Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 19:07, 08 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Moja kalina Lamont powolutku otwiera pąki. Twoja chyba bardziej zaawansowana .

Chyba nie jest tak zaawansowana, jeszcze w pąkach. Ale ma dużo słońca i zaciszne miejsce.
Basieksp 19:12, 08 mar 2026

Agatorek napisał(a)
Śliczne wiosenne kwiatki
Muszę sprawdzić moją kalinę, ale nie wydaje mi się, żeby już kwitła.

Na „starych” oczkach (przed domem) też mam jeszcze kawałki lodu (są w cieniu )

Nasze oczko też w cieniu, pewnie jeszcze trochę ten lód, tam będzie. Mam przynajmniej czas na porządki ogrodowe, bo inaczej to siedziałabym nad oczkiem i gapiła się na żaby i rybki
Rumianka 14:17, 09 mar 2026

Basiu, Twoja wiosna już taka kwietna, dobrze, że pokazujesz, to można podziwiać, bo u mnie to jeszcze do kwiatów ho, ho, albo i dłużej...
Basieksp 19:09, 09 mar 2026

Rumianka napisał(a)
Basiu, Twoja wiosna już taka kwietna, dobrze, że pokazujesz, to można podziwiać, bo u mnie to jeszcze do kwiatów ho, ho, albo i dłużej...

Czasami może być tak, kilka mega ciepłych dni a i u Was kwiaty rozkwitną
Gruszka_na_w... 21:06, 09 mar 2026

Jakże zadziwiające są różnice w wegetacji między regionami. U mnie od kilkunastu dni w dzień jest około 15 stopni. Chłodniej jest w nocy, bo w okolicach zera lub nieco poniżej. Ranniki i przebiśniegi są w apogeum kwitnienia, a krokusy w nasłonecznionych miejscach zaczynają przekwitać. Z wielkim zdumieniem oglądam Twoje zamarznięte oczko. U mnie zaczyna się robić sucho. Od trzech tygodni nie padało. Wyschły wszystkie kałuże i musiałam uruchomić poidełka dla ptaków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 22:22, 09 mar 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jakże zadziwiające są różnice w wegetacji między regionami. U mnie od kilkunastu dni w dzień jest około 15 stopni. Chłodniej jest w nocy, bo w okolicach zera lub nieco poniżej. Ranniki i przebiśniegi są w apogeum kwitnienia, a krokusy w nasłonecznionych miejscach zaczynają przekwitać. Z wielkim zdumieniem oglądam Twoje zamarznięte oczko. U mnie zaczyna się robić sucho. Od trzech tygodni nie padało. Wyschły wszystkie kałuże i musiałam uruchomić poidełka dla ptaków.

Temperatura u nas jest podobna, ale oczko mam w cieniu. W cienistych miejscach u nas ziema jest jeszcze zmarznięta. Z suszą u nas na razie nie ma problemu, na polach są jeszcze duże, pośniegowe kałuże.
mirkaka 17:04, 10 mar 2026

Basieksp napisał(a)
A oczko jeszcze cały czas skute lodem. Jedynie tam gdzie styropian i napowietrzanie nie ma lodu. Tu jeszcze zima nie odpuszcza.

To oczko wygląda na spore, myślałam że macie mniejsze.
Przebiśniegi fajnie wyglądają w mchu
Basieksp 21:40, 10 mar 2026

mirkaka napisał(a)

To oczko wygląda na spore, myślałam że macie mniejsze.
Przebiśniegi fajnie wyglądają w mchu

Ono nie jest duże, może zdjęcie robi trochę takie wrażenie. Ma tak około dwa na trzy metry i około 1,3 metra głębokość w najgłębszym miejscu. Mogłoby być większe ale tam juz zbytnio nie ma więcej miejsca.
Magara 22:45, 10 mar 2026

Basia, kalina u mnie na podobnym etapie jak u Ciebie
Fajne to oczko macie, chyba sobie wpiszę ten temat do planu 10-letniego
Basieksp 23:12, 10 mar 2026

Magara napisał(a)
Basia, kalina u mnie na podobnym etapie jak u Ciebie
Fajne to oczko macie, chyba sobie wpiszę ten temat do planu 10-letniego

10 lat to zdecydowanie za długo Ja nawet nie myślałam, że złapię takiego bakcyla na punkcie oczka i wszystkich żyjątek w nim W sezonie siadamy z eM na ławce z deski przed oczkiem i podziwiamy rybki żaby Rośliny do oczka też są ciekawe, mam nadzieję, że w tym roku będzie ich więcej i więcej kwiatów