Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 13:26, 28 lip 2025

An_na napisał(a)
Basiu pięknie, tak soczyście

Dziękuję Dziś w dodatku mokro Ale nie trzeba podlewać, można śmiało przesadzać
Basieksp 13:39, 28 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Wszystko Ci Ładnie rośnie Basiu.
Fajnie obłożyłaś oczko kamieniami. I roślinki w środku pięknie wyglądają. Nie widać że ono świeżutkie.

Też mam frajdę z przesadzania. Mój ogród przez to wyglDa jak młody. Derenioeą zmieniam trzeci raz w piątym sezonie ogródkowamia.Mam nadzieję że tym razem będę zadowolona.

Choć sądze że my to nigdy nie przestaniemy przesadzać bo ta frajda nam potrzebna

Ale z tego przesadzania to chyba największa frajda jest, przynajmniej dla mnie Tą rabatę też już kilka razy przerabiałam I zawsze jest tak, teraz jest ok, jest lepiej, ładniej, a po roku może dwóch do poprawki
Basieksp 13:55, 28 lip 2025

zawitka napisał(a)
Basiu co to za roślina na 882 str druga od dołu takie ładne świeczki czerwone????/

Poczytałam i ja myślałam ze ja mam hopla w przesadzaniu ale widzę ze jest nas więcej to ssię uspokoiłam. Pozdrawiam

To jest rdest himalajski, myślę, że nie pokręciłam nazwy Mam jeszcze drugiego gold, jasne liście, taki jeszcze trochę mały, nie wiem czy przez tego się przebije, ten jest dość duży Ale w tym miejscu, taki duży mi pasuje, może sie rozrastać
Basieksp 14:04, 28 lip 2025

Ewa777 napisał(a)
Ależ u Ciebie kwiatów - prawdziwe lato Oczywiście obejrzałam dokładnie zdjęcia hortensji, bo masz inne odmiany niż ja. Oczko wodne wygląda świetnie. Roślini chyba się zadomowiły.

W oczku żabiściek już się trochę rozrósł, chyba będzie szybko przybierał. Lilia wodna wypuściła trzy liście, też rośnie, ale te jej liście coś mi podziurawiło. Wyczytałam, że mogą to być jakieś owady, ale jeszcze nie wiem, uczę się. Narazie żadnych roślin do oczka nie domawiam, zobaczę co i jak będzie rosło, co przezimuje
Co do hortensji mam jeszcze takie maluszki, których nie pokazywałam I wypatrzyłam u sąsiadki, ładną piłkowaną, białą, może uda się coś z niej uczknąć, jakiś patyk i rozmnożyć ? Jestem umówiona z tą sąsiadką
Basieksp 14:09, 28 lip 2025

Roocika napisał(a)

Pięknie to oczko wyszło.
Czy pomidorom obrywacie wszystkie liście jak mają już owoce. Pytam z ciekawości, oberwałam na dole i dumam czy powinnam pod pomidorami wyżej też wycinać?

Oczko tak myślę, ze końcowy efekt będzie tak za rok, jak posadzone rośliny wokół sie rozrosną Ale już teraz nam sie podoba, ciurkadełko robi przyjemny szmer wody, fajnie jest
A pomidorom wszystkich liści nie obrywamy, u góry są liście, tylko te pod gronami. Mają więcej słońca, szbciej dojrzewają, ale opinie na ten temat są różne. U nas akurat słońce nie dociera tam przez cały dzień, tak że, ta metoda, u nas się sprawdza. Tym co mają już dużo pomidorów, eM ogłowił czubki, bo nowe i tak raczej by już nie urosły.
Jeśli nie jesteś pewna, to wypróbuj to na niektórych krzakach, inne zostaw, będziesz miała porównanie, jak to się u Ciebie sprawdza
Basieksp 15:23, 28 lip 2025

Dziś pada, ale mam coś jeszcze z wczorajszego dnia Trochę tłoczno było, prawie wszystkie miejsca zajęte
An_na 18:18, 28 lip 2025

U mnie też tłoczno
Najwięcej jest trzmieli z puchatą dupką
Wieczorami śpią na lawendzie i czosnkach
Basieksp 18:52, 28 lip 2025

An_na napisał(a)
U mnie też tłoczno
Najwięcej jest trzmieli z puchatą dupką
Wieczorami śpią na lawendzie i czosnkach

Te zielone podobno, to jakieś szkodniki, ale jakie ładne są
Agatorek 19:05, 28 lip 2025

Pięknie Ci kwitnie ogród, tegoroczna pogoda temu służy . Hortensje ogrodowe są po prostu cudowne ❤️

Piszesz o judaszowcu, zielonym .
Też mam jednego takiego. Był odmianowy. Najpierw trochę połamała go Venus, przesadziłam w inne miejsce i trochę umarł (nie wiem dlaczego ). Ale wypuścił gałęzie od korzenia i teraz już ma prawie 2 m. I ładnie rośnie.
Agatorek 19:30, 28 lip 2025

U mojej mamy jest to samo z ogórkami. Też coś złapały niestety. I prawie nic nie będzie.