Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Basi i Romka

Alija 10:09, 04 lis 2024

Basiu, ile tu ciekawostek i porad kulinarnych. O bieszczadzkich fuczkach nigdy nie słyszałam, nowość dla mnie. Grzyby akurat zbieramy, wiec dość często goszczą na stole, szczególnie w sezonie. Dla mnie najlepsze smażone z cebulką na masełku, bez śmietany.
Fajny patent z zamrażarką, kieliszkiem i monetą, warto zapamiętać.

Doczytałam, że fuczki to przepis z kuchni łemkowskiej.
A w ogóle to przepis znałam, tylko takiej nazwy nigdy nie słyszałam.
Basieksp 17:39, 04 lis 2024

Alija napisał(a)
Basiu, ile tu ciekawostek i porad kulinarnych. O bieszczadzkich fuczkach nigdy nie słyszałam, nowość dla mnie. Grzyby akurat zbieramy, wiec dość często goszczą na stole, szczególnie w sezonie. Dla mnie najlepsze smażone z cebulką na masełku, bez śmietany.
Fajny patent z zamrażarką, kieliszkiem i monetą, warto zapamiętać.

Doczytałam, że fuczki to przepis z kuchni łemkowskiej.
A w ogóle to przepis znałam, tylko takiej nazwy nigdy nie słyszałam.

Ja tych placków nie znałam. A grzyby, te pierwsze to też przeważnie na patelni lądują z cebulką i jajkiem, ale to zawsze te pierwsze
Margo2 22:13, 04 lis 2024

Ja ostatnio nie mam weny na gotowanie. Idę po najmniejszej linii oporu.
Może dlatego, że przez jakiś czas nie miałam komu gotować?
A teraz juz wrócić jest ciężko.
To znaczy takie sobotnio-niedzielne obiady, na imprezy to i owszem, ale nie cierpię tych codziennych obiadów
Basieksp 22:18, 04 lis 2024

Margo2 napisał(a)
Ja ostatnio nie mam weny na gotowanie. Idę po najmniejszej linii oporu.
Może dlatego, że przez jakiś czas nie miałam komu gotować?
A teraz juz wrócić jest ciężko.
To znaczy takie sobotnio-niedzielne obiady, na imprezy to i owszem, ale nie cierpię tych codziennych obiadów

Dlatego ja w tygodniu robię jakieś szybkie obiady, albo na dwa dni, ale gotuję czasami idę na łatwiznę
anabuko1 17:08, 05 lis 2024

Zaglądam i czytam , że ogrodowe tematy zeszły na bok a kulinarne wkroczyły na debaty
Basieksp 12:30, 08 lis 2024

anabuko1 napisał(a)
Zaglądam i czytam , że ogrodowe tematy zeszły na bok a kulinarne wkroczyły na debaty

No tak trochę
Basieksp 13:01, 08 lis 2024

A teraz tak W zimie mam urodziny, a że będą to moje okrągłe, to wymyśliłam sobie prezent z okrągłymi liśćmi No i tu na forum była taka fajna dyskusja, że nie warto kupować i sadzić drzew, wczesną wiosną, lepiej jesienią... to mnie przekonało Późno, bo późno ale cały czas jest jeszcze jesień i przyspieszyłam sobie zakup prezentu zdjęcie byle jakie, bo już ciemno było. Judaszowiec Forest Pansy

W realu wygląda ładnie, jest szczepiony, nie wiem czy tak powinno być, ten który już u mnie rośnie chyba nie jest, ale on ma ziolelone liście, muszę jutro za widaka dokładnie się przyjrzeć. Jak go dziś rano wystawiłam na dwór, to zgubił kilka liści, ale ten mój co rośnie w ogrodzie, to już jakiś czas temu zgubił wszystkie liście. Mam tylko nadzieję, że nie za bardzo mnie poniosło i nie jest za późno na sadzenie. Ale mrozów narazie nie ma w pogodzie, jakiś małe przymrozki około zrea, mają być w przyszłym tygodniu. Posadzę go jutro i na zimę fajnie zabezpieczę Musi się udać
Patrycja_KG_Lu 14:02, 08 lis 2024

Trzymam za niego mocno kciuki. Mnie on urzekł jakiś czas temu, bo u Ani z wątku "Nowa działka..." widziałam ładnie rozgałęzionego.
Judith 14:12, 08 lis 2024

Basiu, zatem zmiana kodu Ci się szykuje .
Wszystkiego dobrego dla Ciebie i judaszka .
Na sadzenie nie jest w żadnym razie zbyt późno. Skoro to najlepsza pora na przesadzanie, to co dopiero na sadzenie . Ja w weekend biorę się za przesadzanie mojej biednej wisienki, wreszcie straciła wszystkie liście!
Zana 14:20, 08 lis 2024

Piękny prezent sobie sprawiłaś Ja prawdopodobnie jutro też będę sadzić, nie jest za późno.