Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 18:02, 05 mar 2020

Tutaj naszkicowałam nową rabatę od zachodu , wymiary są zachowane, tylko długość wąskiej rabaty wzdłuż domu nie bo zabrakło mi kartki To szare kółko to świerk.
Zaraz spróbuje dodać nasadzenia
AlinaP 18:34, 05 mar 2020

Po obejrzeniu zdjęć pierwszą rzeczą, która mi się nasuwa, to fakt, że kiedy zrobisz wysokie nasadzenia na tej nowej rabacie, odgodzisz się " zielonym murem". Poprzednio myślałam o drzewach kolumnowych jednego gatunku. Jarzab?
Efekt osłonięcia od sąsiada ok. Ale z drogi zasłonięcie domu. Reszta rabaty tawula szara, która lubisz.
Co jest dla Ciebie ważniejsze?
Teraz jak patrzę na nowe zdjecia, daję pod rozwagę posadzenia tejże tawuly od zewnętrznej strony ogrodzenia po całości. Albo choiny kanadyjskie. Pozdrawiam serdecznie.
karo11inka 19:02, 05 mar 2020

Wyszło mi 5 drzew - myślałam o czerwonych bo w sumie w całym ogrodzie wszystkie drzewa mają być zielone (tylko dwa w rogu czerwone), może śliwa 'Pissardii'? Czy to zbytnia przesada ?
Te zielone kulki to tawuła szara 'Grefsheim'
Pomarańczowe kulki to berberys kolumnowy ' Orange Pillar' a obwódka z tawuły 'Golden Princess' , pomiędzy tawułami tulipany.
Rabata wzdłuż domu to może tawuła japońska 'Golden Princess' i lawend 'Hidcote' posadzone w rzędach. To ma sens?
AlinaP 20:21, 05 mar 2020

Pissardii ok. Czerwono listne będą dobrze wyglądać o zachodzie słońca. Kolumnowe berberysy ok. Mam wątpliwości co do obwódki z tawul Golden princess na tej rabacie. Docelowa wielkość tawul szarych pozwala na zastosowanie ich w 2 rzędach na "mijankę" po jednej i po drugiej stronie szeregu drzew. Ale możesz się z tym nie zgodzić. Pozdrawiam.
karo11inka 21:09, 05 mar 2020

AlinaP napisał(a)
Po obejrzeniu zdjęć pierwszą rzeczą, która mi się nasuwa, to fakt, że kiedy zrobisz wysokie nasadzenia na tej nowej rabacie, odgodzisz się " zielonym murem". Poprzednio myślałam o drzewach kolumnowych jednego gatunku. Jarzab?
Efekt osłonięcia od sąsiada ok. Ale z drogi zasłonięcie domu. Reszta rabaty tawula szara, która lubisz.
Co jest dla Ciebie ważniejsze?
Teraz jak patrzę na nowe zdjecia, daję pod rozwagę posadzenia tejże tawuly od zewnętrznej strony ogrodzenia po całości. Albo choiny kanadyjskie. Pozdrawiam serdecznie.

Wiem ogrodzenie betonowe nie zachwyca, ale działkę otrzymaliśmy właśnie z takim... Oczywiście mamy w planach zmianę ale nie wiem kiedy to nastąpi. Ale jednak przed płotem nie chcę nic sadzić .Tylko teraz myślę znowu o tych 'Umbrach' czy tu nie dać. One wolną rosną i nie są wysokie więc domu by mi tak nie przysłoniły. Chodzi mi bardziej o to żeby przysłonić widok na taras, a nie cały dom.
Tawuły na mijankę to fajny pomysł
AlinaP 23:04, 05 mar 2020

W związku z tym, że po prawej od zachodniego wjazdu dostrzegłam posadzone tuje, efekt przysłonięcia uzyskasz za jakiś czas. Wtedy może coś przed tujami, żeby nie było monotonnie? Może te Umbry? Pissardii utrzymały by tam kolor? Wtedy na wysokości tarasu wśród tawul coś wyższego, np. 3 szt. Sprawdź jak to będzie wyglądało w naturze, jaką os widokową chcesz zamknąć. Reszta rabaty do świerka- tawuly. Muszę jeszcze coś dodać, skoro się zaangażowałam. Obiecałam sobie, że napiszę 33 posty. Ani jednego więcej. Umbry wkomponowane w poprzednie rabaty nie do końca mnie przekonują. Jeżeli już, to jako pojedynczy rząd zupełnie osobno. Oczywiście proszę o inne zdania na ten temat, może bardziej konstruktywne. Pozdrawiam
makadamia 08:42, 06 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Tutaj naszkicowałam nową rabatę od zachodu , wymiary są zachowane, tylko długość wąskiej rabaty wzdłuż domu nie bo zabrakło mi kartki To szare kółko to świerk.
Zaraz spróbuje dodać nasadzenia

Karolina, wybacz, ale w życiu nie widziałam tak skopanych rysunków

przecież nawet na tym zdjęciu z googla widać, że rabata zupełnie inaczej idzie

Droga odchyla się na lewo od domu a nie na prawo.

Ja bym proponowała, żeby pociągnąć rząd średnich drzewek z rabaty 2 (czy umbry, czy kanzany, bez różnicy)
W najszerszym miejscu powinno się zmieścić jeszcze jedno bordowe drzewo - i tyle moim zdaniem wystarczy.
makadamia 08:53, 06 mar 2020

przy domu proponowałabym jakieś wysokie akcenty: trzmieliny na pniu, albo cisowe wykrzykniki
od strony domu tawuły, od strony podjazdu jakieś trawiaste zimozielone
szara lawenda może kiepsko wyglądać z żółtymi tawułami i chyba słońca dla niej za mało

nad drugą stroną domu jeszcze pomyślę
karo11inka 10:29, 06 mar 2020

Makadamia, faktycznie skopana na całego nie jestem dobra w rysowaniu :/
Twój pomysł z pociągnieciem drzewek z rabaty nr 2 jest super.
Wszystkie twoje pomysły jak widzisz bardzo mi pasują
A co pod drzewami w tej rabacie? jakie jest twoje zdanie?
makadamia 10:53, 06 mar 2020

Za to ja beznadziejnie gotuję. Nobody's perfect

Twój pomysł pod drzewami (tawuły szare i japońskie)jak najbardziej mi się podoba. Może jeszcze jakieś byliny uda się zmieścić.