napisał(a)
No nie. I tu kusza daliami Jeszcze sie trzymam, twarda jestem, ale czy do kolejnego sezonu wytrzymam?
Cudne je masz, przecudne

Kusi jak diabli Co prawda mam dalie ale tu można oczopląsu dostać.
Taka mnie myśl naszła ,żebay w przyszłym sezonie kilka w rabatę brzozową wcisnąć...
antracyt 09:22, 25 paź 2022

Alija napisał(a)

Ostatnie chwile dalii, cudnie wyglądają takie lekko oszronione. Pięknie zdobiły Twój ogród.
Bardzo ładnie zasuszyły się w wianku. Ja lubię suszone bukiety, kurz zbierają, ale trudno.

Wczoraj zaczęłam porządkować miejsca po nich. Zastanawiam się jak przygotować do zimy poletko. O dziwo wszystkie dobro bardzo mocno się rozłożyło, nie ma śladu po sypanych zeszłej jesieni kompostowanych zrębkach i oborniku, niestety powstała materia jest wyjątkowo sucha.
Chyba przykryję całość kartonami, a wiosną dodam sporą dawkę kompostu. Myślałam, czy część zielonego nie włożyć pod kartony - zdąży się rozłożyć do wiosny? Może posypać dodatkowo mocznikiem?
antracyt 09:27, 25 paź 2022

gogo napisał(a)

Ja nie mam zdolności do bukietów, a na dodatek jestem "sknerą" - nie zrywam żadnych kwiatów z ogrodu.
No chyba, że jakieś się złamią, to wkładam do wazonu i są, jak się same ułożą

Też kiedyś byłam bukietową sknerą, ale w tym roku był kwiatowy urodzaj i cięłam bez zawahana
Część bukietów też mi się sama w wazonach układa, pilnuję tylko żeby wysokość ciecia była w miarę równa. Dalie są do takich "samodzielnych" bukietów idealnym materiałem
antracyt 09:28, 25 paź 2022

Kasiek napisał(a)
No nie. I tu kusza daliami Jeszcze sie trzymam, twarda jestem, ale czy do kolejnego sezonu wytrzymam?
Cudne je masz, przecudne

Ja nie kuszę, ja dokumentuję kwitnienie
antracyt 09:29, 25 paź 2022

olciamanolcia napisał(a)

Kusi jak diabli Co prawda mam dalie ale tu można oczopląsu dostać.
Taka mnie myśl naszła ,żebay w przyszłym sezonie kilka w rabatę brzozową wcisnąć...

antracyt 09:30, 25 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Jak się je ususzy to będą jeszcze dłużej zdobić niż na krzaku

Do czasu zakurzenia
antracyt 09:31, 25 paź 2022

Agatorek napisał(a)

Przypomniało mi się, że rośliny w doniczkach są podwyższonego ryzyka u mnie, bo zapominam o podlewaniu, pomyślę nad tym jeszcze

Ja też zapominam o podlewaniu, ale z pomocą przychodzi hydrożel
olciamanolcia 09:32, 25 paź 2022

O własnie- jeśli pamietasz to jakie byś mi poleciła odmiany w kolorze różu i bieli bądź kremu? Mam co prawda białe ale wolałabym takie pełniejsze.
antracyt 09:54, 25 paź 2022

No i tutaj jest problem, ja rozpoznaje tylko kilka odmian poza tymi, które mam w ogrodzie Polecam większość, tylko warto się zastanowić, do czego chcemy ich "użyć". Czy mają być niższe z przodu rabaty, czy wysokie bardziej na tyły. Kilka razy się na to nacięłam zachwycona zdjęciem Te o największych kwiatach mają ich zdecydowanie mniej niż pomponowe czy liliokształtne (wielkość kosztem ilości). Jeżeli tylko dostaną odpowiednie warunki lokalowo-pokarmowe, to na pewno z prawie każdej odmiany będziesz zadowolona. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę zmienność kolorystyczną, to co na zdjęciu niekoniecznie będzie identyczne z tym co u Ciebie wyrośnie - to może być kłopotliwe dla perfekcjonistek.