Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 20:04, 03 lis 2024

Joku napisał(a)
Ciekawie się czyta wasze kulinarno - grzybowe opowieści. Szczególnie zaciekawiły mnie sosy z grzybami. Da się coś upichcić nie korzystając z wywaru mięsnego? Dla wyjaśnienia: tajniki gotowania przekraczają moje zdolności . Zazwyczaj idę na łatwiznę czyli sos grzybowy z torebki .

Ja też nie jestem jakimś kulinarnym asem ja poprostu do obojętnie jakiego sosu dodaje pokruszone grzyby, jak mam to dużo, lubimy tak a syn gotuję różnie, na kostce warzywnej, na mleku sojowym, dodaje wedle uznania co ma pod ręką, dużo warzyw, napewno używa dużo sosu sojowego, jako przyprawę
Basieksp 20:07, 03 lis 2024

Rumianka napisał(a)
O jak kulinarnie się zrobiło w Twoim wątku...Sporo grzybów ususzonych mam i zmielonych maszynką do mięsa...do sosów, część obgotowanych zamroziłam...jednakże wszystkie zamrożone musiałam wyrzucić, w momencie gdy podczas nasze niebytności w domu padła lodówka i wszystkie produkty musieliśmy wywieźć na wysypisko...tyle z tego...

To my tak mieliśmy z lodówką po nawałnicy, jak prądu nie było. Pamiętam miałam dużo dorszy zamrożonych, eM wtedy jeszcze na dorsze jeździł, na szczęście zdążyłam je wszystkie sąsiadom rozdać
Basieksp 20:20, 03 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Ostatni sos grzybowy z grzybów z lasu jadłam będąc nastolatką. Co piątek babcia go robiła i był pyszny do kluch na parze. Taki ciemny.
Mam jakąś fobie i nie jem grzybów. Od śmierci babci.
Nie umiem sobie przypomniec z czym to może mieć związek.

Napewno miała swój przepis To ja tak trochę mam z węgorzami, nie jem ich, a to dlatego, że mój tata strasznie brzydził się węży i podobnych do nich węgrorzy, przez to ja też węgorzy nie jem, nie przepadam za nimi.
Joku 20:54, 03 lis 2024

Ja robię podobnie jak wasz syn, też na kostce rosołowej i dodaję warzywa. Mnie smakuje . Muszę nabyć sos sojowy .
Basieksp 20:56, 03 lis 2024

Joku napisał(a)
Ja robię podobnie jak wasz syn, też na kostce rosołowej i dodaję warzywa. Mnie smakuje . Muszę nabyć sos sojowy .

Tylko jak sos sojowy, to trochę mniej soli, bo on sam w sobie jest trochę słony, zawsze można potem dosolić
Joku 21:07, 03 lis 2024

Dzięki za podpowiedź.
Magara 22:43, 03 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

A może sos grzybowy do bieszczadzkich fuczek z kiszonej kapusty? W sugestiach podania jest właśnie z nim lub z sosem czosnkowym. Było by wegetariańsko.

O bieszczadzkich fuczkach się właśnie dowiedziałam, coś nowego, może być fajne

Mnie gotowanie generalnie też przerasta, dlatego przeważnie robię za podkuchenną
Basieksp 23:00, 03 lis 2024

No może być smaczne, też tego nie znałam
Patrycja_KG_Lu 08:06, 04 lis 2024

Magara napisał(a)

O bieszczadzkich fuczkach się właśnie dowiedziałam, coś nowego, może być fajne

Mnie gotowanie generalnie też przerasta, dlatego przeważnie robię za podkuchenną

Dla nas to była nowość w zeszłym roku jak wypróbowaliśmy przepis. Super szybkie danie do zrobienia (w wersji z sosem czosnkowym, z grzybowym trochę dłuższej). Tak nam posmakowało, że jemy dość często, ale tylko w sezonie zimowym jak jest kapusta kiszona swoją (od babci).

Fajnym przepisem, gdzie idzie sok z kapusty kiszonej jest też zupa wiejska od EwaGotuje. Główne składniki to ziemniaki, boczek, kielbasa, sok z kapusty kiszonej.

Z zamrażarką i wyjazdami to dobrym patentem jest użycie kieliszka i monety 1 grosz. Zamrozić trzeba wodę w kieliszku, potem na to położyć monetę. Po powrocie z wyjazdu jeśli moneta jest na tej samej pozycji to jest spoko, jeśli jest w środku lodu to znaczy, że w trakcie wyjazdu zamrażarka zaczęła się rozmrażać, moneta opadła, a potem po ponownym włączeniu prądu ponownie zamarzła woda i lód otoczył monetę.
Basieksp 09:58, 04 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dla nas to była nowość w zeszłym roku jak wypróbowaliśmy przepis. Super szybkie danie do zrobienia (w wersji z sosem czosnkowym, z grzybowym trochę dłuższej). Tak nam posmakowało, że jemy dość często, ale tylko w sezonie zimowym jak jest kapusta kiszona swoją (od babci).

Fajnym przepisem, gdzie idzie sok z kapusty kiszonej jest też zupa wiejska od EwaGotuje. Główne składniki to ziemniaki, boczek, kielbasa, sok z kapusty kiszonej.

Z zamrażarką i wyjazdami to dobrym patentem jest użycie kieliszka i monety 1 grosz. Zamrozić trzeba wodę w kieliszku, potem na to położyć monetę. Po powrocie z wyjazdu jeśli moneta jest na tej samej pozycji to jest spoko, jeśli jest w środku lodu to znaczy, że w trakcie wyjazdu zamrażarka zaczęła się rozmrażać, moneta opadła, a potem po ponownym włączeniu prądu ponownie zamarzła woda i lód otoczył monetę.

Napewno zrobię to danie, kapustę już mam