Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 15:51, 30 mar 2026

Ewa777 napisał(a)
Bardzo przyjemna polanka przylaszczek leśnych.
U mnie jus=daszek też jeszcze w uśpieniu. Mam nadzieję, ze z nim wszystko dobrze. W największe mrozy okryliśmy go słomą.

Ja mojego agrowłókniną mialam odkrytego, boję się czy nie za słabo. Ten mój starszy, zielony był bez przykrycia i on wygląda lepiej, będzie miał kwiaty, już coś delikatnie widać. A ten nowy no nie wiem, niby gałązki nie są suche ale średnio mi się podobają. Wyczytałam, ze tak w maju powiem wystartować z liśćmi, po kwitnieniu, chociaż ten mój mały raczej nie zakwitnie.
Basieksp 15:53, 30 mar 2026

mirkaka napisał(a)
Mam podobną polankę przylaszczek w ogrodzie Od jednej sadzonki, wysiały się po latach

Aj,tak pozytywnie zazdroszczę takiej polanki Musi super wyglądać Ja mam takie pojedyńcze, małe kępki ale też się cieszę
Agatorek 09:43, 31 mar 2026

Ale fajna tą polanka z przylaszczkami

Mam nadzieje, że judaszek będzie ok. U mnie z judaszowcami chyba wszytko dobrze, ale róże po zimie masakra.
mrokasia 11:50, 31 mar 2026

U mnie judaszek wypuścił w zeszłym sezonie dwa dość grube i długie pędy - wystawały z 60cm ponad koronę. Oba przemarzły do wysokości korony. Reszta drzewka w najlepszym porządku.
Monika83 12:27, 31 mar 2026

Basieksp napisał(a)

W moich rodzinnych stronach, pamiętam całe polany z przylaszczkami i zawilcami. Teraz mieszkam w okolicach Borów Tucholskich i na tak duże przylaszczkowe polany jeszcze nie trafiłam. Ale znaleźliśmy jedno takie niewielkie miejsce z przylaszczkami. Dziś tam byliśmy na spacerze i zrobiłam zdjęcia. Niewiele ich tam jest, ale są
Piękny łan z przylaszczek❤️ W mojej okolicy takie łany przylaszczek lub przebiśniegów to już dawno były by wykopane przez ludzi. Ostatnio mojej mamy sąsiadce w nocy wykopali wszystkie kulki Danica przy bramie wjazdowej, takie złodziejstwo teraz jest..
Basieksp 20:22, 31 mar 2026

mrokasia napisał(a)
U mnie judaszek wypuścił w zeszłym sezonie dwa dość grube i długie pędy - wystawały z 60cm ponad koronę. Oba przemarzły do wysokości korony. Reszta drzewka w najlepszym porządku.

U mnie ten większy ma już zalążki pąków kwiatowych, ale on ma bardziej słoneczne miejsce, to i szybciej startuje. A ten nowy narazie nic. A z pozostałych jeden klon chyba mi się zmarnował, ale on coś słabo mi rósł, właściwie to stał w miejscu. A o dziwo miałam takiego biedaka w doniczce, jesienią posadziłam go do gruntu, bo mnie trochę wkurzał i pomyślałam, że albo sobie poradzi albo na straty. A on ma się bardzo dobrze, już puszcza powoli
Basieksp 20:38, 31 mar 2026

Monika83 napisał(a)
Piękny łan z przylaszczek❤️ W mojej okolicy takie łany przylaszczek lub przebiśniegów to już dawno były by wykopane przez ludzi. Ostatnio mojej mamy sąsiadce w nocy wykopali wszystkie kulki Danica przy bramie wjazdowej, takie złodziejstwo teraz jest..

Trudno to sobie wyobrazić, takie chamskie złodziejstwo. U nas na szczęście nie spotkałam się z taką sytuacją, no trudno to sobie wyobrazić...
Ulina 21:40, 31 mar 2026

Basieksp napisał(a)

No u nas głównie lasy sosnowe. Chociaż nowe nasadzenia, ponawałnicowe są teraz różne. Są sosny, modrzewie, ale też dęby, brzozy, będzie więcej mieszanych.
A przylaszczki faktycznie w liściastych lasach, te rosły nad rzeką, tam więcej różnych drzew. Może kiedyś wybiorę się w tamte moje stare strony i zobaczę czy te polany jeszcze są

Czyli dla przylaszczki liściową ściółka najlepsza
Basieksp 22:03, 31 mar 2026

Ulina napisał(a)

Czyli dla przylaszczki liściową ściółka najlepsza

Myślę, że tak
Margo2 23:54, 17 kwi 2026

Basieksp napisał(a)

U mnie ten większy ma już zalążki pąków kwiatowych, ale on ma bardziej słoneczne miejsce, to i szybciej startuje. A ten nowy narazie nic. A z pozostałych jeden klon chyba mi się zmarnował, ale on coś słabo mi rósł, właściwie to stał w miejscu. A o dziwo miałam takiego biedaka w doniczce, jesienią posadziłam go do gruntu, bo mnie trochę wkurzał i pomyślałam, że albo sobie poradzi albo na straty. A on ma się bardzo dobrze, już puszcza powoli

Mam podobnie.
Jeden klon ledwo żyje. Zastanawiam się, czy w ogóle go zostawiać
Mój zeszłoroczny judaszek, jednopatykowy chyba żyje, ale pewnie będzie cięcie.Ciekawe, czy do ziemi?
Najważniejsze, że przeżył.