Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kasiek 21:26, 26 paź 2022

Antracytku, czy to z Toba pisalysmy o piwonii Black Panther?
Gosialuk 22:10, 26 paź 2022

Też mam taką chryzantemkę. Zyskuje na urodzie jak krzaczek jest większy, ale nie jest kępkowa. Bardziej podobna do monardy w rozrastaniu się.
Magara 00:12, 27 paź 2022

Zuza, u Ciebie zdecydowanie ogród nie wygląda na końcówkę października Pomidory jeszcze? Papryki???
Ja już w skrzyniach warzywnych mam ogarnięte i pozamiatane, w szklarni takoż, ale tam mnie zaraza goniła bo nie dopilnowałam
W zeszłym tygodniu kompost swój przesiewałam, skrzynie warzywne zasilone, teraz tylko myślę co zrobić żeby koty zrozumiały, że to jednak nie są kuwety
Dziś ostatnie taczki kompostu rozgrabiłam w moim foliaku i już myślę o zimowych wysiewach sałat i szpinaku
A Ty tu takie widoki serwujesz??? Czyżbym była zbyt wyrywna w pracach porządkowo-warzywniczych???
Kokesz 00:18, 27 paź 2022

Może u nas jest cieplej?
Moj warzywnik pełny, pomidory i ogórki w gruncie, papryki i bakłażany w foliaku, fasolkę zbieram cały czas.
Dalie i szałwie jednoroczne kwitną jak szalone...
Na razie o przeoraniu kwater i zasileniu kompostem nie ma mowy.
Może pod koniec listopada...
Magara 00:49, 27 paź 2022

Renia, to u Was faktycznie zdecydowanie, zdecydowanie cieplej Choć Zuza chyba o przymrozkach pisała (z wykopkami daliowymi kojarzę), a ja ich jeszcze nie doświadczyłam - dziwne to

Ja fasolkę swoją widuję jedynie jak zajrzę do zamrażarki, a ogórki - jak do słoików

No nie ma sprawiedliwości - szybciej zaczynacie sezon, później kończycie

U nas teraz też ładnie i niby ciepło, ale wrzesień był baardzo słaby. Co nie zmienia faktu, że o tej porze roku to ja już zawsze o własnych warzywach myślę, jedynie w kontekście tego co przetworzone i zabezpieczone, a nie, że jeszcze coś rośnie Pod koniec listopada to u mnie będzie śnieg, gleba dawno będzie zamarznięta i mocno na minusie
gogo 03:14, 27 paź 2022

antracyt napisał(a)

Też kiedyś byłam bukietową sknerą, ale w tym roku był kwiatowy urodzaj i cięłam bez zawahana
Część bukietów też mi się sama w wazonach układa, pilnuję tylko żeby wysokość ciecia była w miarę równa. Dalie są do takich "samodzielnych" bukietów idealnym materiałem

No, tak, może gdybym miała dalie, to bukieciki bym zrobiła
Tylko u mnie jest problem - 6 kotów i jedynie kaktusy są bezpieczne
A gdy mam wazon z kwiatami, to daję do pokoju, który zamykam na klucz, bo Gucio skacze po klamce

Pięknie słoneczko ozłociło ogród, a papryczki i pomidorki pod koniec października? - aż mi ślina poleciała
olciamanolcia 07:53, 27 paź 2022

antracyt napisał(a)
Mogę Ci podesłać link do miejsca z którego ja zamawiam, ale nowy katalog będą mieli pewnie dopiero na początku roku. Chociaż w tym roku(po raz pierwszy) trafiły mi się pomyłki, z tego co pisały dziewczyny z którymi zamawiałam, to u nich odmiany się zgadzały.

Poproszę.
Mgduska 08:40, 27 paź 2022

Magara napisał(a)
Renia, to u Was faktycznie zdecydowanie, zdecydowanie cieplej Choć Zuza chyba o przymrozkach pisała (z wykopkami daliowymi kojarzę), a ja ich jeszcze nie doświadczyłam - dziwne to

Ja fasolkę swoją widuję jedynie jak zajrzę do zamrażarki, a ogórki - jak do słoików

No nie ma sprawiedliwości - szybciej zaczynacie sezon, później kończycie

U nas teraz też ładnie i niby ciepło, ale wrzesień był baardzo słaby. Co nie zmienia faktu, że o tej porze roku to ja już zawsze o własnych warzywach myślę, jedynie w kontekście tego co przetworzone i zabezpieczone, a nie, że jeszcze coś rośnie Pod koniec listopada to u mnie będzie śnieg, gleba dawno będzie zamarznięta i mocno na minusie

Też próbuję zrozumieć zjawisko Być może u nas są mniejsze różnice temperatur?
W szklarni też mam już posprzątane, ale w tym roku miałam tylko (niezbyt udane) papryki. Tylko wiosną coś tam rosło, w sezonie było na zmianę za zimno/za gorąco.
Ostatnie pomidorki koktajlowe mam w donicach przytulonych do chałupki - to jest miejscówka idealna. Gruntowa zaraza już pochłonęła, a te się trzymają - zrywam zarumienione, dojrzewają sobie w szufladzie i są pyszne.
Jeśli potraktować dalie jako warzywa, to też jeszcze mam
antracyt 14:13, 27 paź 2022

Kokesz napisał(a)

Śliczny kolor wysoka rośnie?

Mam ją na froncie rabaty i zdecydowanie jest za wysoka. Jutro Ci ją zmierzę
antracyt 14:19, 27 paź 2022

Mgduska napisał(a)
W mojej okolicy mijałam ostatnio ogródek z podobnymi chryzantemami Ładne są i muszą rosnąc w tym ogródku od dawna, bo widać, że to już rozrośnięte kępy. Prawdę mówiąc, nie wiedziałam, że zimowanie chryzantem jest u nas w ogóle możliwe Chętnie bym zagadnęła właścicieli, ale nikogo tam nie widzę.

U mnie na wsi popularna jest taka jedna różowa odmiana, ale niższa i o ciepłym odcieniu. Już kilka razy chciałam poprosić o sadzonkę, ale się nie udało
Kiedyś trafiłam na szkółkę specjalizująca się w zimujących u nas chryzantemach, przyjdzie czas, że się na jakieś nowe skuszę. Mam już u siebie kilka odmian zwykłych marketowych, które przeżyły ostatnie zimy, ale myślę o takich wysokich (chyba Hania Gruszka ma czerwoną).