Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Długi i chudy

Długi i chudy

makadamia 12:48, 18 gru 2019

wersja lux wyszła mi taka:

taras poszerzony na całą szerokość działki pozwala wygodnie ustawić stół i krzesła. przy samej granicy biała ściana, pod ścianą ławka (może być zintegrowana ze ścianą, ze schowkiem pod spodem, a może być wolnostojąca). na ścianie można zamontować oświetlenie. można też zrobić pergolę, która osłoni taras od sąsiadów z pierwszego piętra (po pergoli można puścić pnącze).
na końcu działki zrobić większe rabaty, na których zmieści się JEDNO drzewko i JEDEN większy krzew, a resztę uzupełnić małymi krzaczkami (azalie) i bylinami. w rabacie zrobić mały placyk na leżak lub hamak (wtedy trzeba wmurować słupki do zawieszenia hamaka).
od tarasu do placyku można ale nie trzeba zrobić ścieżkę, która przy okazji będzie oddzielała rabatę od trawnika.
przy domku narzędziowym powiększona rabata (do beczki na deszczówkę trzeba się będzie trochę przepychać) na której też zmieści się jeden krzew i ewentualnie jedno drzewko.
posadzenie drzew (w każdej wersji) moim zdaniem wypada uzgodnić z sąsiadami.
ta mała rabatka przy tarasie jest opcjonalna - do zrobienia jak już rodzina oswoi się ze zmniejszonym trawnikiem.

wersja bardziej rozsądna:

obecne rabaty pod ogrodzeniem w całości wykorzystać na żywopłot (fastigiata robusta jest wąziutki, tylko drogo wychodzi, bo trzeba gęsto sadzić). zachować rabatę na końcu ogrodu ale ten trawniczek w środku zamienić na placyk i postawić na nim ławkę-bujawkę.
drugą rabatę zrobić pomiędzy tarasem a ogrodzeniem. postawić w środku jakis "focal point" typu wysokie ciurkadełko, albo poidło na postumencie (można podświetlić) i posadzić dwa drzewka jako strażników (Ewa słusznie pisała o unikaniu dwójek, ale to jest wyjątek od tej zasady). trzecia rabata przy domku narzędziowym.
zła wiadomość: w tej wersji widzę tylko cztery drzewa (dwa po dwa gatunki), jednolity żywopłot nadający "sznytu" i rabaty z niskich bylin przeplatanych strzyżonymi poduchami/kulkami. coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859213746/
zupełnie nie widzę miejsca na te krzewy, które już kupiłaś.
Czyli w pierwszej wersji - totalna rewolucja, ale przynajmniej kilka krzewów uda się zostawić, a w drugiej wersji - roboty mniej, ale za to więcej roślin do oddania.

teraz możemy pokombinować nad innymi wersjami, które pozwolą zminimalizować wady i zmaksymalizować zalety tych dwóch skrajności

(aha- na moich rysunkach 1 kratka = 1m)
Tulasia 13:29, 18 gru 2019

Super, muszę to przemyśleć na spokojnie, ale tak na gorąco,
1 wersja jest super i dałaby spektakularny efekt, ale realnie rzecz ujmując, pewnie nie uda nam się jej zrealizować w najbliższym czasie. Ale jest mega

Druga myślę, że do zrealizowania, musiałabym to robić etapami, ale dałabym radę. Wow. Muszę na spokojnie to przemyśleć. Myślę, że dobrze by było wykorzystać przynajmniej część roślin, które już mam, ale jak będzie to niemożliwe, to poszukam im domów

Trzeba przyznać, że masz wizje dziękuję
Anda 13:42, 18 gru 2019

Bardzo fajne plany, oba ładne, proste i przejrzyste
Przy takiej długości i szczupłości brakuje mi jednak trzeciego wymiaru, czyli drzew, paru tylko, żeby nie zrobiła się kiszka i wiatr nie hulał.
Mój ogródek jest tylko 2m szerszy, więc zapewniam, że te wcześniej proponowane się zmieszczą
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 13:44, 18 gru 2019

Uprzedzałam, że głowa będzie boleć
makadamia 13:46, 18 gru 2019

Anda napisał(a)
Przy takiej długości i szczupłości brakuje mi jednak trzeciego wymiaru, czyli drzew, paru tylko, żeby nie zrobiła się kiszka i wiatr nie hulał.
Mój ogródek jest tylko 2m szerszy, więc zapewniam, że te wcześniej proponowane się zmieszczą

Ewciu, przy 5m szerokości dodatkowe 2m to przyrost prawie o 50%

W ostateczności można posadzić solitera w trawniku, chociaż podobno trawnik ma być do zabawy
Anda 14:08, 18 gru 2019

Dlatego potrafię sobie to wyobrazić Wymiar ekstremalny, a są jeszcze mniejsze ogródki. I na dodatek z drzewami

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Tulasia 15:25, 18 gru 2019

makadamia napisał(a)
Uprzedzałam, że głowa będzie boleć

jest o czym myśleć
Tulasia 15:26, 18 gru 2019

Anda napisał(a)

zgadzam się, myślę że jakieś drzewka potrzebne, będziemy kombinować
Pszczelarnia 17:01, 18 gru 2019

Po dzisiejszym artykule Danusi pomyślałam sobie, że w małych ogrodach sprawdzają się (chyba?) drzewa parasole - dadzą upragniony cień nad miejscem wypoczynku a nie będą powodem konfliktów sąsiedzkich lub powodem wycinki za lat kilka.

Tulasia 17:34, 18 gru 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Po dzisiejszym artykule Danusi pomyślałam sobie, że w małych ogrodach sprawdzają się (chyba?) drzewa parasole - dadzą upragniony cień nad miejscem wypoczynku a nie będą powodem konfliktów sąsiedzkich lub powodem wycinki za lat kilka.

Poszykam i poczytam