Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Martka 12:23, 26 paź 2022

Zuzo, jakie odmiany borówki posadziłaś? U Bee doczytałam, że sadziłaś i jakoś mi to umknęło u Ciebie. Dzięki za namiar na jej wątek, szczęka mi opadła same piękne ogrody na Kaszubach
Dochodzę do wniosku, że ogród mi się za mocno skurczył
antracyt 16:40, 26 paź 2022

Tak, wątek Bee to kolejny fajny z Kaszub
Moje krzaczki borówkowe to nie był jakiś bardzo przemyślany wybór. Domownicy od kilku lat marudzili, że borówki muszą być w ogrodzie. Kiedy w centrum budowlanym na "o" trafiłam na przeceny (4szt kosztowały tyle co jedna w szkółce ) to sprawdziwszy wszystkie dostępne tam odmiany zdecydowałam się na: North Country, Elizabeth, Chandler i Brygitta. Kierowałam się opiniami w necie i terminami kwitnienia(chciałam mieć długą ciągłość owocowania). Krzaczki były bardzo ładne, ziemię przygotowałam wg wskazówek Bee, liczę na jakieś owoce
olciamanolcia 17:00, 26 paź 2022

antracyt napisał(a)
No i tutaj jest problem, ja rozpoznaje tylko kilka odmian poza tymi, które mam w ogrodzie Polecam większość, tylko warto się zastanowić, do czego chcemy ich "użyć". Czy mają być niższe z przodu rabaty, czy wysokie bardziej na tyły. Kilka razy się na to nacięłam zachwycona zdjęciem Te o największych kwiatach mają ich zdecydowanie mniej niż pomponowe czy liliokształtne (wielkość kosztem ilości). Jeżeli tylko dostaną odpowiednie warunki lokalowo-pokarmowe, to na pewno z prawie każdej odmiany będziesz zadowolona. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę zmienność kolorystyczną, to co na zdjęciu niekoniecznie będzie identyczne z tym co u Ciebie wyrośnie - to może być kłopotliwe dla perfekcjonistek.

Właśnie chciałabym wyższe aby powtyksc je między trawy s hortki w brzozowej. W rym toku kupiłam dalie bialą ale zupełnie nie tego oczekiwałam . Dwa sezony temu miałam bialą kaktusową to był cud. Rosła pomiędzy rozplenicami Autumn Magic
antracyt 18:19, 26 paź 2022

Mogę Ci podesłać link do miejsca z którego ja zamawiam, ale nowy katalog będą mieli pewnie dopiero na początku roku. Chociaż w tym roku(po raz pierwszy) trafiły mi się pomyłki, z tego co pisały dziewczyny z którymi zamawiałam, to u nich odmiany się zgadzały.
antracyt 18:36, 26 paź 2022

Miałam dzisiaj chwilę na pogrzebanie w ogrodzie. Udało się częściowo oczyścić wiejską, z dzikiej różanki usunąć resztki po groszkowych słupach i przemarznięte pomidory i wyciąć ze skrzyń warzywnych wszystkie przemrożone kwiaty. Chciałam jeszcze liście zgrabić z trawnika, ale po wczorajszych deszczach zrobiło się tak mokro, że sobie tą pracę na jutro przeniosłam.
Graby jeszcze się trzymają, lubię je również za to, że tak późno zrzucają liście. Malus Transitoria też nadal w częściowym kolorze, chociaż już bardziej przerzedzona.

Martka chwaliła się pięknym astrem, wysokiego mam i ja, tylko nazwa się na tabliczce wytarła Rozpycha się bardzo mocno na wiejskiej, ale słonecznik(który wyrósł mu dokładnie pośrodku) dzielnie stawia opór

Część pozostałych(niższych odmian) już przekwita, ale niektóre dopiero się rozkręcają.

Ten biedak zdecydowanie ma za mało słońca, z roku na rok coraz marniej się prezentuje. Przeprowadzka jest konieczna.

antracyt 18:47, 26 paź 2022

Kilka migawek z różanki, teraz już prawie bez róż. Najlepiej trzymają się przedstawicielki serii Rokoko. Candy to już mam sprawdzoną w jesiennym kwitnieniu, ale malutka nówka Lemon w niczym jej nie ustępuje(ilość kwiatów jest proporcjonalna do wielkości krzaczka ).

Reszta to już tylko pojedyncze epizody.
Elfe - w takim wydaniu bardzo ją lubię, lekko muśniętą pistacjowym cieniem

antracyt 18:55, 26 paź 2022

Tą gwiazdę też bardzo lubię, chociaż po wczorajszych deszczach potrzebowała pomocy przy pionizacji

i takie resztki resztek

antracyt 19:03, 26 paź 2022

Na koniec szklarniowe (i nie tylko) ostatki pomidorowo-paprykowe

Koniec
Kokesz 19:30, 26 paź 2022

antracyt napisał(a)
Tą gwiazdę też bardzo lubię, chociaż po wczorajszych deszczach potrzebowała pomocy przy pionizacji

Śliczny kolor wysoka rośnie?

Mgduska 20:20, 26 paź 2022

W mojej okolicy mijałam ostatnio ogródek z podobnymi chryzantemami Ładne są i muszą rosnąc w tym ogródku od dawna, bo widać, że to już rozrośnięte kępy. Prawdę mówiąc, nie wiedziałam, że zimowanie chryzantem jest u nas w ogóle możliwe Chętnie bym zagadnęła właścicieli, ale nikogo tam nie widzę.